Poznejte krásu podzimních hradů a zámků

Hlavní sezóna poznávání našich nádherných památek začíná pozdním jarem a vrcholí během letních prázdnin. V podzimních měsících, zahalené mlhou a ponořené v barevném listí, mají však české hrady a zámky své naprosto jedinečné kouzlo, které jindy nezažijete. Vydejte se na podzimní výlet a poznejte úchvatnou atmosféru českých památek trochu jinak.

Zámek Loučeň

Zámek Loučeň se nachází nedaleko Prahy, konkrétně 60 kilometrů, poblíže města Nymburk. Kromě samotného romantického zámku si zde můžete užít krásu anglického parku s 12 bludišti a labyrinty, které zaručují zábavu celé rodině.

Zámek Loučeň byl původně středověkou tvrzí a jeho historie sahá až do první třetiny 13. století. Tvrzí zůstala až do 18. století. Přebudoval ji až v letech 1704 až 1713 Karel Arnošt z Valdštejna, který z tvrze chudší šlechty vybudoval nádherný romantický zámek s kaplí, z které postupem času vyrostl kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Expozice zámku se však soustředí především na rod Thurn-Taxisů, kteří zámek získali v roce 1809.

Návštěva zámku stojí pro dospělé 220 korun, děti, studenti a senioři mohou zámek navštívit za cenu 180 Kč.

Chcete poznat okolí Nymburka blíže? Nezapomeňte ani na rezervaci ubytování.

Hrad Houska

Hrad Houska je jedním z nejtajemnějších hradů u nás a podzimní atmosféra mu dodávat to pravé kouzlo, které k jeho pověsti neodmyslitelně patří. Věděli jste, že právě na Housce má být vstup do pekla? Nikdo však neví, kde se přesně nachází.

Pověsti a nejasnosti provází i vznik samotného hradu. Víme, že se nachází na místě starého hradiště, které nechal vybudovat Slavibor z rodu Pšovanů.

Ale jak se zde objevil gotický hrad? To už je záhadou – stejně jako jeho zvláštní umístnění, které se nenachází, jak u hradů bývá zvykem, kolem žádné obchodní cesty ani hranice.

Zkrátka tu vyrostl z neznámých důvodů. I stavba samotná působí spíše tak, že se snaží udržet něco uvnitř než naopak.

Že by skutečně čerty a další pekelné bytosti?

Na hrad Housku se můžete podívat od 90 do 130 korun a najdete ho poblíž Doks.

V ČR se tajemných hradů a zámků nachází opravdu nespočet. Hledáte inspiraci, co navštívit i v dalších krajích? Využijte velkého Průvodce Hrady a zámky v ČR a užijte si podzimní atmosféru se vším všudy.

Doporučené články