Po brněnské přehlídce se připravují české ohňostroje v Táboře

Po brněnské přehlídce se připravují české ohňostroje v Táboře

Pátečním grandfinále nad Špilberkem skončila brněnská soutěžní
přehlídka ohňostrojů. Protože festival Ignis Brunensis již dávno
přerostl národní úroveň, proběhne letos nultý ročník národní
přehlídky Vulkán 2008 společně s festivalem
Léto nad Jordánem – Tábor 2008.


Pátečním grandfinále nad Špilberkem skončila brněnská soutěžní přehlídka ohňostrojů. Vítězové jsou známí, výsledky jsou vyhlášené a v současné době dobíhá hlasování o cenu diváka. Vraťme se ještě na chvíli k jednotlivým představením, která byla nad hladinou přehrady k vidění.

Čtyři roční období byl nazván ohňostroj japonské skupiny Marutamaya. Jako doprovod byla vybrána japonská hudba doplněná o ukázku japonské poezie waka. Pro přiblížení se evropskému divákovi byl hudební doprovod proložen úryvky Smetanovy hudby. Japoncům přálo počasí a umožnila vyniknout vypilované hře s odlesky na vodní hladině v jejich jinak místy až trochu přeorganizovaně působícím představení. Díky dobrému počasí i příslibu exotičnosti navštívlo tento ohňostroj okolo dvou set tisíc diváků.

Hlavní cenu přehlídky STAROBRNO – IGNIS BRUNENSIS získala skupina FLASH BARRANDOV SFX z České republiky. Cena Českého rozhlasu „Hudba mezi ohni“ byla udělena skupině FETES & FEUX z Francie a Cenu České televize „Scéna mezi ohni“ si odvezla skupina MARUTAMAYA z Japonska. Již nyní se můžeme těšit na příští ročník, který proběhne v termínu 22. 5. – 7. 6. 2009.


Přesným opakem byla středeční show francouzské skupiny Fêtes & Feux. Celému představení předcházela neslaná nemastná charakteristika uvedená v programech a ve srovnání s jinými skupinami Francouzi pustili předem i méně informací. O to výraznější byl ale jejich ohňostroj nazvaný Road Movies odpalovaný na směs filmové hudby. Nad přehradou se rozběhla plynule navazující emotivní show využívající poměrně velké množství originálních nízkých efektů. Zkrátka jeden z ohňostrojů, který utkví v paměti. Odhadovaný počet diváků byl stočtyřicet tisíc.


Nesoutěžní granfinále v podání Flash Barrandov SFX působilo jako příjemné svěží a lehce nezávazné žonglování barvami a světly za doprovodu klasického jazzu. I dopředu slibovaná duha se na závěr ohňostroje vrátila v odlehčené podobě.

Festival Léto nad jordánem – Tábor 2008 spojený s přehlídkou ohňostrojů Vulkán 2008 proběhne ve dnech 26. června – 29. června 2008. Informace najdete na stránkách města Tábor, kde si můžete stáhnout i program akce<.

Festival Ignis Brunensis již dávno přerostl národní úroveň a stal se jedním z prestižních světových ohňostrůjných festivalů. Díky tomu ale u nás začala chybět národní přehlídka. Pořadatelé brněnského festivalu se proto rozhodli založit národní soutěž Vulkán, jejíž nultý ročník proběhne letos společně s festivalem Léto nad Jordánem – Tábor 2008. Ti, kteří v Brně nestihli grandfinále nad Špilberkem, se mohou zajet podívat na Duhovou rapsodii do Tábora, kde budou mít druhou a u nás poslední příležitost spatřit tento ohňostroj, který pak bude odpálen už jen na festivalu v Cannes. Příznivci barevných prskavek se tedy mají na co těšit.

Naše reportáž z ohňostrojné přehlídky Vulkán 2008 v Táboře

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos