Šest příchutí Chorvatska. Vyřkněte přání, Chorvatsko jej splní

Chorvatsko je země mnoha kouzel. Nabízí dokonale vybavená letoviska pro rodiny s dětmi, klidná zákoutí se soukromými plážemi, historické perly i přírodní poklady. Chorvatsko vyhoví přáním malých, velkých i sportovně založených cestovatelů.

Za dětským smíchem do Chorvatska

Dovolená v Chorvatsku s dětmi je jistě dobrým rozhodnutím. Čeká vás nádherně čisté moře s vysokým obsahem soli. Skvělá rodinná dovolená je zároveň ozdravným pobytem v klimatických lázních. Někdo by mohl namítnout, že Chorvatsko nemá písečné pláže, a proto je pro děti nevhodné. Pozor na tento zažitý mýtus! V Chorvatsku naleznete mnoho písečných pláží nebo pláží s drobným štěrkem a oblázky, kam můžete bosou nohou i s dětmi. Z blízkých destinací se nabízí pobyt u Puly ve vesničce Medulin. Krásné pláže jsou i v okolí Rabacu a u letoviska Novi Vinodolski. Rodinné kempy se spoustou zábavních prvků, bazénů a vodních atrakcí naleznete u letoviska Umag či v již zmiňovaném Rabacu a Novi Vinodolski. Chcete klidnější destinaci, volnější pláže, a přitom nádherné místo pro děti? Pak zamiřte na ostrovy. Prostředí na ostrovech rozhodně stojí za překonání náročnější dopravy. Místo vám vaši námahu několikanásobně vynahradí.

Nádherné písčité pláže naleznete v letovisku Lopar na ostrově Rab nebo si prohlédněte méně známý ostrov Nin s léčivým bahnem. Místo stvořené pro děti vás přivítá i na ostrově Krk, krásná pláž je v letovisku Baška. Snadná doprava je na bělostný ostrov Pag, tam dokonce najdete mnoho malých soukromých pláží. Určitě přibalte dětem brýle, Pag má nádherný podvodní svět.

Více kilometrů, více chorvatské zábavy pro děti

Ano, s dětmi v autě poznáte každý kilometr navíc a určitě jste se poohlíželi spíše po blízkých destinacích. Tím přicházíte o mnoho nádherných míst. Krásné letovisko ideální pro děti je Zaton v blízkosti Zadaru. Chcete pravý dětský ráj? Chcete místo, kde jezdí dětský vláček, procházejí se pohádkové postavičky, nechybí desítky dětských hřišť, pirátská loď, aquapark a mnoho dalšího? Pak se rozhodněte pro Solaris v blízkosti Šibeniku. S většími dětmi se můžete vydat poznávat nejkrásnější oblast Chorvatska, letoviska na Makarské riviéře. S dětmi se vám zalíbí v Bašce Vodě, Tučepech, Podgoře nebo v Gradaci. Rájem děti je pak pulzující město Makarská. Tip: Cestování s dětmi je náročné, proměňte únavné kilometry v cestu za poznáním. Naplánujte si jednu noc ve Slovinsku. Čeká vás fantastická zábava v termálních bazénech a odpočatí budete druhý den pokračovat dál. Pro jižní destinace v Chorvatsku se nabízí ubytování v blízkosti Plitvických jezer. Nechceme prozrazovat hned vše co Plitvice nabízí, ale možná to bude nejkrásnější místo, které jste v Chorvatsku kdy viděli.

Cesta do Chorvatska je cesta za poznáním

Chorvatsko má bohatou historii, která na vás bude pokukovat v každé uličce. Kdo by chtěl strávit chvíli na pláži, ale pak by rád ochutnal i trochu kulturních a historických krás, má v Chorvatsku nespočet možností. Řada památek je dokonce pod ochrannou rukou organizace UNESCO, jelikož se jedná o skutečné skvosty. Milovníci historie se zamilují do Omiše, do letoviska Rab nebo Hvar. Pohádkově krásná je i Korčula. Nádherný chrám vás čeká v Šibeniku a úchvatné historické centrum má město Trogir. Chcete perlu mezi perlami? Pak je to město Dubrovník. Procházka po hradbách je tou nejkrásnější, jakou kdy zažijete.

Čarodějka, matička příroda

Milovníci klidných zákoutí a přírodních krás nesmí minout národní parky a přírodní rezervace v Chorvatsku. Skloňované ve všech pádech jsou jistě Plitvice a národní park Krka. Nabízí se však i mnoho méně známých míst. Krajina z jiného světa se vám otevře v deltě řeky Neretvy a nesmíte minout Bačinská jezera. Unikátní místo, kde se mísí slaná voda se sladkou dává vzniknout fantastické scenérii, která je domovem mnoha živočichů. Pravý přírodní gurmán zavítá na ostrov Mljet nebo se vydá k desítky let uzavřenému ostrovu Vis. Tam jej přivítá pravá přírodní divočina, turismem málo políbená.

Vychutnejte si klid a soukromí v Chorvatsku

Miliony turistů zaplaví Chorvatsko každý rok, přesto jsou zde místa, která jsou klidná, vlídná a kde čas plyne pomaleji. Jsou to původní rybářské osady, které mají prostor ubytovat jen pár turistů, a proto nabízí klid, pohodlí, a dokonce komfort soukromých pláží. Komu nechybí zázemí města a chce místo v soukromí, měl by vybrat Igrane, Mala Luka, Brist, Klek, Slano či Drvenik. A co takový příjemný střed mezi klidem a ruchem? Městečko ani ne moc velké, ani ne moc malé? Vydejte se do Brely, Promajny, Primoštenu, Petrčane, Omiše nebo fantastické Orebiče. Tip: Orebič je skvělou destinací, je na dohled od ostrova Korčula a v přístavu je mnoho lodiček, které fungují jako vodní taxi. Zavezou vás na některý z blízkých opuštěných ostrovů a večer vás vyzvednou.

Za sportem do Chorvatska

Kdo vyrazí do Chorvatska v jarním období nebo v pozdním podzimu, dočká se liduprázdného pobřeží a příjemných teplot. V tomto období je také nejvýhodnější ubytování v Chorvatsku. Ty přímo lákají k usednutí do sedla a ke šlápnutí do pedálů. Klikaté stezky na istrijském poloostrově už čekají až je pokoříte. Upravené a dobře značené cyklostezky naleznete po celém pobřeží. Krásné trasy jsou v blízkosti Poreče, Rabacu a Vodic. Do útrob pohoří Biokovo se můžete vydat z Baška vody nebo Baško Polje. Skáče vám ve skříni batoh s lezeckým vybavením? Pak jeho touhu uspokojte v pohoří Malá a Velká Paklenica nebo pokořte pohoří Velebit. Potřebujete vítr do plachet? Pak se vydejte na místa, která si oblíbili vyznavači kitesurfingu. Přivítá vás Brač, Nin nebo poloostrov Pelješac.

Tip: K chutím Chorvatska musíme přidat i ty skutečné chutě. Pusťte se do ochutnávání vína, pršutu, zmrzliny, hovězího masa a travarice. Gurmáni neminou Istrii, ta slibuje výlet po stopách lanýžů.

Které místo v Chorvatsku bude mít tu čest představit vám kousek své krásy?

Doporučené články