3 kouzelná místa v Královéhradeckém kraji

Depositphotos 407503072 L 2015 OptimizedKrálovéhradecký kraj vás nikdy nezklame. Vždy nabídne něco nového. Najdete tu mnoho zajímavých míst, zákoutí a přírodních krás. Chcete vědět, kam se vydat na výlet? Našli jsme pro vás 3 perfektní místa.

Královéhradecký kraj není příliš zalidnění

Kraj je rozlohou 9. největší v ČR. Hustota zalidnění je také příjemná, což z něj činí ideální místo na výlety. Pokud sháníte ubytování, zalíbí se vám Broumovsko, Náchodsko a Jičín. Tato místa nabízí opravdu hodně turistických cest a pohybového vyžití. Rádi byste zde strávili více než jeden den? V tom případě si pronajměte chatu. Můžete přijet s dětmi, psem anebo sami a užít si klid a ticho.

Kde se ukládaly vojenské zásoby? V Josefově

Josef II. v roce 1780 nechal položit 1. kámen pevnosti, kterou navrhl inženýr Claude-Benoit Duhamel de Querlonde. Odrážela pruská vojska od východní části České republiky. Pevnost sloužila i k ukládání vojenských zásob. V tomto pevnostním městě žili pohromadě řemeslníci, živnostníci a jejich rodiny a také vojáci.

Vnitřní uspořádání budov v objektu stejně jako podzemní chodby, které v minulosti měřily až 45 km, je opravdu pozoruhodné. V dnešní době už tak dlouhé nejsou, ale i tak stojí prohlídka za vaši pozornost. Podzemí Josefova patří mezi nejrozsáhlejší evropský obranný systém.

Depositphotos 432458202 L 2015 Optimized

Na zámku v Opočně se dozvíte mnoho zajímavostí

Zámek zobrazuje unikátní pohled na českou společnost v průběhu 500 let. Expozice nabízí rozsáhlou sbírkou zbraní, pušek, plátové zbroje, mušket, popravčích mečů, kordů a nesmíme zapomenout ani na zbraně mimoevropských kultur (japonské, indické, barmské a další). Milovníci obrazů si oblíbí rozsáhlou sbírku umění. Katalog z roku 1929 popisoval 471 položek.

V místní knihovně na vás čeká 10 000 knih, historický nábytek a exotické exponáty.

Orlické hory

Orlické hory se v ČR nachází na ploše 204 km² (v Polsku Góry Orlickie). Z nejvyššího vrcholu Velká Deštná s nadmořskou výškou 1115 m n. m dohlédnete až na Hradec Králové. Česko-polskou hranici lemuje 33 km dlouhá řeka Orlice. Víte, že Orlické hory se označují jako Krkonošsko-jesenické subprovincie (délka 300 km)? Původně nesla název Sudetská soustava.

Skiareály Deštné a Říčky si zamilují lyžaři i běžkaři, pro které jsou připraveny desítky kilometrů dlouhé trasy. Jsou dobře udržované a vhodné pro celé rodiny.

Hledáte hezký výlet v okolí? Zamiřte na hrad Potštejn, do Vojenského muzea Lichkov nebo zřícenina hradu Lanšperk.

Doporučené články