Chorvatsko a jeho zajímavosti: Trogir jako perla Jadranu

Chorvatsko je v hledáčku zájmu milovníků koupání v moři už řadu let. Před Sametovou revolucí se jezdilo k Jaderskému moři ještě do tehdejší Jugoslávie, nyní už do samostatného státu, který má turistům rozhodně co nabídnout. Nádherně modré moře, pláže z písku nebo oblázků i výhledy na hory tu nechybějí. Už víte, do které části této jihoevropské země se podíváte?

Ideální letní destinace

Vedle blankytně modré vody v moři je to zejména jeho různorodost, proč si Chorvatsko turisté vybírají jako svoji letní destinaci. Kdo má rád čilý společenský život, nudit se tu nebude. Stačí vyrazit směr Split a navštívit některou ze zdejších restaurací nabízejících typické chorvatské pokrmy. A ten, který si raději užívá pohodu v klidnější oblasti, také si přijde na své například na ostrově Murter, kde můžete v moři pozorovat raky poustevníčky a večer si pak u stánku dát čerstvou pečenou rybu, k tomu pivo Karlovačko a pozorovat hvězdnou oblohu nad sebou.

Za turistikou do Chorvatska klidně i v lednu

Kromě toho je zde přívětivé počasí. Chorvatsko má dlouhé a slunečné léto a krátkou, mírnou zimu. Platí přitom, se se tu nacházejí tři klimatická pásma:

  • mírné kontinentální podnebí je spíše v nížinách a ve vnitrozemí
  • horské klima je ve výškách 1 200 metrů a výše s červencovými teplotami okolo 20 až 22 °C
  • středozemní klima najdete v oblasti pobřeží při Jaderském moři s červencovými teplotami mezi 23 až 26 °C.

Nejvíce slunečních dnů v roce v celém státě mají ostrovy Korčula a Hvar. Na déšť jsou nejvíce bohaté Dinárské hory. Jak sami vidíte, i po této stránce je Chorvatsko velmi pestré a není divu, že sem lidé vyrážejí strávit i prodloužený víkend klidně v lednu, který zde patří mezi nejchladnější měsíce. I v tento čas tu ale budete řešit, jak se opalovat v Chorvatsku, protože lednové polední sluneční paprsky budou dostatečně ostré. Na Makarské riviéře se může teplota na slunci pohybovat i okolo 30 °C. Moře je sice chladné, ale toto počasí je příjemné zejména na procházky nebo turistiku. Pokud tedy nepotřebuje se za každou cenu koupat, můžete tu prožít velmi pohodové dny a kochat se třeba zdejšími pamětihodnostmi.

Trogir – perla Jadranu

Necelých třicet kilometrů od Splitu se nachází lázeňské město Trogir, jež založili staří Řekové jako svoji kolonii ve 3. století př.n.l. Už za římské nadvlády byl významným přístavem. Během dalších staletí město vlastnili Normané, Byzantinci, Benátčané, dokonce i Uhry. Od roku 1814 byl součástí Rakouska-Uherska. Jeho historické centrum je zapsáno do seznamu kulturních památek UNESCO. Už to samo o sobě vypovídá, že je tu na co se dívat. Ve staré části města na vás historie přímo dýchá. Za hlavní trogirskou památku je považována trojlodní katedrála sv. Vavřince v románském slohu. Ale protože se stavěla od 13. do 15. století, nese v sobě také prvky gotiky a renesance. Když se na ni dostatečně vynadíváte a projdete se její starobylé prostory, vydejte se na průzkum města křivolakými uličkami. Dlouho do noci jsou tu otevřené malé hospůdky a obchůdky, v nichž si můžete koupit nějaký suvenýr z cesty. Staré jádro města je obklopeno torzem opevnění, jež pochází ze 13. až 16. století – hradby a pevnost Kamerlengo s obrannou věží sv. Marka, Mořská a Pevninská brána také stojí za vidění. V renesančním slohu v Trogiru narazíte na městskou hodinovou věž, radnici nebo městskou lodžii, za níž stojí nejstarší trogirský kostel sv. Barbory v románském slohu. Milovníci starobylých budov se v Trogiru rozhodně budou mít čemu obdivovat. S koncem letních prázdnin přichází sice i konec hlavní sezóny, ale Chorvatsko je turistům otevřené také mimo ni. S malými dětmi školou ještě nepovinnými tam můžete vyrazit klidně i v září. Zdroj obrázku: Alexey Fedorenko / Shutterstock.com

Doporučené články