Chcete si vychutnat krásy Řecka? Vydejte se na bájnou horu Olymp

Patříte mezi aktivní turisty, kteří chtějí skloubit koupání v moři s poznáváním? Skvělým tipem pro vaši odpočinkovou dovolenou je Olympská riviéra a zdejší letovisko Nei Pori. Vychutnáte si nejenom koupání v moři a pobyt na pláži, která se každoročně chlubí Modrou vlajkou Evropské unie za čistotu, ale zároveň se seznámíte s přírodou pevninského Řecka. Vždyť jak můžete lépe nasát atmosféru země, než výstupem na horu Olymp, tradiční symbol Řecka?


Na cestu se dobře připravte

Jakmile se nabažíte pláže v Nei Pori, která se svou místy až stometrovou šířkou nabízí v hebkém písku prostor k vodním radovánkám a je korunována pozvolným vstupem do vody vhodným i pro děti a seniory, neváhejte a vydejte se na výlet. Než ale vyrazíte, důkladně se na cestu připravte. U moře sice teploty překračují 30 °C, ale na vrcholu Olympu takové teplo jistě nebude. I v tom nejparnějším létě tam rtuť teploměru většinou nevyšplhá výš, než několik stupňů nad nulu. Proto nepodceňujte oblečení. Dlouhé sportovní kalhoty, svetr a větrovka, která neprofoukne, by měly být samozřejmostí. V žádném případě se nevydávejte na cestu v krátkých šortkách a tričku bez rukávů, na vrcholu byste drkotali zuby. Obujte si kvalitní turistické boty s pevnou podrážkou.


Výšlap zvládne i průměrný turista

Mytikas tvoří nejvyšší vrchol Olympu. Možná vás trochu zmate, že vlastně jedná o dva vrcholy. První Mytikas leží ve výšce 2918 m. n. m., druhý Stefani je o 10 metrů níže. Cesta nevyžaduje žádné zvláštní vybavení a zvládne ji i průměrně zdatný turista. Pokud se ale bojíte výšek a dělá vám potíže pohyb po skalních stupních, raději si výšlap rozmyslete. Vrchol Mytikasu bývá přístupný od konce května do konce října, samozřejmě v závislosti na momentálním počasí. Chcete-li méně náročný výstup, můžete se vydat na horu Skolio, západnější vrchol Olympského pohoří ve výšce 2911 m. n. m.

Oblíbené trasy k výstupu

Určitě víte, že Olymp je podle řeckých bájí sídlem dvanácti bohů. Pokud se jich chcete dotknout, vyberte si z několika tras. Východiskem pro cestu většinou bývá městečko Litochoro. Zhruba 18 kilometrů od něj je osada Prionia, odkud budete stoupat do výšky 2100 metrů k chatě Refuge A1. Zvládnete to přibližně za 3 hodiny. Potom pokračujete dále od chaty trasou E4 po hřebeni Olympu na rozcestí Skala (2866 m. n. m.), opět musíte počítat se zhruba tříhodinovou chůzí. Na vrchol Mytikas potom polezete ještě asi hodinu. Druhá velice oblíbená trasa pokračuje z Megali Gourna, z níž jdete asi 2 hodiny na rozcestí Skala. S místním průvodcem můžete vše zvládnout za den.

Ochutnejte místní lahůdky

Návrat zpátky do Nei Pori bude po tak náročném výstupu obzvlášť sladký. Další den si můžete dopřát zasloužený odpočinek na pláži a koupání. Tím nejlepším doporučením zdejšího průzračného moře je i skutečnost, že sem VZP pořádala ozdravné pobyty dětí pod názvem Mořský koník. Letovisko nabízí i bohaté sportovní vyžití, děti budou nadšené z lunaparku. Zpestření vám nabídnou tradiční řecké trhy, na kterých si můžete koupit třeba ovoce a zeleninu, nebo koření. V místních tavernách budete mít příležitost ochutnat nejrůznější lahůdky včetně čerstvých ryb a mořských plodů. Určitě si objednejte řeckou specialitu gyros i tzatziki, lákavá je i pizza. Jistě vás potěší, že když si na pláži objednáte nápoj, v jeho ceně je lehátko i se slunečníkem.

Autem můžete jet výhodněji

Záleží jenom na vás, jakou formu dopravy zvolíte. Letecky se z České republiky dostanete do Thesaloniki za cca 2 hodiny. Z letiště je potom zajištěn transfer přímo do destinace, který trvá asi 1 hodinu a 40 minut. Ovšem pro rodinu s dětmi může být cenově výhodnější doprava autem. Cestou přes Maďarsko dále na Bělehrad, Niš a Skopje se na Olympskou riviéru dostanete zhruba za 18 hodin. Pokud nepojedete vozem, ale poletíte, můžete si přímo v místě pronajmout auto na výlety. Za návštěvu stojí kláštery Meteora na skalách nedaleko města Kalambaka. Ovšem pozor, muži musí mít dlouhé kalhoty, ženy sukni a zahalená ramena. Příjemným zpestřením pobytu může být i návštěva ostrova Skiathos proslulého tyrkysovými lagunami nebo cesta do Atén za antickými památkami.

Doporučené články