Navštivte Chaldiki, ale pozor na výběžek Athos je ženám vstup zakázán!

Mezi jeden z nejoblíbenějších turistických cílů v Řecku patří poloostrov Chalkidiki, známý především svými nádhernými plážemi. Krásné členité pláže o délce neuvěřitelných 850 kilometrů a průzračné čisté moře, to jsou hlavní důvody, proč strávit dovolenou právě na tomto poloostrově. Nemusíte se ale bát, že jde o továrnu na turisty. Na Chalkidiki stále ještě najdete malé romantické zálivy plné písku a oblázků, kde si užijete nerušené chvilky soukromí.


Kam smějí jenom muži

Do Egejského moře z pevniny trčí hned tři výběžky poloostrova Chalkidiki, přitom trochu paradoxní je, že ženy a děti se dostanou pouze na dva z nich: západní Kassandru a prostřední Sithonii, východní Athos je jim zapovězen. Tam totiž už přes tisíc let sídlí mnišská republika Agion Oros. Vstoupit do ní smějí jedině muži, a to ještě po předchozím objednání. Pokud chtějí turistky ženského rodu obdivovat krásu klášterů na zalesněných svazích, smějí jedině při plavbě lodí kolem pobřeží. Celodenní výlet stojí za to, kotví se v přístavu Ouranopolis a je čas i na prohlídku města.

Lákají i lesy a dobré spojení

Příroda je mocným lákadlem, které ročně přitáhne na Chalkidiki spousty lidí. Letecky to z Prahy do Thessaloniki to zvládnete za 2 hodiny. Nejde přitom jenom o moře a pláže. Velmi často se až dolů k pobřeží svažují nádherné hluboké lesy. Stávají se přímou výzvou, jak k náročnějším a delším horským túrám, tak i ke kratším vycházkám. Každý si může vybrat podle svých fyzických dispozic. Chcete-li na výlet do okolí, určitě vás potěší, že mezi letovisky je dobré autobusové spojení. Na koupání v zálivech se vyplatí pronajmout si na cestu auto nebo motorku. Nebudete tak vázáni na autobus.

Krásný komplex i vyhlídka

Nádherný záliv plný písečných a oblázkových pláží, který určitě stojí za návštěvu, je Sani. Kdysi tu stávalo starověké centrum obchodu a lidé zde uctívali bohyni Artemis, což potvrzují archeologické vykopávky. V současnosti jde o krásný komplex obklopený lesy a bez nadsázky ho lze označit za jedno z nejkrásnějších míst na Chalkidiki.

Ve výběžku Kassandra se určitě podívejte do Kallithey, neboli krásné vyhlídky. Spousta kaváren leží přímo nad mořem a nabízí úchvatný výhled na hladinu. Místo tak dostojí svému názvu. Archeologické nálezy potvrzují pestrý život už ve starověku, stejně je tomu i dnes, kdy zde najdete moc hezkou pěší zónu se spoustou obchůdků, taverniček a barů. Krásné pláže plné světlého písku jsou samozřejmostí.

Tři tipy: pohoda, pestrá mozaika i krásná architektura

Máte tu další tip z výběžku Kassanda, a sice letovisko Fourka. Vesnice každého návštěvníka okouzlí spoustou starších domků v tradičním stylu a kostelem z roku 1830. Můžete tu dovolenou strávit v docela klidném rytmu, protože výrazněji Fourka ožije jenom v hlavní sezóně, ale ani tak tu nebývá přemíra turistů. Z letiště se sem dostanete za asi 90 minut.

Na severu Kassandry leží krásné městečko Afitos, které upoutává hlavně architekturou domů ze světlých kamenů, muzeem rolnických nástrojů i dlouhou pláží se světlým pískem. Z letiště to sem zvládnete za 80 minut.

Na jihu výběžku Kassandra narazíte na letovisko Hanioti, které lemuje několikakilometrová pláž z bílého písku. Pěší zóna vám nabídne jak bary a mondénní kavárny, tak i typické řecké rybářské hospůdky a taverny i malé obchůdky. Každý si z pestré mozaiky vybere to svoje, i proto sem jezdí hosté z celé Evropy. Příjezd z letiště vám bude trvat 1 hodinu a 40 minut.

Doporučené články