Magická země na dosah


Sedněte si, zklidněte svůj činností vydrážděný tep, zavřete oči a představte si… Jiskřivě čistý a osvěžující vzduch objímající špičaté horské velikány, jejichž vrcholy se celý rok choulí v bílém kabátci sněhu. Zelené louky hýřící pestrobarevným kvítím, na nichž se s důstojností odpovídající hospodářskému významu popásají stáda krav, dávající svým majitelům výtečné mléko a lahodné maso. Roztomilé červené vláčky šinoucí si to pohádkově dokonalou horskou krajinou, sjíždějící do údolí a poté stoupající až k nebesům, aby svým pasažérům umožnily shlédnout magickou krásu čtyřtisícových vrcholů a květinových lučních koberců, aniž by znečistily sebemenší kousek této země. Ledovce plazící se údolími, vlnivě kopírující všeobjímající horské masivy, ledové jazyky, jejichž monumentálnost a také kontrast s rozkvetlou florou až dech vyráží. A k tomu všemu nečekané aleje palem lemující rozsáhlá nížinná jezera, jakoby tančící v horkém rytmu jižanské hudby.


To vše doplněné dřevěnými, kamennými, strohými i bohatě malovanými domečky a domy. Malými vesnickými kostely, starobylými i ultramoderními. Honosnými katedrálami. Důstojnými hrady a zámky, z nichž dodnes mnohé mají své soukromé majitele. Nechybí moderní, bohatá a životem tepající velkoměsta, centra jedné z nejvyspělejších světových ekonomik, důkazy luxusního života a pohodlí. A proti tomu starobylé vesničky, kde se architektura ani život lidí za desítky či snad stovky let téměř vůbec nezměnil, místa dýchající nostalgickou atmosférou, která připomíná odkud to tu vše vzešlo… A do toho němčina, francouzština, italština, rétorománština… Poznáváte?


Možná ano, možná ne… Já se musela před necelými dvěma lety přesvědčit na vlastní kůži. Když už jsem si po shlédnutí dalekých exotických koutů této zeměkoule myslela, že mě na našem stařičkém kontinentu již nemůže nic zásadně překvapit, navštívila jsem zemi, o které jsem vlastně nic nevěděla. Švýcarsko. A nejednou zůstala s pusou dokořán. Někdy mi až rozum nebral, jak příroda mohla dokázat vykouzlit takovou různorodou fascinující krásu na tak malém území nedaleko naší matičky vlasti. A k tomu ještě místní lidé připojili úchvatnou a pestrou architekturu a to vše si jako v oko hlavě opečovávají a ochraňují. Vědí totiž, že jejich největším pokladem nejsou peníze uložené v bankách a benevolentní daňové zákony, ale jejich neposkvrněné a dech beroucí přírodní bohatství. V jeden okamžik tu můžete stát na vrcholu čtyřtisícovky, shlížet na nekonečný ledovec lemovaný pestrobarevným kvítím a o hodinu později si lebedit mezi palmami na břehu gigantického jezera a opalovat své natěšené tělo v žáru slunečních paprsků. A je tu toho mnohem více, co nabízí příroda, ale i neuvěřitelná architektura… V jedné části této malé zemičky vás uchvátí barevně malované domy, každý jiný, jako byste se najednou ocitli uprostřed přehlídky velkých uměleckých děl. O kousek dále vás pohladí sympatické a teplo vyzařující dřevěné domy načančané vyzývavě červenými muškáty až oči přechází. A ještě malinko dál vás ohromí kamenná stavení jak ze středověku, u kterých si marně lámete hlavu, proč v jedné z nejbohatších zemí světa tolik lidí ještě žije v takovýchto starobylých domech a v tak těsném spojení s přírodou.

Více informací o autorce i švýcarském projektu na www.photoexpo.cz

Obdivovat tuto zemi můžete dny, týdny i měsíce a stále budete něčím překvapováni. Mě tato část Evropy uchvátila natolik, že jsem vytvořila autorský projekt, který nám Čechům snad alespoň trochu představuje tuto zemi a nastiňuje krásy, které nabízí. Projekt zahrnuje fotografickou výstavu, kalendář 12 TVÁŘÍ ŠVÝCARSKA pro r. 2008, který si ještě můžete zakoupit a připravuji i knihu plnou fotografií, krátkých příběhů a zajímavých fakt. A rozhodně doporučuji… jeďte tam a objevujte!

12 TVÁŘÍ ŠVÝCARSKA

Kalendář 12 TVÁŘÍ ŠVÝCARSKA na rok 2008 je součástí autorského projektu Ing. Hany Růžičkové o Švýcarsku zahrnujícího rovněž fotografickou výstavu 12 TVÁŘÍ ŠVÝCARSKA a knižní publikaci ŠVÝCARSKO – CESTOPIS VE FOTOGRAFII. Projekt nese záštitu švýcarské turistické centrály Switzerland Tourism.




V celkem 60 fotografiích a 12 motivech typických pro tuto nádhernou a neuvěřitelně zajímavou evropskou zemi představuje kalendář především její přírodní, kulturní a architektonické krásy, kterými je pověstná. Každému měsíci je věnován jeden motiv v pěti fotografiích (jedné titulní a čtyřech ilustračních): LEDEN provázejí LEDOVCE, ÚNOR symbolizují sněhem pokryté vrcholky HOR, BŘEZEN je věnován FAUNĚ, v této době často březí, DUBEN, aprílový měsíc plný šprýmů a překvapení alegorizují překvapivé ZAJÍMAVOSTI, KVĚTEN se nemůže obejít bez květeny, tedy FLORY, ČERVEN provokuje k začervenání zajímavými pohledy na SOCHY, ČERVENEC je první prázdninovou inspirací k návštěvě HRADŮ A ZÁMKŮ, SRPEN pak tou druhou lákající do typických KOSTELŮ A KATEDRÁL, ZÁŘÍ se nostalgicky ohlíží za létem PŘÍSTAVY A NÁBŘEŽÍMI, ŘÍJEN provází atmosféra podzimních barev promítnutá do DŘEVĚNÉ A KAMENNÉ ARCHITEKTURY, LISTOPAD nabízí chladivé zrcadlení JEZER A ŘEK a v PROSINCI nemůže chybět vánoční motiv na MALOVANÝCH DOMECH. První strana kalendáře nabízí titulní fotografie všech motivů. Fotografické provázení Švýcarskem je završeno zajímavými informacemi o této zemi na zadní straně (cover) kalendáře.


Kromě tématu a grafického pojetí je kalendář jedinečný především svým kombinovaným knihařským zpracováním „2 v 1“ jako stolní a nástěnný zároveň. Podle libosti si jej tak můžete postavit na stůl nebo zavěsit na zeď. Závěsný mechanismus je řešen klasicky kroužkovou vazbou s očkem, postavit na stůl jej pak lze díky dvěma pevným kartonovým deskám elegantně spojeným silonovým vláknem. Toto zpracování je chráněno jako užitný vzor u ÚPV.

Zpracování kalendáře je luxusní, 14 stran na matné křídě s černým podkladem, na němž barevné fotografie příjemně vynikají. Rozměry kalendáře jsou 30 cm š. x 33 cm v. Kalendář je zabalen v průhledném pevném igelitovém obalu.

Více informací na www.photoexpo.cz, kalendář si lze prohlédnout na http://www.pho­toexpo.cz/gale­rie.php?… . Kalendář si můžete objednat na: photoexpo (at) pho­toexpo.cz, NOVOROČNÍ SLEVA – 100 Kč/ks namísto původních 150 Kč/ks

Doporučené články