Jak vybrat cestovní pojištění

Cestovní pojištění je zpravidla první věcí, na kterou před cestou do zahraničí myslíme. Vzhledem k obrovské nabídce pojišťoven však může být obtížné vybrat takové pojištění, které bude přesně odpovídat vašim potřebám a požadavkům. Pojďme se proto podívat nejen na důvody, proč na cestovní pojištění nezapomínat, ale především na faktory, jenž bychom měli při výběru zohlednit. 

Proč je cestovní pojištění důležité?

Pro řadu z nás je cestovní pojištění před cestou do zahraničí naprostou samozřejmostí, ať už míříme na pracovní cestu do států Evropské unie, nebo na exotickou dovolenou do tropů. Zkrátka a dobře, čert nikdy nespí a nemilá nehoda s dalekosáhlými důsledky nás může potkat prakticky kdekoliv.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda je v rámci Evropské unie cestovní pojištění vůbec potřeba. Vzhledem k tomu, že v rámci členských států by nám měla být neodkladná pomoc poskytnuta na základě běžného zdravotního pojištění, se cestovní pojištění může zdát zbytečnou investicí. Není to však tak jednoduché – každý stát má státem povinné zdravotní pojištění nastavené trochu jinak (laicky řečeno pokrývá náklady na lékařskou péči do různé míry), a můžeme nás tak v případě zdravotních potíží či nečekané nehody překvapit vysoký účet. 

Pokud si chcete být stoprocentně jistí, že nebudete mít v případě hospitalizace v zahraničí žádné nečekané výdaje, cestovní pojištění rozhodněte nepodceňujte. Na pozoru se mějte i v případě, že vyrážíte do státu, kde je pro občany EU lékařské ošetření bezplatné. Příkladem může být výprava do Tater – přestože jako Češi máme u našich východních sousedů lékařské ošetření v případě zdarma, záchrannou akci v horách bychom už museli platit z vlastní peněženky. 

Pozor na aktivní dovolenou

S tím souvisí také cestovní pojištění zahrnující rizikové sporty – pokud se chystáte za vysokohorskou turistikou, freeride lyžováním, potápěním či třeba surfováním, běžné cestovní pojištění se na tyto činnosti bohužel nevztahuje. Vždy proto nezapomeňte na připojištění rizikových sportů. 

Špatnou zprávu pro vás máme v případě, že se chystáte vyzkoušet skoky na lyžích či třeba na bungee jumping. Ani pojištění na rizikové sporty tyto extrémně nebezpečné sporty bohužel nezahrnuje, a náklady na případnou léčbu tak budete muset uhradit sami. Pokud se chystáte na dovolenou přes cestovní agenturu, tak většinou agentury již nabízí cestovní pojištění v ceně zájezdu. Vždy ale doporučujem informaci ověřit přímo u cestovní agentury.

Jak vysoké zvolit léčebné limity?

Jedním ze zásadních faktorů při výběru cestovního pojištění jsou pojistné limity. Zaměřit bychom se primárně měli na léčebné výlohy, tedy náklady spojené s případnou hospitalizací. Tato částka zahrnuje například převoz do nemocnice, léky, operaci či pobyt v nemocnici. 

Přestože se může zdát, že vyšší částky nebudou potřeba, je nutné si uvědomit, že náklady na léčbu mohou být v zahraničí výrazně vyšší než u nás. Vyplatí se tak zvolit limity na léčebné výlohy na minimálně jeden milion korun. Pokud se chystáte do vzdálenější destinace či aktivní dovolenou (samozřejmě s výjimkou rizikových sportů), ideální částka se pohybuje kolem dvou milionů korun

Vyplatí se připojištění zodpovědnosti?

Druhou důležitou položkou, se kterou se setkáme ve většině srovnávačů cestovního pojištění, je připojištění zodpovědnosti. Přestože samozřejmě nemusíte volit nejvyšší možné pojistné limity, připojištění zodpovědnosti rozhodně není na škodu. Využít ho můžete například v případě, že omylem poškodíte vybavení hotelového pokoje, vaše děti něco nechtít rozbijí v obchodě, či třeba způsobíte nehodu s jiným cyklistou nebo lyžařem. 

Dlouhodobé vs krátkodobé pojištění

Přestože většina z nás zpravidla sjednává cestovní pojištění těsně před cestou do zahraničí, náruživým cestovatelům se může vyplatit také dlouhodobé cestovní pojištění. V delším časovém horizontu vám může ušetřit nemalé peníze, a navíc nebudete muset před každou výpravou myslet na jeho sjednání. Pojištění se totiž zpravidla sjednává na dobu jednoho roku. Konkrétní podmínky samozřejmě záleží na zvolené pojišťovně a pojistném produktu. 

Kde sjednat cestovní pojištění za nejlepší cenu?

Nechcete-li zbytečně ztrácet čas prohlížením nabídek jednotlivých pojišťoven, využijte tzv. srovnávačů pojištění. Ty vám po zadání potřebných údajů (počet osob, věk, doba trvání cesty, destinace apod.) najdou ty nejlepší nabídky na trhu. V přehledném srovnání můžete porovnat nejen cenu jednotlivých pojistek, ale také výši limitů či rozsah asistenčních služeb. 

Doporučené články