Connect with us

Soutěže

Jak se pozná pohostinnost

Pokud si marně lámete hlavu nad tím, jak vypadá skutečná pohostinnost,
nechte si ode mne vyprávět jeden příběh.

Článek ze soutěže o vstupenky na Cestovatelský festival
v Praze, 10.-11. listopadu 2007

Published

on

Pokud si marně lámete hlavu nad tím, jak vypadá skutečná pohostinnost o které jste doposud jen slýchávali od cestovatelů, kteří navštívili země Blízkého východu, nechte si ode mne vyprávět příběh, který je jen jedním z mnoha, které jsem jako dar prožil v tolik zatracovaném a „nebezpečném“ Íránu.

Ať už cestujete kdekoliv, vždy vás bude zajímat jen několik málo důležitých věcí, které pro své přežití nezbytně potřebujete. Musíte spát, jíst a pít, mít se jak přepravit na další plánované místo a sem tam, podle vašich vrozených dispozic, budete nuceni vyhledat docela nepatrný prostor, kde vaše ledviny párkrát za den prožívají stav rajské blaženosti.


Moje ledviny jsou zdravé jako řípa a díky jejich pracovitosti jsem častěji než bych si přál postaven před otázku, kam s tím. Írán není země, kde v případě nouze nejvyšší se lze bez obav přimknout k ledajakému stromu a dělat jako by nic. Je třeba hledat a nalézt. Víte, já jsem typ cestovatele, za kterým když se v autobuse zavřou dveře a ví, že na palubě je k dispozici toaleta, nemá potřebu se dlouhé hodiny zvednout ze sedadla. Jakmile však tato možnost není, uzavření dveří a rozjezd autobusu ve mně vyvolají dramatické procesy, které si nutně žádají řešení.

V krásném a líbezném Mašadu, jsem prožil něco obdobného. Po prohlídce několika úchvatných památek jsem se ploužil ulicí v náležitém předklonu, který mi zabezpečuje v případě potřeby nějaký ten čas navíc. Mladý turista ze západu a jak už je shrbený, no podívejte se na něho. Rychlými kroky jsem zamířil do nejbližší internetové kavárny, protože to je v takovém případě nejjistější místo, kde lze odeslat nejen e-mailovou poštu, ale i nějaká ta deka navíc, která už rozhodně potřebovat nebudete.

Jakmile jsem vešel dovnitř, majitel mi okamžitě jak mne spatřil zkrouceného, nabídl židli a čaj. Proboha ne, žádné pití, prosím vás, máte zde toaletu? Áááá…tuvalet…no, sir…tuvalet nemáme, odpověděl s úsměvem a zklamáním zároveň. Ale pohled na mě byl asi natolik skličující, že se obrátil ke svému známému, se kterým do té doby něco nerušeně a v klidu siesty živě rozebíral. Ten zakroutil hlavou a oba se shodli na tom, že v blízkém okolí žádný tuvalet není.

Ale tady právě začíná příběh pohostinosti, který se dá zažít jen málokde. Oba se shodli na faktu, že nic potřebného v dosahu není a tím to pro ně mohlo skončit. Ale tak to zde nechodí. Váš problém se rázem stává i jejich problémem a s ubíhajícím časem do něho zapojují stále víc lidí, až se nakonec najde někdo, kdo zná řešení. A tak se stalo, že během asi dvou minut diskutovalo o existenci toalety zhruba pět mužů, kteří byli náhodně osloveni majitelem kavárny u otevřených dveří. Nakonec jeden z nich prohlásil, že mi pomůže a abych ho prý následoval. Ačkoliv jsem nebyl schopen s ním držet krok, přesto jsem se ho držel jako klíště. Asi po dvaceti metrech jsme na rušné, několika proudé ulici dorazili k jakémusi autobusu městské dopravy. Jak se ukázalo, byl jeho řidičem.

Když jsem se pokusil protestovat, že nepotřebuji svézt, ale najít záchod, odměnil mne širokým úsměvem a zavelel k nástupu. Asi měl přestávku, nebo mu skončila služba, nevím, v každém případě jsem byl v autobuse sám. Ačkoliv jsem nevěděl co mne čeká, nezbývalo než důvěřovat. Po pěti minutách složitého proplétání se chaosem městské dopravy, jsme přibrzdili u chodníku a on mi přátelsky ukázal na budovu zhruba třicet metrů před námi. Když jsem ji spatřil, to jediné, co upoutalo moji pozornost a stalo se v tu chvíli pro můj zrak dražším, než jakákoliv památka, byl velký bílý nápis v perštině s přepisem v latince – WC.

Ani nevím, zda jsem náležitě poděkoval, protože magická přitažlivost tabule mne vytáhla z otevřeného autobusu rychleji, než bych si dokázal představit. Mé překvapení však ještě nebylo u konce. Když jsem opustil onu nezapomenutelnou místnost, k mému údivu na mne onen řidič čekal a zavezl zpět do internetové kavárny. Bylo to pro něho něčím tak samozřejmým, jako kdyby mi na uvítanou podával ruku.

Už víte, jak se pozná pohostinnost? Když jste v nouzi a nevíte si rady, tak lidé, které neznáte a nejsou vám ničím zavázáni pro vás udělají to, co by vás nenapadlo ani v nejdivočejších snech. Cestujte, prožívejte okamžiky bezmoci a věřte mi, že v pravou chvíli poznáte hodnotu otevřených a přátelských lidských srdcí.

Continue Reading

Soutěže

Soutěž Vyfoť projekt se chýlí ke konci

Letní fotografická soutěž Vyfoť projekt vstoupila do své druhé
poloviny. Digitální odpočítávání na stránkách www.vyfotprojek­t.cz ukazuje již jen
10 dní do konce soutěže.

Published

on

Letní fotografická soutěž Vyfoť projekt vstoupila do své druhé poloviny. Digitální odpočítávání na stránkách www.vyfotprojek­t.cz ukazuje již jen 10 dní do konce soutěže. Za více než jeden měsíc, po který doposud mohli účastníci nahrávat své soutěžní fotografie na webové stránky, bylo přihlášeno přes tři tisíce fotografií!


I když je konec soutěže až 31. 8. 2012, řada cen je losována průběžně a tak má skutečně každý příležitost stát se výhercem atraktivních cen. Vylosovaní výherci se mohou těšit na velmi zajímavé a hodnotné ceny, kterými jsou digitální fotoaparáty, knihy s fotografickou tématikou nebo i rekreační víkendové pobyty po České republice.

Minulý ročník soutěže byl velmi úspěšný a dle počtu prozatím přihlášených fotoalb je zřejmé, že soutěžící baví fotografování projektů i letos. Účastnící soutěže mají jednoduchý úkol: vyfotografovat a vložit přes jednoduchý formulář přímo na web soutěže fotografie realizovaných projektů spolufinancovaných z fondů EU. Aby však soutěž nebyla úplně stejná, jsou v tomto ročníku soutěže lehce pozměněna pravidla. Fotografování projektů zůstává, ale přibyla podmínka, aby alespoň na jedné z přihlášených fotografií byla vyfocena minimálně jedna osoba – například rodinní příslušníci, přátelé nebo kamarádi.


Za pouhý jeden rok se podařilo za přispění Evropské unie realizovat v České republice přes 4000 nových projektů. Nyní máte tedy na výběr již z více než 14 000 realizovaných projektů! Pro inspiraci, jaký projekt podpořený z fondů EU je ve vašem okolí, můžete také navštívit Mapu projektů na www.mapaprojek­tu.cz. Soutěží se stejně tak jako minulý rok, v hlavní kategorii Nejtalentovanější fotograf/ka a vedlejší kategorii Nejaktivnější fotograf/ka. Vítěze první kategorie vybere odborná porota, ve které usedne mimo jiné i šéfredaktor časopisu FotoVideo Rudolf Stáhlich. Vítězem druhé kategorie, jak už název napovídá, se stane soutěžící, který do soutěže přihlásí nejvíce fotografií různých projektů. Aby šanci vyhrát měl skutečně každý, probíhá během celé doby trvání soutěže pravidelné losování o hodnotné ceny. Výhercům hlavních kategorií budou po ukončení a vyhodnocení soutěže předány digitální zrcadlovky v Praze na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR.

Více informací:

Vyhlašovatelem a pořadatelem soutěže je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Doba trvání soutěže:

1.7. – 31.8.2012, Vyhodnocení v září 2012

Continue Reading

Soutěže

Letní fotografická soutěž Vyfoť projekt

Po loňském úspěchu celostátní fotografické soutěže Vyfoť projekt se
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR rozhodlo tento projekt zopakovat také
v letošním roce. Prázdninová soutěž tak proběhne v termínu od
1. července do 31. srpna 2012.

Published

on

Druhý ročník fotografické soutěže Vyfoť projekt startuje!

Po loňském úspěchu celostátní fotografické soutěže Vyfoť projekt se Ministerstvo pro místní rozvoj ČR rozhodlo tento projekt zopakovat také v letošním roce. Prázdninová soutěž tak proběhne v termínu od 1. července do 31. srpna 2012.

Soutěžící mají jednoduchý úkol: vyfotografovat realizované projekty spolufinancované z fondů EU a nahrát je přes jednoduchý formulář přímo na web soutěže www.vyfotprojek­t.cz.


Soutěžící mají s čeho vybírat. Za pouhý jeden rok se s přispěním Evropské unie podařilo v České republice zrealizovat přes 4 000 nových projektů a celkem tak mohou fotografové dokumentovat více než 14 000 realizovaných projektů. Některé z těchto projektů naleznete na interaktivní mapě projektů www.mapaprojek­tu.cz.

Soutěžní kategorie zůstaly stejné, jako v případě loňského ročníku. Fotografové se tak utkají v hlavní kategorii Nejtalentovanější fotograf/ka a ve vedlejší kategorii Nejaktivnější fotograf/ka. Vítěze první kategorie vybere odborná porota, ve které usedne mimo jiné i šéfredaktor časopisu FotoVideo Rudolf Stáhlich. Jak už název napovídá, vítězem druhé kategorie se stane soutěžící, který do soutěže přihlásí nejvíce fotografií různých projektů. Aby šanci vyhrát měl skutečně každý, bude během celé doby trvání soutěže probíhat pravidelné losování o hodnotné ceny. Konečné vyhodnocení a vyhlášení výsledků soutěže proběhne v září 2012.

Aktuální podrobná pravidla a informace o soutěži naleznete na webových stránkách soutěže www.vyfotprojek­t.cz a na Facebooku www.facebook.com/vy­fotprojekt. Další informace můžete získat na kontaktním e-mailu info (at) vyfot­projekt.cz, v Eurocentrech – informačních kanceláří o EU, nebo na bezplatné telefonní lince Eurofon 800 200 200.

Vyhlašovatelem a pořadatelem soutěže je Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Web soutěže: www.vyfotprojek­t.cz

Doba trvání soutěže: 1.7. – 31.8.2012 Vyhod­nocení v září 2012

Continue Reading

Soutěže

Soutěž o nejhezčí pohlednici vytvořenou v programu Zoner Photo Studio

Přivezli jste si z výletu nebo z dovolené pěkné fotografie a
chtěli byste potěšit své známé? Připravte si svoje vlastní pohlednice
v programu Zone Photo Studio a pochlubte se! Pohlednice můžete posílat
do konce března. Pořadatelem soutěže je firma Zoner software, a. s., se
kterou dlouhodobě spolupracujeme.

Published

on


Přivezli jste si z výletu nebo z dovolené pěkné fotografie a chtěli byste potěšit své známé? Připravte si svoje vlastní pohlednice a pochlubte se i nám! Informace a podmínky soutěže:

1. Svoje pohlednice zasílejte na e-mailovou adresu: kveta.filipi (at) zo­ner.cz. V předmětu uveďte „Vlastni pohlednice“.

2. Velikost souboru nesmí přesáhnout 5 MB.

3. Do soutěže je možné posílat i fotomontáže.

4. Pohlednice musí být připraveny v programu Zoner Photo Studio.

5. Každý soutěžící může přihlásit do soutěže maximálně 2 pohlednice.

6. Ukončení zasílání příspěvků do soutěže: 31. 3. 2011.

7. Ukončení soutěže a vyhlášení výsledků: 15. 4. 2011.

8. Vítězné pohlednice budou zveřejněny na stránkách www.zonerpress.cz a v galerii Zoner Press na stránkách www.zonerama.cz, případně na dalších webech společnosti ZONER software, a.s. 9. Vyhlašovatel si vyhrazuje právo na odmítnutí snímku, který by nebyl v souladu se zákony ČR, nebo se neslučuje s dobrými mravy.

10. Při zasílání soutěžních pohlednic nezapomeňte uvést Vaše kontaktní údaje (e-mail, adresu, případně telefon). Veškeré vaše údaje, které nám poskytnete, jsou v naší databázi chráněny před zneužitím.

11. Zasláním vlastních pohlednic dáváte souhlas s podmínkami soutěže.

Kriteria hodnocení: nápaditost a technické provedení.

Ceny:

1. cena Zoner Photo Studio 13 PRO + Pexeso Cestovatel

2. knihy Zoner Press v hodnotě 800 Kč + Pexeso Cestovatel

3. kniha Zoner Press + hrníček ZP + Pexeso Cestovatel

Podrobnosti o soutěži najdete na stránkách firmy Zoner


Přivezli jste si z výletu nebo z dovolené pěkné fotografie a chtěli byste potěšit své známé? Připravte si svoje vlastní pohlednice a pochlubte se i nám! Informace a podmínky soutěže:

1. Svoje pohlednice zasílejte na e-mailovou adresu: kveta.filipi (at) zo­ner.cz. V předmětu uveďte „Vlastni pohlednice“.

2. Velikost souboru nesmí přesáhnout 5 MB.

3. Do soutěže je možné posílat i fotomontáže.

4. Pohlednice musí být připraveny v programu Zoner Photo Studio.

5. Každý soutěžící může přihlásit do soutěže maximálně 2 pohlednice.

6. Ukončení zasílání příspěvků do soutěže: 31. 3. 2011.

7. Ukončení soutěže a vyhlášení výsledků: 15. 4. 2011.

8. Vítězné pohlednice budou zveřejněny na stránkách www.zonerpress.cz a v galerii Zoner Press na stránkách www.zonerama.cz, případně na dalších webech společnosti ZONER software, a.s. 9. Vyhlašovatel si vyhrazuje právo na odmítnutí snímku, který by nebyl v souladu se zákony ČR, nebo se neslučuje s dobrými mravy.

10. Při zasílání soutěžních pohlednic nezapomeňte uvést Vaše kontaktní údaje (e-mail, adresu, případně telefon). Veškeré vaše údaje, které nám poskytnete, jsou v naší databázi chráněny před zneužitím.

11. Zasláním vlastních pohlednic dáváte souhlas s podmínkami soutěže.

Kriteria hodnocení: nápaditost a technické provedení.

Ceny:

1. cena Zoner Photo Studio 13 PRO + Pexeso Cestovatel

2. knihy Zoner Press v hodnotě 800 Kč + Pexeso Cestovatel

3. kniha Zoner Press + hrníček ZP + Pexeso Cestovatel

Podrobnosti o soutěži najdete na stránkách firmy Zoner

Continue Reading

Nové články

Copyright © 2024 Cestovatel.cz