Flash Barrandov v Brně soutěžil naposledy, belgický ohňostroj zahalil dým


Premiéra pyrotechnické show na motivy hudby z filmu Piráti z Karibiku byla posledním soutěžním vystoupením skupiny Flash Barrandov SFX na festivalu Ignis Brunensis. Inspirací k výběru tématu bylo nejen samotné prostředí brněnské přehrady, které svádí k uspořádání historické lodní bitvy. To se sice zorganizovat nepodařilo, ale na přehradě se pořádají závody dračích lodí a letos se pořádá aspoň bitva leteckých a lodních modelů.

Zdrojem inspirace byla i samotná hudba, která podle vyjádření autora ohňostroje Jaroslava Štolby vyžaduje širokou scénu, kterou Brněnská přehrada poskytuje. Celá show byla pojatá jako představení pro oko diváka bez skrytých uměleckých záměrů. V působivém ohňostroji neseném jako by v lehce ironickém a hravém duchu se dynamicky střídaly klidné i dramatické pasáže a zejména dětské diváky určitě potěšila ohnivá pirátská loď, která se objevila mezi nízkými efekty. Mezi letošními soutěžními ohňostroji byl tento jediný premiérový.

Flash Barrandov SFX jsme letos viděli v roli soutěžícího naposledy proto, že brněnská přehlídka si již získala ve světě takový kredit, že není vhodné, aby dál vystupovala v roli soutěžícího skupina, která pak všem ostatním zajišťuje technický servis a vidí jim tudíž pod pokličku. Na mnohých mezinárodních přehlídkách ve světě bývá dokonce zvykem, že domácí skupiny vůbec nevystupují. S barrandovskými ohněstrůjci se budeme v dalších ročnících setkávat jako s poskytovateli zázemí a servisu pro soutěžící a jejich umění uvidíme při grandfinále a dalších ohńostrojích odpalovaných při doprovodných akcích.


Belgická Fireworks Show skupiny Hendrickx Fireworks odpálená v sobotu večer měla smůlu. Inzerovaná alchymistická proměna charakterizovaná v upoutávce jako nečekané střídání přítomnosti a absence se naplnilo způsobem, jaký asi nikdo nečekal. Po odeznení belgické hymny a znělky Ignis Brunensis se chvíli nedělo nic. S odpálením ohňostroje se muselo počkat, než se podaří vypnout obří obrazovku, která oslňovala diváky v Rakovecké zátoce.

Na dojmu z ohňostroje se pak negativně podepsalo počasí. Po celodenním vedru se nad přehradou usadil příkrov teplého vzduchu. Ten nejenom, že byl asi příčinou nedobrovolného přistání dvou balónů do vody do dráhy závodů dračích lodí, ale večer při ohňostroji také zabránil rozptylování kouře. Vše dovršil větřík který prakticky znemožnil sledování efektů ve střední výšce divákům na tribuně a hlavně porotě. Tečkou za smůlou provázející show pak byla osamělá raketa, která vylétla z pontonu pár vteřin po velkém finále.

Doporučené články