Požadavek na zodpovědné chování k životnímu prostředí dnes ovlivňuje cestovní ruch více než kdy předtím. Hotely a cestovní kanceláře bojují o „zelený“ certifikát, který garantuje jejich ekologické chování, a z ekologie se tak postupně stává nejen dobrá věc, ale i dobrý byznys. Přirozenou formou trvale udržitelného cestovního ruchu je přitom odjakživa venkovská turistika. Ta má v českých podmínkách svá specifika.
„Agroturistika nabízí možnost zapojit se přímo do chodu zemědělské usedlosti nebo farmy. Turisté tak mohou pomáhat s krmením zvířat nebo s prací na zahradě. Taková dovolená je zajímavá především pro rodiny s dětmi, pro které je největším zážitkem kontakt se zvířaty chovanými na farmě,“ říká ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Agroturistika je ve většině případů provozována jako přivýdělek k hlavní pracovní činnosti – zemědělství. Velmi rychle se rozvinula např. v Itálii, Francii nebo Irsku. V Čechách pak hlavně na Šumavě, dále v jižních Čechách a postupně také v dalších turistických oblastech, jako jsou Vysočina, Český ráj nebo Valašsko.
Kolik lidí se ročně rozhodne pro takový typ dovolené, statistiky neevidují. Jejich počet v ČR se pokouší odhadnout předseda Svazu venkovské turistiky Petr Novák. „Svaz sdružuje 130 podnikatelů, což je asi 5–10 % celkového počtu podnikatelů ve venkovském cestovním ruchu. Za naše členy dojdeme k zhruba 100 000 přenocování a 32 500 návštěvníkům. Pro celý sektor venkovské turistiky tipuji čísla 10–20× vyšší.“ Nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvoří Holanďané, i když těch v posledních letech mírně ubylo. Na venkov jezdí hodně také naši sousedé. „Němci navštěvují hlavně jihozápad a severozápad republiky, Poláci zase sever. Nejméně ze sousedních zemí láká venkov Rakušany,“ upřesňuje Petr Novák. Pozvolna se mění rovněž potřeby české klientely. Levná dovolená pod stanem s jídlem z vlastních zdrojů už Čechy tolik netáhne jako dřív. Přednost dostávají pobyty se zajištěným stravováním. „Turisté hledají kvalitnější služby a jsou ochotni za ně dobře zaplatit,“ dodává předseda Svazu. Tomu ostatně vycházejí vstříc webové stránky www.prazdninynavenkove.cz, kde je možné vyhledat ubytování ve třech cenových hladinách.
Evropské centrum pro ekoagroturistiku (ECEAT), člen organizace ECEAT International, nabízí certifikaci ubytovacích zařízení z pohledu přínosu podniku k udržitelnému rozvoji. „Podnikatel certifikací dokazuje například to, že nakládá šetrně s vodou a energiemi, využívá zelených stavebních technik, podporuje ekologické zemědělství a šetrnou dopravu nebo dostatečně informuje své hosty o ekologickém chování v dané lokalitě,“ vysvětluje Kateřina Gryndlerová, výkonná ředitelka sdružení ECEAT. Značku ECEAT Quality Label nese v Evropě tisícovka objektů. V České republice už bylo takto certifikováno 120 zařízení, z toho asi 100 na venkově. Jejich seznam najdete na stránkách www.eceat.cz
Podrobnější informace o formách trvale udržitelného cestovního ruchu .
Zpracovala: Lenka Šindelářová