Chystáte se na dovolenou do Itálie autem? Tohle jsou důvody, proč mít cestovní pojištění

Léto máme za rohem a při plánování dovolené natěšeně brouzdáme prstem po mapě. Padla vaše volba na slunnou Itálii? A plánujete do ní vyrazit vozem? Podívejte se na naše užitečné rady a tipy, stejně jako na důvody, proč si pro dovolenou sjednat kvalitní cestovní pojištění.

Dovolená autem v Itálii

Itálie se u Čechů řadí mezi jednu z nejoblíbenějších dovolenkových destinací. A není divu – krásné moře, prosluněné pláže, vynikající gastronomie a bohatá historie s celou řadou zajímavých památek. Jestli se ptáte, kam do Itálie k moři autem, vězte, že mezi místa, kde si můžete užít jak lenošení, tak spoustu výletů, patří například:

  • Ravenna a Rimini;
  • oblast Sorrenta a Amalfi;
  • za zmínku rozhodně stojí i Kalábrie;
  • a z ostrovů pak nesmíme zapomenout na tolik oblíbenou Sardinii nebo romantickou Ischii.

V případě, že se chystáte objevovat hlavně nádherná italská města, nevynechejte Benátky (či jejich “menší verzi” Chioggiu), Florencii, Řím i Neapol, ve které si můžete pochutnat na nejslavnější pizze na světě, a to v restauraci L’Antica Pizzeria da Michele. Natáčel se zde i známý hollywoodský film Eat, Pray Love a podnik už několikrát za sebou získal Michelinskou hvězdu. Na stůl si zde sice chvíli počkáte, ale menu, na které jen tak nezapomenete, si zde můžete dopřát za pouhých 15 EUR.

Kontrola auta před dovolenou

Než se vydáte na cestu do Itálie autem, měli byste ho pořádně zkontrolovat, a ideálně rovnou v servisu, kde pečlivě prověří technický stav vašeho vozu. Především:

  • tlak v pneumatikách
  • stav provozních tekutin (raději je doplňte i do zásoby)
  • brzdy
  • povinnou výbavu (nejen pro cílovou destinaci, ale také pro státy, kterými budete projíždět)

Kolik stojí cesta do Itálie autem

Jak asi víte, v tomto případě se nevyhnete mýtnému. Před odjezdem si udělejte orientační výpočet toho, kolik vás cesta do Itálie autem bude stát, a to včetně pohonných hmot (podle plánované délky trasy). Pamatujte také, že mýtné můžete platit nejen za použití silnic a dálnic, ale také mostů nebo tunelů.

Pro cestu přes Rakousko si můžete koupit dálniční známku 10ti denní, 2 měsíční nebo roční. Seženete je na čerpacích stanic u hranic s Rakouskem nebo na rakouských benzínkách a v blízkosti rakouských dálnic.

V Itálii jsou pak dálniční úseky placené, a jednotlivé poplatky se liší dle počtu ujetých kilometrů na dané části dálnice. Při vjezdu na dálnici si u brány stisknutím tlačítka vytisknete lístek, který odevzdáte u závory na výjezdu. Zde také zaplatíte poplatek za celý ujetý úsek. Platit můžete v hotovosti i kartou.

Cesta do Itálie autem – na co si dát pozor

V první řadě na tak trochu jiný styl řízení místních řidičů. Dá se říct, že čím víc na jih Itálie pojedete, tím víc bude provoz na silnicích podléhat vlastním pravidlům. Buďte tedy při řízení o to víc obezřetnější. Jestli se chystáte autem i do center měst (například do zmiňované Neapole), připravte se na manévrování v poměrně úzkých uličkách.

Pro parkování v centrech si raději vždy předem vytipujte parkovací dům a projeďte si i jeho reference od dalších řidičů. Případně zaparkujte na okraji města a do centra se vydejte hromadnou dopravou.

Jestli se někdy budete chtít vydat mimo dálnice a užít si romantiku okresek, počítejte s tím, že některé jsou v poměrně špatném stavu. Benzínové pumpy u nich pak nemívají vždy dost paliva, takže před sjetím z dálnice raději natankujte plnou.

Cestovní pojištění do Itálie a autoasistence

Věřte nám, že u každé “road tripové dovolené” nebo u té, kdy jedete vlastním autem má cestovní pojištění s autoasistencí cenu zlata. Postará se o vás totiž ve všech prekérních situacích, jako je defekt kola, porucha, odtah vozu, zařízení náhradního vozidla, servisu, náhradního, poradenské služby atd. Až si tedy budete vybírat cestovní pojištění do Itálie, přidejte do něj i tuhle položku.

Pro srovnání cestovního pojištění vám pak snadno a rychle poslouží online kalkulačka cestovního pojištění, do které zadáte základní údaje o cestě a pojistnících a během pár minut uvidíte přehledně srovnání nabídky všech pojišťoven. Zvolit si můžete i cestovní pojištění covid-19 či úrazové pojištění. Během pár kliknutí myší cestovní pojištění rovnou i sjednáte, všechny dokumenty vám přijdou do e-mailu a je to. Navíc si ho můžete pořídit i těsně před odjezdem.

Přejeme tedy šťastnou cestu, a krásnou a bezpečnou dovolenou!

Doporučené články