Českou republikou za hrady a zámky

Českou republikou za hrady a zámky

RYCHLÁ REZERVACE LETU V rámci České kotliny můžeme najít celou řadu hradů a zámků, ale také zřícenin, jejíž číslo přesahuje několik stovek staveb. Díky tomu je možné najít něco pro každého ať už třeba někdo rád vyjde do přírody a kombinuje návštěvu hradů a zámků s túrou nebo naopak rád prozkoumává stará města v unikátních

V rámci České kotliny můžeme najít celou řadu hradů a zámků, ale také zřícenin, jejíž číslo přesahuje několik stovek staveb. Díky tomu je možné najít něco pro každého ať už třeba někdo rád vyjde do přírody a kombinuje návštěvu hradů a zámků s túrou nebo naopak rád prozkoumává stará města v unikátních destinacích České republiky, velmi často součástí seznamu památek UNESCO. Podívejme se nyní na některé oblíbené destinace, které jsou dostupné na celou Českou republikou.

Krásné městské hrady a zámky

Celá řada českých hradů a zámků je středem významných měst, které byly povýšeny, zpravidla Karlem IV nebo jiným panovníkem Českého království, na statut města nebo královského města to díky tomu, že významně přispívalo historii a bohatství tehdejší české koruny. Takovými příspěvky bývalo zejména těžařství nebo výroba významných produktů, které zajišťovaly bohatství české koruně. Mezi významné památky městských hradů a zámků je možné zařadit následující stavby.

HRAD A ZÁMEK ČESKÝ KRUMLOV

V jednom z nejvýznamnějších a turisticky nejoblíbenějších míst České republiky, Českém Krumlově, je možné najít hrad a zámek Český Krumlov, které byly původně vystaveny ve 13. století. Hrad prošel mnoha změnami a zároveň vlastnictvím od Pánů z Krumlova až po Rožmberky. Dnes je přístupný k prohlídkám.

STÁTNÍ ZÁMEK NÁCHOD

Vůbec první podobu tohoto zámku nechal v 11. století vystavět král Vratislav II., a to v rámci tažení do Slezska, sloužil také jako důležité místo v rámci česko-kladské hranice a obchodní stezky. Dnes je náchodský zámek oblíbenou destinací pro milovníky přírody, nachází se totiž v bezprostřední blízkosti skalního města Adršpach.

PRAŽSKÝ HRAD

Významnějším hradem z pohledu současné české historie samozřejmě Pražský hrad, na kterém je zároveň také sídlo českého prezidenta. První zmínky o tomto hradu pochází z 9. století, nicméně na jeho místo výstavby byly nalezeny také neolitické prameny. Jedná se o největší hradní komplex na světě a zároveň je zde možné najít také významnou Katedrálu svatého Víta.

Návštěvníci se mohou podívat také do vnitřních prostor, a to například na místo slavné České defenestrace. Kromě návštěvy pražského hradu je možné výlet kombinovat také s restauracemi nebo zábavou v kasinech, jako je Hellspin s širokou nabídkou her pro všechny typy hráčů.

Významné hrady a zámky uprostřed české přírody

Celou řadu významných hradů a zámků je možné najít přímo uprostřed české přírody, kde byly vystaveny nejrůznějšími rody od Přemyslovců až po Rožmberky nebo významné také italské rody. Ačkoliv jsem mnoho z těchto památek nedochovalo, celá řada z nich dodnes funguje, a to nejen jako významná historická kulturní památka, ale také například jako vybrané hotely nebo dokonce restaurace. Mezi významné hrady a zámky tohoto typu patří například následující cestovatelské tipy.

ZÁMEK HRUBÁ SKÁLA

Tento zámek získal svou podobu poté, co byl ve 14. století přestavěn z již existujícího hradu. Dnes slouží jako hotel a je tzv. perlou Českého ráje. Tento zámek je totiž možné najít v kopcích Českého Ráje, kde se tyčí nad skalním městem Hruboskalsko a poskytují tak unikátní výchozí bod prozkoumávání hlubin českého ráje a jedny z nejkrásnějších skalních měst České republiky.

KŘIVOKLÁT

Jako lovecký hrad se Křivoklát nachází uprostřed přírody, a to v oblasti Křivoklátska, nedaleko Prahy. Kdo hrad původně vystavěl není zcela známo, První zmínky však pocházíš z 11. století, tehdy hradu využíval kníže Vladislav I. Tento gotický hrad dodnes zůstává jednou z nejvýznamnějších středověkých památek zachovalými komnatami, Hradbami, ale také hladomornou.

Toto je pouze několik málo z desítek hradů a zámků, který je možné po celé zemi najít mezi další velmi oblíbené destinace turistů patří například zřícenina hradu Trosky, hrad Bouzov, hrad Loket, zámek Hluboká nad Vltavou nebo zámek Lednice, který jako lednicko-valtický areál nabízí zábavu pro celou rodinu a možnost prozkoumat jižní Moravu. 

Honza
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel