České lázně: osvědčené spojení lékařské vědy a přírody

České lázně: osvědčené spojení lékařské vědy a přírody

Několikasetletá tradice, více než třicet lázeňských míst
v zemi, stovky léčivých pramenů a bohatá naleziště peloidů – to
vše dělá z České republiky jednu ze světových lázeňských
velmocí. A jako každá velmoc, i tato má na svém kontě několik
prvenství.

Několikasetletá tradice, více než třicet lázeňských míst v zemi, stovky léčivých pramenů a bohatá naleziště peloidů (slatinná a rašelinová zemina, bahno pro koupele) – to vše dělá z České republiky jednu ze světových lázeňských velmocí. A jako každá velmoc, i tato má na svém kontě několik prvenství.

Unikáty českého lázeňství

Nikde jinde na světě nenajdete takovou koncentraci léčivých pramenů jako v západočeském lázeňském trojúhelníku, který tvoří tři proslulá lázeňská města: Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Kolekce českých světových unikátů by nebyla úplná bez lázní Jáchymov a Jeseník. V Jáchymově v roce 1906 navázali na vědecké objevy Marie Curie a začali jako první na světě využívat léčivých účinků radonové vody. Jeseník zase vděčí za svou proslulost Vincenzi Priessnitzovi, který zde v roce 1822 založil první vodoléčebný ústav. Čím je však české lázeňství tak unikátní? Především spojením kvalitní lékařské péče, progresivních léčebných a rehabilitačních metod s využíváním přírodních prvků: minerálních vod, léčebných peloidů (slatina, rašelina a bahno), přírodních plynů a také pozitivního vlivu klimatu.


Tradice a současnost

Podle starého zvyku se vhozením mincí do léčivých pramenů děkovalo za uzdravení. Množství římských a keltských mincí nalezených v termálních pramenech v Teplicích dokazuje, že se historie českého lázeňství začala psát už před 2000 lety. Na konci 19. století dosáhly české lázně takové proslulosti, že se o nich hovořilo jako o salonech Evropy. V současnosti lázně svým hostům nabízejí moderně vybavená zařízení a služby na vysoké úrovni.

Lázeňské programy pro všechny

Odpočinout si od pracovních povinností a stresu, vyléčit zdravotní potíže nebo nabrat síly při rekonvalescenci. Motivy, proč jezdíme do lázní, jsou různorodé a tomu se přizpůsobují i lázeňské programy. Dnes už se jejich nabídka neomezuje jen na klasické lázeňské pobyty, programy pro seniory či děti, ale zahrnuje také populární wellness programy. Ty jsou ušity opravdu na míru a vyzkoušet můžete třeba programy manažerské, antistresové, redukční, detoxikační nebo wellness & beauty.


Lázeňská pohoda

Říká se, že už samotná procházka v lázních má uklidňující účinky. Zvolníte krok, abyste mohli obdivovat jedinečnou architekturu lázeňských domů, upravené parky, kvetoucí zahrady a především kolonády zvoucí k promenádě a najednou cítíte, že ani není kam spěchat. Příjemné prostředí učinilo z lázní oblíbené místo společenského setkávání: konaly se tu plesy, hudební a divadelní představení, uzavíraly obchody a navazovaly kontakty. Významné společenské akce rozhodně nejsou věcí minulosti. Počátkem května se každoročně s velkou slávou zahajuje hlavní lázeňská sezona a symbolicky se znovu otevírají léčivé prameny. Ať už ale do lázní přijedete kdykoli, nezapomeňte si odvézt typické suvenýry. Křupavé oplatky, bylinné likéry nebo pohárky na minerální vodu vám budou ještě dlouho připomínat sladký čas lázeňské pohody.

Lázně aktivně

Všichni víme, že alfou a omegou zdravého životního stylu je pohyb. Jen málokdo si ale na něj během pracovního týdne najde čas. Co je pro běžný den výjimečné, vám v lázních přijde naprosto samozřejmé. Zvláště v okamžiku, kdy si můžete vybrat z různých druhů sportovních aktivit. Pohodové tempo udržíte na procházkách po lázeňských stezkách. Radši byste šlápli do pedálů? Není problém, nově vznikající cyklostezky umožní výlety různé náročnosti. Indoorové aktivity zahrnují pobyt v aquaparku nebo zápolení na tenisových kurtech. Jestliže rádi kombinujete lázně a golf, jste na více než správné adrese. Vždyť nejstarší a nejznámější česká golfová hřiště se nacházejí právě v blízkosti Karlových Varů (www.golfresor­t.cz) a Mariánských Lázní (www.golfml.cz). Netradiční relaxaci slibuje i rybaření, které si můžete vyzkoušet třeba v lázních Třeboň (www.trebon-mesto.cz) nebo Toušeň (www.slatinne­laznetousen.cz). Ani zima neznamená, že byste měli na lázně zanevřít. Lyžařské svahy a běžecké trasy budete mít na dosah v Jeseníku, Janských Lázních (www.janske-lazne.cz) nebo v Lázních Libverda (www.laznelib­verda.cz).

Teplice – slavná lázeňská tradice

Teplické termální prameny (www.teplice.cz, www.laznetepli­ce.cz), které jsou využívány k léčbě poruch oběhových, srdečně-cévních či poruch pohybového aparátu, patří k nejdéle známým a nejvíce využívaným ve střední Evropě. Teplice jsou také jedním ze 60 měst ležících podél česko-německé hranice, kde se koná Festival uprostřed Evropy – Mitte Europa (www.festival-mitte-europa.com). Tato hranice bořící kulturní akce, jejímž těžištěm je vážná hudba, jedinečným způsobem navazuje dialog mezi českou a německou kulturou.


Karlovy Vary – největší české lázně

Nejznámější české lázně Karlovy Vary (www.karlovy-vary.cz) jsou oblíbeným místem odpočinku klientely z celého světa. Léčí se tu především poruchy metabolismu a trávicího ústrojí nebo zde pacienti nabírají síly po onkologických onemocněních. Třináct horkých pramenů s teplotou od 41 °C do 73 °C tryská z hloubek 2–2,5 km, teplota dvou dosud zachycených studených pramenů se pohybuje okolo 15 °C. Jejich zřídla střeží půvabné kolonády a poskytují přístřeší k příjemnému korzování s pohárkem v ruce. Lázeňskou přitažlivost města ještě zvyšují významné kulturní akce. Začátkem července sem přijíždějí hvězdy stříbrného plátna a filmoví fanoušci, aby zažili neopakovatelnou atmosféru Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (www.iffkv.cz). V říjnu se tu zase scházejí odborníci v oblasti cestovního ruchu a lázeňství na společné akci Karlovarský týden. Ten kromě Lázeňské konference a Lázeňského festivalu (www.spalife.in­fo) zastřešuje i nejstarší festival turistických filmů na světě – TOURFILM (www.tourfilm­.cz). S městem je rovněž neodmyslitelně spjata tradiční výroba křišťálového skla (www.moser-glass.com) a porcelánu, produkce světově známého bylinného likéru Becherovka (www.becherov­ka.cz) či stáčení oblíbené minerální vody (www.mattoni.cz).

Mariánské Lázně – lázně slavných hostů

Mariánské Lázně (www.marianske­lazne.cz) zahájily svou první lázeňskou sezonu až v roce 1808, ale velmi rychle se staly oblíbeným místem evropské smetánky. Svého času zde pobýval anglický král Edward VII., polský skladatel a pianista Fryderyk Chopin nebo německý spisovatel J. W. Goethe. Jednoho ze slavných hostů ostatně dodnes připomíná Chopinův festival (www.chopinfes­tival.cz), na němž zaznívají Chopinovy melodie v podání předních světových klavíristů. Architektonické skvosty včetně novobarokní kolonády, výstavných empírových domů či Zpívající fontány dotvářejí neobyčejnou atmosféru tohoto města. Lázně samotné se specializují hlavně na léčbu nemocí pohybového ústrojí, močových cest a ledvin a gynekologických onemocnění. Léčebné kúry jsou založeny na využití účinků přírodních zdrojů – studené železnaté kyselky, přírodního plynu CO2 a léčivé slatiny.

Františkovy Lázně s komorní atmosférou

Františkovy Lázně (www.franzensbad­.cz) jsou považovány za jedny z nejmalebnějších českých lázní. Jednotná klasicistní architektura a rozlehlý lesopark navozuje v lázeňských hostech pocit, jako by se tu zastavil čas na přelomu 18. a 19. století. Léčba onemocnění cév, srdce a gynekologických nemocí je však už plně moderní. Také tady se při procedurách využívají přírodní zdroje – ať už jsou to koupele v minerální vodě bohaté na oxid uhličitý nebo koupele a zábaly v léčivé slatině.

Jeseníky a Jáchymov, držitelé světových prvenství

V neporušené přírodě severozápadní Moravy byly založeny první hydroterapeutické lázně světa – lázně Jeseník (www.priessnit­z.cz, www.jesenik.org). Do Jeseníku jezdí pacienti trpící poruchami nervové soustavy a vegetativního nervstva, pacienti s nemocemi dýchacího ústrojí či s potížemi krevního oběhu. Jáchymovské termální radioaktivní prameny (www.laznejachy­mov.cz) s vysokým obsahem vzácných prvků jsou ve světovém měřítku ojedinělé, a proto jsou lázně v podhůří Krušných hor vyhledávaným místem, kde se léčí nemoci pohybového ústrojí.


Luhačovice – lázně v zeleni

Největší moravské lázně Luhačovice (www.mesto.lu­hacovice.cz) se specializují na léčbu nemocí dýchacích cest a trávicího ústrojí. Každou hodinu tu na povrch vytéká 15 tisíc litrů minerální vody, která je pro vysoký obsah minerálních látek a pro vynikající proplynění volným kysličníkem uhličitým považována za jednu z nejúčinnějších v Evropě. Ke skvělým léčebným výsledkům jistě přispívá i poloha města v zalesněných kopcích chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Slovenskému architektu Dušanu Jurkovičovi Luhačovice vděčí za ojedinělý soubor staveb lidové secese, které obdivují lázeňští hosté i milovníci architektury.

Z dalších lázní bychom měli alespoň připomenout Karlovu Studánku (www.k.studan­ka.cz), lázně s nejčistším vzduchem ve střední Evropě, Lázně-Lipová (www.lazne.cz), kde se specializují na kožní nemoci, Darkov (www.darkov.cz) se zaměřením mj. na popáleniny a pooperační léčbu, Třeboň (www.trebon-mesto.cz), jejíž léčivá slatina zmírňuje artrózu a revma, „srdeční lázně“ Poděbrady (www.mesto-podebrady.cz), Lázně Kynžvart (http://web.te­lecom.cz/detska­_lecebna), orientované výhradně na dětské pacienty, či Anenské slatinné lázně v Bělohradu (www.belohrad­.cz), které se mohou pochlubit prvenstvím v získání certifikátu EUROPESPAMED udělovaného Evropským svazem lázní.

Podrobnější informace o jednotlivých lázeňských místech naleznete na internetových stránkách agentury CzechTourism (www.czechtou­rism.com, odkaz Lázeňská dovolená), kde si také můžete zdarma stáhnout aktuální lázeňský katalog v češtině, angličtině, němčině a ruštině, nebo na stránkách http://spa.czechtou­rism.com, www.lecebne-lazne.cz a www.spas.cz

Posts Carousel