Návštěva Mnišského státu Athos: Ženám vstup zakázán

Pokud chcete opravdu poznat Řecko a všechny jeho krásy, určitě byste neměli vynechat poloostrov Athos. Je pravdou, že v porovnání s většími turistickými trháky pevninského Řecka i jeho ostrovů bývá trochu opomíjený, ale to nic nemění na skutečnosti, že jde o krásnou část země, kterou stojí za to navštívit. Mnišská republika Athos je navíc tak trochu záhadná a o to lákavější.

Dovnitř smí jenom kočky a slepice

Už přes tisíc let na poloostrově Athos sídlí Mnišská republika Athos, zřejmě vůbec nejvýznamnější centrum pravoslavného náboženství. Na její půdu se mnoho lidí nedostane. Pokud patříte mezi mužskou část populace a jste zvídaví, máte možnost se do této republiky podívat. Dostane se vám výlučného privilegia. Smějí sem totiž jenom muži, ženám a dětem se sem vstup zakazuje. Jde o tak výlučně pánskou záležitost, že sem nesmějí ani zvířata ženského rodu, výjimku dostaly jenom slepice a kočky. Určitě správně hádáte proč: I mniši potřebují chovat slepice na vejce a přemíra myší by mohla vést k potížím.

K návštěvě musíte mít povolení

Pokud se ale nějaká žena přece jenom pokusí proniknout na tento nejvýchodnější výběžek poloostrova Chalkidiki, riskuje tím vězení v délce až 10 měsíců. Už ve 4. století n. l. sem přicházeli poutníci, hledající útočiště. Později zde stavěly kláštery a v 11. století už je výběžek oficiálně nazýván jako Svatá hora (Agion Oros). Mění se v nejdůležitějšího ochránce pravoslavného náboženství na celém Balkánu. Ani pro příslušníky silnějšího pohlaví ale není úplně jednoduché na Agion Oros vstoupit. Je třeba mít povolení od zastoupení Mnišského státu v  Thessaloniki, druhém největším městě Řecka. Na povolení musí být uvedeno jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu.

Doporučené články