4 výjimečná místa, díky nimž se milovníci safari budou v Botswaně cítit výjimečně

<strong>4 výjimečná místa, díky nimž se milovníci safari budou v Botswaně cítit výjimečně</strong>

RYCHLÁ REZERVACE LETU Jednou z nejlepších safari lokalit v Africe a naší nejoblíbenější je Botswana. Domníváme se, že Botswana je skvělou volbou pro jednorázový safari výlet, přestože je často vybírána nebo navrhována jako druhý safari výlet. Při přejezdu z jedné oblasti do druhé může být obtížné uvědomit si, že se stále nacházíte ve stejné zemi,

Jednou z nejlepších safari lokalit v Africe a naší nejoblíbenější je Botswana. Domníváme se, že Botswana je skvělou volbou pro jednorázový safari výlet, přestože je často vybírána nebo navrhována jako druhý safari výlet. Při přejezdu z jedné oblasti do druhé může být obtížné uvědomit si, že se stále nacházíte ve stejné zemi, a to kvůli jejím naprosto různorodým regionům.

Botswana s několika málo silnicemi, elektrickým vedením a někdy i slabým mobilním a internetovým pokrytím (což ztěžuje sázení na sporty i na těch nejlepších stránkách prezentovaných na Bookmaker-Expert.com) nabízí vzdálené a nezkrocené safari. Jakmile vystoupíte z letadla v buši, přivítá vás přírodní a svěží vůně. Tento národ patří mezi nejbezpečnější místa v Africe, kam se dá cestovat, a má jedny z nejpřátelštějších obyvatel, s jakými jsme se kdy setkali.

Každý turista si bude rychle přát, aby měl více času kvůli množství divoké přírody a aktivit. Zážitky ze safari v Botswaně se ideálně doplňují se zážitky z Jihoafrické republiky nebo Namibie, dvou národů se zcela odlišnou safari tradicí. V této nádherné safari lokalitě lze zažít úžasné zážitky, ať už zde strávíte celé dva týdny, nebo třeba jen tři noci.

Zde je náš žebříček 4 nejzajímavějších a nejnavštěvovanějších míst v Botswaně:

Delta řeky Okavango

Tato vnitrozemská delta je složitou sítí bažin a drobných vodních žil a patří k největším přírodním divům Afriky a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Je viditelná na satelitních snímcích a pokrývá 5 800 km2. Řeka Okavango, která přenáší vodu z angolských dešťů, způsobuje, že se delta zaplavuje a vysychá v předvídatelném sezónním cyklu. Sezónnost dešťů, která je rovněž v platnosti, nemá na tento vzorec vůbec žádný vliv. Období sucha v Botswaně obvykle začíná v dubnu a trvá do konce listopadu, kdy začíná období dešťů. Od března do konce období dešťů pak následuje několik horkých a dusných měsíců.

Toto prostředí nabízí volně žijícím živočichům zvláštní domov a vytváří prosperující ekosystémy, kterým se daří díky tomuto zdroji vody. Žirafy, sloni, buvoli, hroši, pakoně, zebry, lvi, krokodýli, hyeny, leopardi a záhadní divocí psi patří k oblíbeným zvířatům, která lze v této oblasti pozorovat. Sitatunga, lechwe červený a neobvyklé druhy antilop, jako je sobol, roan a tsessebe, jsou jen několika příklady divoké zvěře, která je pro Okavango exkluzivní. Populace černých a bílých nosorožců prošly v poslední době pokusy o obnovu, ale jejich pozorování jsou stále vzácná. Delta Okavango je s více než 400 druhy ptáků celoročně vyhlášenou ptačí oblastí.

Návštěvníci mohou jemně proplouvat lesem na tradiční kánoi zvané mokoro, kde si díky četným, ale zároveň malým potokům v oblasti mohou vychutnat novou perspektivu při plavbě kolem nepozorné divoké zvěře.

Poušť Kalahari

Poušť Kalahari je výrazným kontrastem k deltě řeky Okavango a je vzdálená jen krátký let autobusem. Představte si plochý, suchý terén s pískem, baobaby a malými keři. Nejneobvyklejší je, že se v této oblasti nacházejí solné pánve Makgadigadi. Jedná se o shluk malých pánví rozdělených pásy pouště, které dohromady zahrnují celkovou plochu 6 200 km2 , na rozdíl od známé solné pánve Salar de Uyuni v Bolívii, jediné největší solné pánve na světě.

I když se zdá, že zdejší životní podmínky nejsou zrovna přívětivé, život zde stále kvete. Na první pohled se zdá, že oblast je naprosto neobydlená, ačkoli návštěvníci mohou pozorovat vlkodlaky, surikaty, gepardy, lišky netopýří, mangusty žluté, hyeny skvrnité nebo hnědé, lvy kalaharské černohřívé a vlkodlaky. V této oblasti se vyskytují také přímorožci, pakoně modří, losi, pralesní ptáci, hrabáči červení a kudu.

Kromě každodenních vyjížděk za zvěří a aktivit v letovisku se jedná o fantastickou dobrodružnou destinaci s možností jízdy na čtyřkolkách, na koních, trekingu po solných pánvích a výletů do buše s kočovnou komunitou, která žije z půdy – proslulými Křováky San.

Chobe

Pokud zbožňujete slony, vydejte se do národního parku Chobe! Chobe je domovem jedněch z nejhustěji osídlených sloních stád v celé Africe, stejně jako leopardů, lvů, gepardů, buvolů, pakoňů, žiraf, divokých psů a hyen. Jedinečnou charakteristikou národního parku Chobe je řeka Chobe. Je to vynikající místo, kde můžete spustit plachetnici na slunění a být svědkem toho, jak se stáda slonů blíží k břehům potoka, aby se napila. Na pozadí dramatického západu slunce se k nim často přidávají ptáci, hroši a krokodýli. Je to opravdu zajímavá podívaná.

Chobe je v podstatě rezervací, kterou lze přidat k výletům k Viktoriiným vodopádům nebo do Jihoafrické republiky, protože je snadno dostupná z města Kasane nebo od Viktoriiných vodopádů. Díky jednoduchým přestupům mezi letadly do buše a vnitrostátními lety zpět do Johannesburgu je také skvělým místem pro zahájení nebo ukončení delšího výletu do Botswany.

Savuti

Savuti, které je technicky součástí národního parku Chobe, ale působí jako na jiné planetě, se nachází na jihozápadě. V bažinách této oblasti lze nalézt savanu a travnaté porosty podobné Serengeti, spoustu živočišných druhů a vyhlášenou aktivitu predátorů. Díky ideální kombinaci prostředí a kořisti, kterou potřebují ke svému životu, se v této oblasti hojně vyskytují místní hyeny a lvi. Mezi další zvířata, která lze v této oblasti spatřit, patří žirafy, divocí psi, zebry, sloni, kudůci, impaly, losi, buvoli, lišky netopýří, gepardi a šakali.

Kanál Savuti je jedním z nejzáhadnějších míst v oblasti. Protéká s přestávkami mezi Mababe a řekou Chobe. Znovu tekl od roku 1957 do roku 1982, kdy začal opět vysychat, a to až do roku 2010. Předtím byl přibližně 70 let nečinný. V současné době dochází k zaplavování koryta, ale není jasné, jak dlouho to bude trvat a zda ještě někdy vyschne. Navzdory mnoha výzkumům neexistuje pro tuto událost žádné vysvětlení ani trend. To má samozřejmě dopad na chování místní fauny a flóry a slouží jako varování, že se může kdykoli cokoli změnit a že jednou z největších životních lekcí je vážit si přítomného okamžiku.

Závěrečné myšlenky

Je těžké to všechno vměstnat mezi pozorování slonů pijících z lodi na řece Chobe, cestování na mokoro jedinečnou scenérií delty Okavango, osamělé hledání živočichů, kteří se přizpůsobili poušti v obrovských solných pánvích, a pozorování aktivity dravců v Savuti.

Safari dobrodružství, jaké zažijete v Botswaně, jinde prostě nezažijete. Vždyť parky, rezervace a chráněné oblasti pokrývají 38 % celkové rozlohy země.

Honza
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos