Connect with us

Kuchynsky koutek

Kterak pripraviti indicke THALI.

Mozna jste dostali chut na neco dobreho,indickeho a nevite jak pripravit
nejakou dobrotu. Posypat maso ci zeleninu karim ze samosky neni to prave
orechove, tak se s vami podelim o par jednoduchych receptu ktere se
daji brat jako zaklad k indickemu vareni,potom uz muzete carovat za pomoci
fantazie.

Published

on

Mozna jste dostali chut na neco dobreho,indickeho a nevite jak pripravit
nejakou dobrotu. Posypat maso ci zeleninu karim ze samosky neni to prave
orechove, tak se s vami podelim o par jednoduchych receptu ktere se
daji brat jako zaklad k indickemu vareni,potom uz muzete carovat za pomoci
fantazie.

Thali je oblibene jidlo ktere se sklada ze spousty chodu.Je to velky talir na
kterem je hodne ruznych misticek a ruznyma dobrotama.Muzou tam byt 3,4 nebo
take 10. Pokud budete chtit pripravit indickou hostinu pro pratele, pro nejaku
zvlastni prilezitost,muzete pripravit vsechny nasledujici recepty.Ne ze by to
bylo tak casove narocne,ale na bezny obed to neni.


Sabzi-je zaklad thali.Sabzi znamena zelenina.Jsou dva zpusoby jak zacit
s pripravou sabzi a to zalezi zda pouzivate cesnek a cibuli. Lide
praktikujici jogu zpravidla nejedi cibuli a cesnek, protoze probouzi nezadouci
vlastnosti mysli.(indove rozdeluji jidlo do tri skupin-strava prospesna
mysli,mleko,o­voce,ryze,zele­nina-strava satwicka,strava
korenena,masi­ta,agresivni-kvalita radzas,a jidlo otupujici-stare
jidlo,okorale,nebo i prevazna cast ceske kuchyne(knedli­ky)kvalita
tapas) Cibule a cesnek se da nahradit korenim zvanym asafoeseida(tak nejak)
Takze-na masle ci oleji osmazime cibuli a cesnek,nebo toto vynechame a dame
rovnou nakrajenou zeleninu.Zelenina vhodna pro
sabzi-mrkev,zeli,cu­kina,baklazan,raj­cata,kvetak,a­le
i brambory nebo spenat.Muzete dat temer cokoliv.Zeleninu nevyzadujici
dlouhe vareni jako rajcata a hrasek dame az nakonec. Kdyz je zelelina lehce
osmazena-pusti tim vice vune,tak dame koreni,a ne na prudkem ohni ho lehce
orestujeme-tim se otevre a pusti vice vune.nekdo ho prazi,ale ja to
nedelam,protoze casto horkne. Po orestovani koreni muzeme dat par lzic rajskeho
protlaku pokud chceme nacervenalou barvu.Zvlast je dobre restovat protlak
s nastouhanym cerstvym zazvorem.A pak podlejeme vodou.Nebo rovnou
podlejeme vodou,bez protlaku. Kdyz je zelenina mekka,tak se rozhodneme zda
chceme vice omacky,nebo spise zeleninu s troskou stavy. Pokud omacku-tak
vse zjemnime mlekem,ci smetanou,pripadne pridame jogurt,tak vice vody pokud se
nam vyvarila,a pak zahustime nejlepe kukuricnou moukou protoze nevyzaduje
provareni jako hladka mouka. Pokud jen stavu-tak staci pridat jogurt,ci
smetanu,mleku a mame dobrou stavu. Pokud varime smetanu,stava se velmi tezce
stravitelnou-ja ji davam do hotoveho jidla,ale ztraci tim schopnost zahustit
jidlo.Ale je to zdravejsi. Nakonec dochutime,doso­lime,pridame koreni,atd.a
muzeme dat lzicku masla do hotove omacky. Jake koreni?Bud pouzijeme klasicke
kari,nebo lepe nejaky druh masaly.Masala znamena smes.Oblibena je garam
masala,ci tandori masala,ale ve specializovanem obchode najdete spoustu druhu
masal a kari.nebo si muzete namichat dle sebe,nebo pouzit divoke koreni.To uz
necham na vas.

Ryze-bud pouzijeme normalni,bilou ci celozrnnou,nebo si s ni malicko
pohrajeme,a treba ji obarvime kurkumou na zluto,pridame hrasek,a zjemnime
mlekem.To vypada moc dobre.Nebo udelame rajcatovou ryzi,nebo
arabskou-sladkou-s oriskama,hro­zinkama,treba kokosem a na panvi
rozpustime maslo,orestujeme trosku cukru,nechame zkaramelizovat,a pak lehce
orestujeme mletou skorici,hrebi­cek,koriandr a smichame s ryzi. Nebo
do ryze pred varenim dame 2 listy bobkoveho listu,muskatovy orisek,par
kousku kardamonu,cibuli s napichanym hrebickem a trochu mlete kurkumy.To
bude mit velmi exotickou prichut.

Dal-polevka s fazolemi nebo hrachem.Zaklad je stejny jako sabzi,jen
misto zeleniny dame hrach ci fazole ktere byly pres noc ve vode. Muzeme udelat
dal typu gulasoveho,bez smetany a mleka,nebo zjemnit jako sabzi.Take muzeme vse
rozmixovat a udelat pyre-moc dobre.To by ale melo byt smetanove.

Chapati-indicky chleb-hladkou ci celozrnou mouku smichame s vodou a
soli,udelame tenke placky,asi 2–3 mm a opeceme na panvi na sucho.(20
vterin kazda strana,zalezi na teplote,mely by tam byt hnede skvrny)Kdyz se pece
hruha strana tak treba lzici,oblou stranou parkrat primackneme placku
k panvi a pak vam vzniknou bubliny-placka se rozdeli na nafoukne.

Rajta-velmi snadny a chutny salat-smichame rajcata ,okurku,nebo redkev
s jogurtem.Muzeme pridat nejake koreni,ale je to moc dobre jen
s jogurtem.

catni-je vetsinou z ovoce,ale da se pouzit zelenina.Jsou dva druhy
pripravy,bud jako kompot,nebo smetanove. Kompot-nakrajime jablka nebo hrusky na
kousky,lehce osmazime na masle
s korenim-skorice,vanil­ka,koriandr,zaz­vor atd.a povarime
s cukrem.Podava se studene. Smetanove-bananove catni(me nejoblibenejsi)
nakrajime banany na kousky a osmazime na masle se skorici,zazvorem a
koriandrem.(pri­padne chilli,melo by to byt ostre,ale dle chuti)Podlejeme
mlekem,pridame cukr a lehce povarime-ne rozvarit.Potom pridame jogurt,ci
rozmichany mekky tvaroh a nechame vychladnout.melo by byt dost sladke a dost
ostre.

Lassi-oblibeny drink.Rozmixujeme mekky tvaroh a smichame s mlekem a
cukrem,pripadne pridame ovoce-mango,banan,ja­hody,atd.Nebo to same udelame
s jogurtem a mlekem.Moc velka dobrota,jogurtovy je osvezujici a ma chladivy
efekt v lete.

Neco sladkeho-kokosove burfi-rozpustime pulku masla,a lehce osmazime vetsi
mnostvi kokosu a cukr.Pridame sladke mleko z konzervy a hrozinky a
povarime.Musime mit spravnou hustotu abychom mohli tvarovat kulicky.

Po vychladnuti vytvarujeme kulicky velikosti golfoveho micku a obalime
v kokosu.Moc dobre…

Ryzovy pudink-pokud se vam nekdy rozvarila ryze,tak to neni problem,jen staci
udelat pudink a pozvat vsechny sousedy… Takze rozvarime ryzi,nejlepe ji
varit v mlece,ale staci povarit v mlece uz ryzi rozvarenou.Mela by byt
dost rozvarena.Varime ji s kokosem,hro­zinkama a jinym susenym ovocem
a cukrem.Cukr radeji az nakonec at se vam to nepripali.Podava se studene. Tak to
pro zacatek melo byt vse,snad jsem nezapomel na nic duleziteho.Tak preji dobrou
chut…:)

P.s.Fotky jsou ze znackoveho restauranu Chotiwala v Risikesi,ktery je
tak moc znackovy ze dve zdi jsou popsany varovanim co vse se muze stat drzounovi
ktery by oznacil svuj restaurant stejnym jmenem a posadil si tam stejneho
tlusteho panacka s podivnym ucesem.(dokonce az 6 lete
vezeni…)

Continue Reading

Akční letenky

Podzimní MARSEILLE z Prahy – 746 Kč

Published

on

By

Nejlevnější letenky do francouzského Marseille koupíme u aerolinky Ryanair. Zpáteční letenky z Prahy do Marseille pořídíme už za 746 Kč. Nejvýhodnější letenky jsou dostupné na termíny v říjnu. V ceně letenek od Ryanair máme malé příruční zavazadlo 40x25x20 cm. Nejvýhodnější letenky jsou dostupné v termínu 17.10.2024 – 22.10.2024.        Marseille Z letiště se… číst více

The post Podzimní MARSEILLE z Prahy appeared first on Honzovy letenky.


RYCHLÁ REZERVACE LETU

Continue Reading

Akční letenky

Na KANÁRY z Prahy – 2 490 Kč

Published

on

By

U aerolinky Vueling pořídíme levné letenky na Kanárské ostrovy. Zpáteční letenky z Prahy na Tenerife, Lanzarote a Gran Canarii koupíme od 96 EUR, což je v přepočtu asi 2 490 Kč. Lety jsou s jedním přestupem v Barceloně. Letenky za tuto cenu najdeme na termíny v lednu 2025. V ceně všech letů s Vueling máme příruční… číst více

The post Na KANÁRY z Prahy appeared first on Honzovy letenky.


RYCHLÁ REZERVACE LETU

Continue Reading

Akční letenky

Nejlevnější TIRANA i na příští léto – 780 Kč

Published

on

By

Za výhodnou cenu jsou dostupné letenky do albánské Tirany. Zpáteční letenky z Vídně do Tirany jsou dostupné už za 30 EUR, což je v přepočtu asi za 780 Kč. Na nejnižší cenu dosáhnou členové klubu WDC, ostatní si připlatí pouze 10 EUR při zpáteční cestě. Nejvýhodnější letenky pořídíme na celý rok od října 2024 až… číst více

The post Nejlevnější TIRANA i na příští léto appeared first on Honzovy letenky.


RYCHLÁ REZERVACE LETU

Continue Reading