Portské. Slavná dezertní červená vína z Portugalska

Patříte-li mezi gurmány, kteří rádi vychutnávají život všemi smysly, určitě si nenechte ujít příležitost poznat portské víno. Pro svou sametově sladkou chuť si najde své příznivce i mezi těmi, kteří klasickému vínu zas až tak úplně neholdují, ale rádi poznávají nápoje s intenzivní plnou chutí, která i obyčejný den promění ve výjimečnou chvilku. Hned prvním douškem.

Tajemství chuti portského je ve fortifikování

Portské patří mezi tzv. „fortifikovaná“ neboli dolihovaná vína v průběhu výroby. Pravé portské víno vzniká pouze z hroznů, které vyrostly v údolí řeky Douro v severním Portugalsku.  V průběhu zrání slisovaných bobulí se do vzniklého moštu přimíchává „aquardente, což je čistý líh z hroznů, který zastavuje proces kvašení a dodává tak portskému vyšší obsah alkoholu. Přerušení kvašení v něm zanechává hodně přírodního cukru, proto se jedná o sladké víno. Chutě se v něm ale příjemně doplňují.

Portské si vás získá chutí, vůní i barvou

S portským vínem se nejčastěji setkáte v rubínově červené variantě označované jako „Ruby“ nebo zlatohnědé označované Tawny. Pochutnat si však můžete i na méně známém portském bílém nebo růžovém.

Ruby vás přivítá krásnou ovocnou vůní, ve které snadno rozeznáte maliny či ostružiny doplněné tóny čokolády či skořice.

Tawny je chuťově výraznější a plnější objevíte v něm směs malin, karamelu, lískových oříšků, skořice, hřebíčku či fíků.

Od méně známého bílého portského vína můžete čekat stopy citrusů, pečených jablek meruněk či pražených oříšků.

Novinka růžového portského vás v chuti osvěží klasickým letním ovocem jako jsou jahody a maliny, doplněnými brusinkami a karamelem s jemným nádechem fialek. Je to vlastně portské víno typu Ruby kvašené jako klasické růžové víno, jen s malým obsahem hroznových slupek, proto má svou charakteristickou barvu.

Když si promítnete široké spektrum chutí a vůní, která se v tomto dezertním víně skrývá, pochopíte, proč se mu říká Portugalsko v lahvi. Nechte se inspirovat a poznejte toto místo na vlastní kůži.

Jak vybírat portské

Vždy záleží na preferenci chutí, ale také na základní zkušenosti s portským, ale i pro ostatní, nejen dezertní vína.

Pokud portské víno kupujete poprvé určitě sáhněte po Ruby až Vintage např. značky Burmester, podle toho, jak výjimečnou příležitost má toto víno doprovázet. U Vintage nezapomeňte víno dekantovat neboli zbavit usazeniny.

Pro milovníky portského vína vybírejte spíše Tawny je výraznější a příjemně přebírá vlastnosti sudů, ve kterých čekalo na lahvování i vypití. Vyhlášenými dodavateli tohoto špičkového portského je vinařství Cálem.

Vždy sáhněte po originální kolkované lahvi VINHO DO PORTO“, garantující původ
výrobku a číslo šarže, zapsané v institutu portských vín (IVDP). Na trhu totiž existují i napodobeniny.

Pokud jste se právě přesvědčili, že portské nebude to pravé víno pro vaše chuťové pohárky, zkuste z Portugalska třeba osvěžující šumivá vína z Portugalska z vinařství Messias.

Víno je skvělý nápoj mnoha chutí, najděte si i vy tu svojí. V Portu(galsku) či kdekoliv jinde.