Jak vybrat vhodný skate komplet

Jak vybrat vhodný skate komplet

V tomto článku si nastíníme základní rozdíly mezi typy skateboardů, které můžete na trhu najít a zaměříme se na výběr ideálního skate kompletu. Abychom si rozuměli – pod slovem komplet se neskrývá nic jiného než předem nadefinovaný skate, který je již poskládán a je připraven k jízdě. Komplety mají výhodu v tom, že mají již veškeré jednotlivé

V tomto článku si nastíníme základní rozdíly mezi typy skateboardů, které můžete na trhu najít a zaměříme se na výběr ideálního skate kompletu. Abychom si rozuměli – pod slovem komplet se neskrývá nic jiného než předem nadefinovaný skate, který je již poskládán a je připraven k jízdě. Komplety mají výhodu v tom, že mají již veškeré jednotlivé komponenty vybrány tak, že k sobě pasují, není se tak třeba ve vybavení příliš vyznat. Zpravidla bývají i ekonomicky přívětivější volbou a jsou tam ideálním odrazovým můstkem pro každého začínajícího skejťáka a skejťačku. I mezi komplety však existují velké rozdíly. Pojďme se tedy o tom rozpovídat trochu detailněji.

Street komplety – Nejklasičtější pojetí moderního skejtu. Poznáte jej podle dvou symetrických patek (nose a tail), relativně úzké desky a menších koleček. Tyhle komplety se hodí především na dělání triků na ulici a ve skatepark. Užší deska, která se u dospělých street kompletů pohybuje mezi 7.75 a 8.5 palci je předurčena pro technický skateboarding. Menší a tvrdá kola jsou rychlá, ale vyžadují kvalitní povrch jako je nový asfalt či beton. Na nerovnostech a znečištěném povrchu se vám takový skate bude neočekávatelně zasekávat. Pokud vaší preferencí není naučení triků, ale pouze jízda samotná, hledejte jednu z alternativ níže.

Cruisery – Tyhle prkna se hodí především jako městský dopravní prostředek pro rychlý transport na kratší vzdálenosti. Cruiser má většinou jen jednu patku (tail) a chybí mu nose. Ten při jízdě po městě není třeba a díky tomu má cruiser kompaktnější rozměry a je velmi obratný. Dále musí mít každý správný cruiser velká a měkká kola. Taková kolečka si totiž snadno poradí se spárami a nerovnostmi, které městská džungle nabízí a navíc jsou hezky tichá. Díky tailu si navíc můžete během nájezdů přizvednout přední truck (či si troufnout na menší olliečko J) a plynule tak přejíždět překážky. Šířka desky se u cruiserů pohybuje mezi 8 a 10 palci.

Longboardy – Jak název napovídá, jedná se o dlouhá prkna, která jsou navržena pro rychlou jízdu, downhill (jízdu z kopce) a překonávání delších vzdáleností. Stejně jako cruisery mají velká a měkčí kola, která perfektně drží rychlost. Oproti cruiserům ale mají širší trucky i desku pro větší stabilitu ve vyšších rychlostech. Nevýhodou může být menší obratnost v městských uličkách.

Penny boardy – Malá super kompaktní prkna. Definuje je odolná plastová deska, která je krátká a úzká. Stejně tak trucky jsou velmi úzké, což se promítá ve vysoké obratnosti, ale také nízké stabilitě. Hodí se pro blbnutí na ulici a do města.

Wave boardy – speciální typ skateboardu, který se odlišuje svým designem a způsobem jízdy. Má dva oddělené díly, které jsou spojeny otočným kloubem uprostřed. Tato konstrukce umožňuje jízdě na waveboardu podobný pohyb jako při surfování nebo snowboardingu.

Waveboardy mají jedno přední a jedno zadní kolo. K pohybu dopředu je namísto odrážení nutné provádět pohyby boky a nohama.

Surfskate – Stále více a více populární odnož skateboardingu, kterou rádi vyhledávají surfaři. Surfskate se od klasických skateboardů a cruiserů liší technologií trucků, které poskytují větší rozsah otočení kolem kingpinu (středového šroubu) a díky tomu můžeš přenést pohyby ze surfingu a freeride snowboardingu na tvůj oblíbený afaltový plácek, bazénu nebo betonové hřiště.

Doufáme, že ti tento průvodce pomohl vybrat tvého favorita. Vidíme se na skejtu!

Honza
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel