Nejčastější mýty o vaření

vaření

Mýty nedoprovázejí jen očkování, ale i vaření. Jaké jsou ty nejčastější?

Mýty jsou všude kolem nás. Jen když si do Googlu zadáte pojem mýty o…, systém vám automaticky nabídne mýty o psech, kočkách, kávě, elektromobilech, hubnutí, netopýrech, pivu a celulitidě. Následují ty o vztazích, výživě a mýty při vaření, na které se v následujícím článku zaměříme.

Kdy se při vaření vypaří alkohol?

Spousta receptů obsahuje alkohol. Například tradiční milánské rizoto, boloňské špagety stejně jako spousta omáček a dezertů. A je otázkou, za jak dlouhou dobu a zda vůbec se z pokrmů vyvaří. Jeden z mýtů totiž říká, že ano. Tato definitivní odpověď je ale zavádějící. Záleží totiž na přípravě pokrmu. Například necelá decka bílého vína, kterou se zalívá rizotová rýže při přípravě Milánského rizota, se musí nechat kompletně odpařit, jinak by v pokrmu zůstal tzv. vinný ocásek, který by mu moc neprospěl. To samé platí na boloňskou omáčku, tedy mleté hovězí maso, které se zalívá červeným vínem. V těchto pokrmech tedy ve výsledku moc alkoholu nenajdete. Na rozdíl od jiných. Pokud jakýkoliv pokrm zalijete alkoholem a budete se domnívat, že po chvilce ohřívání se vypaří, jste na omylu. Je to právě doba varu, která je při odpařování alkoholu klíčová. Čím je kratší, tím více ho v něm zůstane.

Loupání uvařených vajíček

Další mýtus praví, že přidáte-li do vody, v níž vaříte vajíčka, ocet či citronovou šťávu, budou se lépe loupat. Schválně to vyzkoušejte, zřejmě moc nepochodíte. Ani se je nesnažte propichovat jehlou. Svou roli zde hraje spíše stáří vajec. Na mysli máme ale opravdu čerstvá vejce, tedy třeba nakladená ten samý den, kdy se je snažíte uvařit. To se loupou opravdu špatně. Z tohoto ohledu se lépe loupou vajíčka starší.

Jaká voda rychleji vře?

Máme pro vás otázku. Jaká voda rychleji vře? Osolená, nebo neosolená? Podla autora dalšího z mýtů ta osolená. Na hodinách fyziky a chemie zřejmě nedával moc pozor. Je sice pravda, že teplota varu slané vody je o něco vyšší než té bez soli, ale ten rozdíl je pro laika téměř nepostřehnutelný. Takže sůl do pokrmu přidávejte pouze za účelem jeho dochucení, ne zrychlení teploty varu!