Půjdete-li kolem pákistánské nebo indické restaurace, ucítíte
specifickou kořeněnou vůni. Vždycky jsem si myslela, že je to proto, že
tyto kuchyně používají hodně aromatické koření, které u nás
neznáme. Až nedávno jsem přišla na to, že nejvýraznější koření,
které způsobuje tuto vůni a dává pokrmům skvělou chuť je zázvor.
Nejen poznáváním živ jest člověk. Jíst se prostě musí. Jídlo na cestách má spoustu podob. Od superúsporných specialit ze všelikých prášků a tabletek z kosmického výzkumu, přes exotické stánky s pečenými netopýry na bambusových špejlích až po vrcholy světové gastronomie v nóbl podnicích nebo obyčejnou českou hospodu.
Jídlo na cestách
Gastronomie Kypru
Ze začátku to vypadá velmi prostě. Usednete ke stolu a číšníci pomalu
začnou nosit jídlo, za chvíli je stůl plný a myslíte si, že už vám
přinesli všechno, co mají. Nejprve přijde na stůl mísa zelených salátů
s rajčaty a několik malých misek s pomazánkami, mezi nimiž snad
vždycky bude pomazánka z tresčích jiker zvaná
„tarmosalada“.
Kde se rodí Portské?
Kde jinde než v Portugalsku, přesněji řečeno v Portu, jednoho
z nejstarších měst v Evropě, jež je původcem jména tohoto
unikátního, světově proslulého moku.
Paella na Mallorce
Kulinářské umění španělských kuchařů je všeobecně známé.
Zdejší kuchyně pochopitelně velmi často využívá ve svých receptech ryb
a ostatních darů moře. Ze všeho nejdříve však musíme zdůraznit, že
zdejší kuchyně je čerstvá, zakládá si na barevnosti a často nešetří
kořením.
Pardubický perník, zámek a hospůdky pro nekuřáky!
Světově proslulý pardubický perník, nádherný renesanční zámek,
kostel sv. Bartoloměje, radnice na Pernštýnském náměstí a mnohé jiné.
Pokud vám vaše výlety po republice většinou znepříjemní zakouřené
restaurační místnosti při zastávce na oběd, pak ani toho se
v Pardubicích bát nemusíte. Obklopeni krásou historického města a
jeho veselou “živostí“, můžete odpočívat a vychutnávat to nejlepší
z jídelního lístku v podnicích, kde je pohodlí zákazníka
prvořadé a tím tedy i čistý vzduch.
Nekuřácké restaurace
Také vám vadí, když po návštěvě restaurace po zbytek dne větráte
z oblečení nezaměnitelné „aroma“ cigaretového kouře?
Současná podoba protikuřáckého zákona bohužel kouření
v restauracích nezakazuje a Sněmovnou schválené znění jej skoro
podporuje. Server Cestovatel.cz se rozhodl podpořit ty, kteří
provozují nekuřáckou hospodu, restauraci, kavárnu, cukrárnu,
kiosek, či bar zejména v menších městech a na
vesnicích.
Gastropouť v Jižních Čechách
V dnešní vyspělé cestovatelské době už nestačí jen krásná
příroda a kulturní památky. Do popředí zájmu se dere i zážitek.
Pro každého z nás zážitek znamená něco jiného, někdo touží po
dobrodružství, někdo je „grilovací typ“, pro někoho je zážitkem
adrenalin a pro jiného poznání. Ale drtivá většina lidí se kromě toho
svého specifického zážitku shodne s ostatními na stejném zážitku, a
tím je zážitek gastronomický.