V zimě do skal

Adršpašsko – Teplické skály jsou nejznámější skalní město ve Východních Čechách. Mnozí z vás zde jistě již byli, ale nejspíše pouze v létě. Málokdo však ví, jak krásně je ve skalách v zimě, když zde leží sněhová pokrývka. V zimě bývá ve skalách opravdu nádherně. Zvláště když se vyvede pěkný slunný den s pěti či deseti centimetry sněhu.

Skalní útvar Lokomotiva nad Teplicemi nad Metují Výpravy do zimních skal jsou však dost nebezpečné. Skály mohou být namrzlé, a pokud na tom leží sníh, člověk se smekne, ani neví jak. Přitom i při samotném sněhu je chůze po zasněžených skalách dosti náročná. Proto tento typ výletu doporučuji pouze zdatnějším turistům, kteří mají se zimní turistikou nějaké zkušenosti.

Cesta Teplickými skalami po zelené turistické značce nad Lokomotivou K Adršpašsko – Teplickým skalám je asi nejlepší spojení vlakem buď přes Náchod (vlak jede přímo do Teplic na nádraží, zde je nutno dále na Adršpach většinou přestoupit), nebo z Trutnova.

Vyhlídka na vrchu Čáp,dnes již trochu zarostlá stromy Tento tip na výlet začíná v Teplicích nad Metují, odkud se můžeme dát po zelené turistické značce přes Lokomotivu, údolí Tří Mušketýrů a Teplickým údolím až na nejvyšší vrchol skal # Čáp. Tato část trasy je asi nejobtížnější z celé cesty. Hlavně začátek při výstupu na Lokomotivu, odkud je krásná vyhlídka na východ, a dále kus nad Lokomotivou, kde se prolézá uzoučkou cestičkou skalami. Dál cesta vede většinou po lesních cestách, po kterých se jde už trochu lépe. Další obtížná část cesty je necelý kilometr před vrchem Čáp, kam cesta prudce stoupá. Čáp je nejvyšší vrchol celých skal s výhledy s 786 m.n.m. Je odtud kruhový výhled na celé skalní město, Javoří hory, Broumovské stěny, Hejšovinu, Bor, Krkonoše, Vraní hory a další pohoří.

Okruh Teplickým Skalním městem, vpravo nahoře útvar zvaný Krakonošovo párátko Teplice vznikly původně jako osada pod hradem Střmen. První zmínka o nich je roku 1362. Jsou pojmenovány podle silných vodních pramenů, které nikdy nezamrzají. Roku 1972 byly povýšeny na město. Ve městě jsou kostely Sv. Vavřince (barokní, dostavěn v roce 1724 na místě původního dřevěného kostela, s bohatou vyřezávanou barokní výzdobou) a kostel P. Marie Pomocné (na Kamenci z roku 1754 opět s barokní výzdobou). Nachází se zde také renesanční Horní zámek z roku 1599, dnes městský úřad, a barokní Dolní Zámek z roku 1664, v kterém je dnes domov důchodců. V zámecké zdi je také 7 rokokových plastik asi z 1750.

Údolí Teplického skalního města při cestě okruhem Z vrchu Čáp sejdeme na rozcestí Pod Čápem, kde se můžeme dát doprava po žluté turistické značce. Sem se můžeme dostat také kratší cestou z Teplic po žluté turistické značce na Skály a odtud po žluté až na tato rozcestí. Tato trasa je asi o 4 kilometry kratší. Zdatnější turisté si mohou z tohoto rozcestí zajít na hrad Skály asi půl kilometru od tohoto rozcestí. Po žluté odtud dojdeme na rozcestí Pod Strážným vrchem a odtud po zelené kolem Volské studánky až na horní stranu Teplického skalního města (okruhu).

Vyhlídka z hradu Střmen, směrem na Vlčí rokli, v dáli nejspíše Adršpašský hrad Zde se dáme po modré turistické značce vpravo údolím Skalního potoka Anenským údolím až pod Střmen, kam se můžeme také podívat (zacházka asi půl kilometru), a odtud kousek dál je rozcestí se žlutou, po které se dáme doleva Vlčí roklí, až nad Adršpašské skalní jezírko, kde se můžeme podívat na vrchní konec jezírka (asi půlkilometrová zacházka). Odtud dále po žluté přes dva větší kopce až na okruh Adršpašským skalním městem. Tato cesta je opět trochu náročnější. Cesta Vlčí roklí je opět trochu obtížnější, hlavně část cesty, kde jsou hatě dosti rozbité, a také závěrečná část přechodu okolo Adršpašského jezírka, kde se překonává několik skalních hřebenů.

Sestup z vyhlídky na hradě Střmen, nic pro slabé povahy Anenskému údolí se také říká jinak také Sibiř, protože hlubokými skalními údolími se moc světla až na dno nedostane a to hlavně v zimě, kdy i v poledne jsou osvětleny pouze vrcholky skal. Samozřejmě se zde můžete kochat pohledy na bizardní skalní útvary, okolo hlavního okruhu. I zde si můžete projít i druhou část okruhu skalním městem. Odměnou za výstup na hrad Střmen je pro změnu nádherný výhled na celé panorama Teplických skal a na Vlčí rokli. Výstup na hrad je opět obtížný (překonává se rozdíl asi 80 metrů). Ze začátku se jde po novém schodišti, které není ani v zimě zasypán sněhem. Nebezpečnější je až konečný výstup po starých schodech, které mohou být zasněžené a zledovatělé.

Velký vodopád pod Adršpaským jezírkem, nyní přeměněný na Ledopád Cesta vlčí roklí je také pěkná. Nejhezčí je vrcholová část, kde se jde opět úzkým skalním korytem po hatích. Takto dojdeme až k odbočce k Adršpašskému jezírku. Pokud sem přijdete opravdu v zimě, můžete se podívat po vypuštěném zamrzlém jezírku skoro po celém jezírku. Je zde ale potřeba dávat dobrý pozor, aby se pod námi led neprolomil. Poté co přijdeme přes dva hřbety na samotný okruh Adršpaskými skalami, můžeme se podívat na zamrzlý velký vodopád, který je zamrzlý opravdu překrásný.

Skalním okruhem již dojdeme podél Metuje až ke vchodu do Adršpašských skal, u kterých je jediný otevřený hotel v zimním období (alespoň v období před vánocemi). I zde můžeme obdivovat skalní útvary podél okruhu. Ty jsou popsané v každém dobrém průvodci, protože zde na to místo bohužel nemám. Odtud to je už jen kousek na nádraží v Adršpachu.

Tato trasa má ještě jednu výhodu, kterou jsem na začátku nezmínil # u vstupu do skal nevybírají mimo sezónu vstupné, jako normálně v létě. Trasa je náročnější i svou délkou. Celkem je celkem dlouhá asi 25 kilometrů (zkratkou z Teplic na Skály asi o 4 kilometry kratší, ale zelená skalami přes Lokomotivu je opravdu pěkná).

Adršpašsko # Teplické skály jsou jedním z největších maloplošných chráněných území České republiky. Jejich ochrana se datuje od roku 1933. Během geologických dob, po ústupu křídového moře, vlivem tektonické a erozivní činnosti a zvětrávání se vytvořila v původně souvislé pískovcové tabuli seskupení skal. Jednotlivé skalní města (Teplické a Adršpašské) jsou oddělená hlubokou Vlčí roklí. Celá oblast je vyjímečná nejen svou geomorfologií, ale i výskytem celé řady chráněných rostlin a živočichů. Na skalách se vyskytují společenstva reliktních (starých) rostlin.

Teplické skály se vyznačují spíše souvislejšími skalními stěnami. Dělí se na Skalský hřeben (s hradem Skály), hřeben Čápu, Supích skal a Kraví hory. Také jsou zde rozsáhlé oblasti skalních plošin Bludiště a Rokliny. V údolí Skalního potoka se rozkládá Teplické skalní město, kde se na hlavním okruhu nachází přes 70 bizardních útvarů.

Adršpašské skály jsou od východu rozděleny na větši plošinu Bučiny a na menší, ale hlubokými roklemi členěnou plošinu, vrcholící na severozápadě Starozámeckým vrchem s Adršpašským hradem. Mezi těmito dvěmi částmi skal je samotný prohlídkový okruh, kterým protéká řeka Metuje, pramenící na západním okraji skalního města a protékající Vlčí roklí až do Adršpašského jezírka.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *