Smyslově naučná stezka Údolím skuhrovského potoka

Naučnou stezku zná – většinou se jedná značenou cestu doplněnou o informační tabule, na kterých se dočtete o zajímavostech a možná se i něco přiučíte. Na první české smyslově naučné stezce zapojíte do procházky všechny smysly, například pomocí čichária, dendrofonu nebo hmatové cestičky, a také spolucestovatele – pro všechny věkové kategorie jsou zde připraveny hry a úkoly. Cesta není nijak náročná a lze ji bez problému projet i na kole (v zimě doporučuji spíše běžky, nebo sněžnice).


Stezka začíná 1,5 km od nádraží v České Třebové na okraji obce Rybník u hřiště v blízkosti chatové oblasti Srnov, kde lze pohodlně zaparkovat. Konec stezky je u silnice č. 315 nad obcí Skuhrov, která je součástí České Třebové. Ke stezce vede žlutá turistická značka a cyklotrasy 4061 a 4050.

Cestu je ideální začít v České Třebové, kam se dá dopravit téměř každým vlakem (kromě Pendolina, to zde jen projíždí) a z nádraží zamířit po žluté značce do nedaleké obce Rybník. Cykloturisté mohou ze Třebové vyjet po cyklotrase 4061 směrem na Rybník a u továrny KORADO odbočit na cyklotrasu 4050, která prochází celou trasou stezky a navazuje na cyklotrasu 4045, vedoucí z Třebovice do Skuhrova.

Stezka začíná u místního hřiště (druhá odbočka vlevo, nelze přehlédnout poutač restaurace Nad Hrází, ani jiné značení) a prochází Srnovem, potom stoupá lesem kolem vrcholu Palice (613 m n. m.) až na Třebovské stěny, po kterých dojdete ke Shuhrovu, kde můžete pokračovat v cestě po Třebovských stěnách až do Ústí nad Orlicí, nebo se svézt autobusem zpátky do Třebové.


Varianta 1 měří 3 km – je možno vrátit se k začátku (1 km), varianta 2 má 5 km – v závěru této varianty je krásný výhled na celé údolí řeky Třebovky a Kozlovský hřbet, nejdelší varianta 3 je dlouhá 8 km – ze Skuhrova je možné dále vyrazit po Třebovských stěnách na hrad Lanšperk a do Ústí nad Orlicí.

Samotná stezka má celkem 3 varianty, z nichž nejdelší je dlouhá 8 km. Na stezce je celkem 15 zastavení, z nichž některé obsahují kromě tradičních cedulí i zařízeními pro procvičování smyslového vnímání, zejména u těch smyslů které člověk příliš nevyužívá…

V úvodu zmíněné čichárium se nachází již na druhém stanovišti – v krabičkách zde naleznete přírodniny, které máte za úkol poznat pomocí čichu. Vyluštění naleznete na spodní straně víčka…

Na třetím zastavení naleznete závěsnou lávku, houpačku a primitivní váhu – zde si můžete vyzkoušet svoji obratnost v porovnání se zvířetem a odhad váhy.

Kousek za čtvrtým stanovištěm najdete hráz opravenou po povodních v roce 1997, která neslouží ani tak ke koupání, jako pro zadržení jarní a přívalové vody v krajině. Stopy po letošní velké vodě jsou zde ještě patrné…


Na pátém zastavení procvičíte zrak, hmat i sluch a je inspirovaná přírodními národy. Nachází se zde hmatová cestička vysypaná různým materiálem – můžete si po ní projít se zavřenýma očima a snažit se uhádnout po čem právě kráčíte. Na procvičování sluchu jsou zde 3 nástroje: dendrofon se zavěšených dřev různých stromů, které také vydávají různé zvuky, xylofon na kterém lze vyťukat jednoduchou melodii a stromový telefon – kmen stromu, který přenáší a zesiluje zvuky. Kromě toho je na tomto stanovišti 16,5 metru vysoký totem, který v tomto údolí s trampskou tradicí rozhodně není sám. Stanoviště je blízko restaurace Nad Hrází, kde se můžete občerstvit před další cestou, nebo po absolvované cestě.

Další zastavení na kterém se procvičuje hmat poznáváním kůry stromů je zastavení číslo 7. Na ostatních zastaveních se seznámíte s místní květenou, zvířenou, geologickými a přírodními zajímavostmi tohoto údolí. Jaké to jsou? Vydejte se na stezku a uvidíte…

PS: Pro školní výlety lze objednat manuál pro učitele a průzkumné listy určené pro děti a studenty.

Informace o stezce, akcích a programech pro šloly naleznete na stránách www.rybnik.cz/stezka. O stezku se starají členové ČSOP Podorlicko. Stezka na mapě: začátek, restaurace Nad Hrází, konec varianty 2, konec ve Skuhrově.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *