Outdoorové telefony: jak vybrat odolný mobil?


Odolné chytré telefony dávno nepatří mezi nevzhledná zařízení pro úzkou skupinu uživatelů. Již nějaký ten rok jsou k dostání velmi povedené kousky, které nejenže něco vydrží, ale také hezky vypadají. Odborná redakce recenzního portálu Testado.cz sepsala výběr nejlepších odolných/ outdoorových telefonů , kde vám poradí, jaký telefon stojí za to. A pokud se mezi nárazuvzdornými mobily neorientujete, nyní si povíme, na co si dát při výběru odolného telefonu pozor.

Proč si koupit odolný telefon


Jako milovníci cestování a výletů dobře víme, jak je počasí nevyzpytatelné. Z krásného slunečného odpoledne se během okamžiku vyklube prudký liják, který nás a naše vybavení promočí doslova na kost. Snad každý cestoval v dnešní době vlastní mobilní telefon. Kromě telefonování si na displeji najdeme nejkratší cestu k cílové destinaci, zarezervujeme si hotel, zjistíme počasí na následující dny a případně napíšeme kamarádům, že jsme v cíli a v pořádku. Cizí kraje však mnohdy nebývají vůbec přátelské, tudíž může běžný mobil přijít snadno k úrazu. Častokrát se potulujeme náročný terénem a nezpevněnými pěšinkami, kde hrozí krkolomné pády a nárazy. Nejen těm dokáží outdoorové telefony snadno vzdorovat. Na trhu existují smartphony se zvýšenou a extrémní odolností. Mimo míry nerozbitnosti se odlišují ovládáním, výbavou a výdrží. Pokud se mezi odolnými telefony neorientujete, věnujte pozornost následujícím řádkům. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit.

Jak vybrat odolný telefon


Tip: Recenze a rady jak vybrat nejlepší odolný telefon najdete také na webu Vybero.cz.

Vůbec nejdůležitější je stupeň odolnosti, kterým outdoorové mobily disponují. Hlavní roli hraje tzv. IP kód (Ingress Protection). Podle tohoto certifikátu zjistíte, zda dokáže telefon odolat prachu a vodě. Jedním z nejvyšších a nejčastějších stupňů zvýšené odolnosti nese označení IP68. Takový přístroj dokáže zůstat v hloubce 1,5 metru po dobu 30 minut, aniž by došlo k jeho poškození. Kromě vodotěsnosti je konstrukce zcela prachotěsná. Takový stupeň zvýšené odolnosti zpravidla mívají všechny aktuální vlajkové lodě světových výrobců mobilních telefonů. Pokud ale patříte mezi hodně náročné cestovatele, nebo máte náročné zaměstnání plné špíny, prachu a nebezpečí, pak právě vám doporučujeme odolný telefon s extrémní odolností. Tyhle mašiny nabízí certifikát MIL-STD 810G, což je vojenský standard ověřený americkou armádou. Takový mobil funguje i v extrémních podmínkách, jako jsou mrazy, horko, prudké deště či balistické šoky. Bez úhony ustojí například i pád z 2metrové výšky a velké otřesy. Takový telefon vám zkrátka na cestách vydrží a nikdy vás nenechá na holičkách.

Funkce a výdrž


Zatímco dříve připomínaly odolné telefony spíše nevzhledné krabičky s tlačítky, dnes je tomu naopak. Svojí výbavou, výdrží a designovým zpracováním se mohou popasovat i s prémiovými telefony 21. století. Nabízí krásně zpracovanou konstrukci se zaoblenými hranami, na které nechybí čtečka otisků prstů nebo sken obličeje. Také displeje nezůstávají pozadu. Mají vysoké rozlišení a jemnost. Výrobci zároveň cílí na pohodlné používání, což se projevuje na minimálních rámečcích a pestrých funkcích. Odolným mobilům nechybí spolehlivá Wi-Fi, nejrychlejší LTE, Bluetooth, GPS, NFC, infraport nebo FM rádio. U novějších modelů bývá samozřejmostí aktuální operační systém Android 9 Pie a solidní hardwarová výbava, která utáhne i dosti náročné hry. Opomenout nesmíme ani výdrž. Outdoorové telefony mívají podobné baterie jako běžné smartphony, tudíž vám bez větších potíží vydrží minimálně 1-2 dny náročnějšího provozu. A pokud si nějakou tu korunu připlatíte, dočkáte se i krásných fotografií a videí vysoké kvality. I tady platí, že se vyšší cena výrazně projeví na funkční nabídce. Text: Petr Smejkal, Testado.cz

Doporučené články