Oslavy dobrého vína

Úspěchy českých a moravských vín na mezinárodních soutěžích svědčí o tom, že vinařství v České republice rozhodně nemíní zůstat ve stínu světoznámého piva. Dobrou sklizeň vinné révy je třeba oslavit, a proto jsou podzimní slavnosti vína velkou přehlídkou kulturní a vinařské tradice regionu.

Krajem vinohradů a vína je především jižní Morava. Právě tady se také konají největší a nejznámější vinobraní. Starobylé vinařské město Mikulov (www.mikulov.cz) zve na Pálavské vinobraní 7.– 9. 9. 2007. Centrum města a přírodní amfiteátr ožijí na tři dny hudbou, tancem, výstavami a tradičním hodokvasem. V sobotu Mikulov navštíví historický průvod v čele s králem Václavem IV., který bude pasovat své rytíře a přihlížet jejich šermířskému umění. Poté městem projde krojový průvod s vozy vinařů a pěstitelů. V zámecké zahradě bude rozloženo středověké řemeslné tržiště s vojenským ležením. Na velké scéně amfiteátru vystoupí populární skupiny a zpěváci, v neděli tu při mezinárodní přehlídce O zlatý hrozen jižní Moravy zahrají dechové hudby.

Ve Znojmě (www.znojmoci­ty.cz) se bude úspěšná sklizeň vinné révy oslavovat 14. a 15. 9. 2007. Do města zavítá král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a večer se k nim připojí pochodňový průvod s ohňovou show. Na historickém tržišti staré umění předvedou kováři a skláři, v areálu Louckého kláštera změří své síly v turnaji rytíři. Pro žíznivé budou otevřeny krčmy a mázhausy s nabídkou vín od velkých producentů i soukromých pěstitelů. Nabitý hudební program doplní koncerty duchovní hudby, pořádané mj. ve slavnostně vyzdobeném kostele sv. Mikuláše.

Při Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti (www.slovacko.cz) letos proběhne také Národní zahájení Dnů evropského dědictví (www.shscms.cz). Od 8. do 9. září 2007 tu můžete navštívit největší přehlídku slováckého folkloru, vína a gastronomických specialit v České republice. Slavnosti však nejsou obyčejným folklorním festivalem, ale reprezentativní národopisnou slavností takřka padesáti měst a obcí z celého Slovácka. Kromě slavnostního průvodu a jarmarku lidových řemesel vás čekají prezentace jednotlivých měst a obcí v areálech historických objektů, přehlídka dechových hudeb, muzicírování a tančení přímo v ulicích města, projížďka muzikantskou lodí po Baťově kanále, večerní posezení u cimbálu v nejkrásnějších vinných sklepích Slovácka v Mařaticích či nedělní výstava vína. Vstup na všechny akce je zdarma.

Bzenecké krojované vinobraní (www.bzenec.cz) slibuje bezesporu zajímavou podívanou. 21.–22. 9. 2007 oči upoutají pestré slovácké kroje, uši všudypřítomná lidová muzika a chuťové buňky přehlídka místních a zahraničních vín, která návštěvníkům připomene, že zavítali do kraje s několikasetletou vinařskou tradicí.

Při Valtickém vinobraní se budou 6. 10. 2007 na valtickém náměstí (www.radnice-valtice.cz) ukazovat staré vinařské zvyky, prodávat a ochutnávat víno či burčák. Folklorní průvod a večerní taneční zábavy na několika místech města uzavřou nabitý program slavností.

Za Moravou nezůstávají pozadu ani Čechy. Přímo na nejnavštěvovanějším českém hradu Karlštejn (www.hradkarlstej­n.cz) vzdáleném pouhých 35 km od Prahy se 29. 9. a 30. 9. 2007 uskuteční oblíbené Karlštejnské vinobraní. Od kuropění do klekání bude v karlštejnském podhradí připraven skvělý program. Kromě ochutnávky karlštejnských vín, burčáku, kulinářských specialit a vepřových hodů se všichni mohou těšit na módní přehlídku z doby středověku, výuku historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů, velký královský rytířský turnaj či středověký jarmark. Vrcholem Karlštejnského vinobraní bude historický průvod vedený císařem Karlem IV.

Třídenní slavnosti vína plné hudby a zajímavých atrakcí pořádají v Mělníku ve dnech 21.–23. 9. 2007 (www.melnik.cz). Také na Mělnické vinobraní zavítá císař Karel IV. se svou družinou a na počest jeho návštěvy se nad městem rozzáří slavnostní ohňostroj. Pokud se vám veselá atmosféra vinobraní zalíbí, můžete navštívit mělnický zámek (www.lobkowicz-melnik.cz) a dopřát si degustaci vína v historických prostorách celoročně otevřených vinných sklepů ze 14. století.

Tradici vinobraní obnovilo i severočeské město Kadaň (www.mesto-kadan.cz). Na Svatováclavském vinobraní (29. 9. 2007), které se koná v areálu františkánského kláštera, můžete ochutnat letošní burčák a víno nebo se seznámit s procesem zpracování hroznů.

Vinobraní s dlouholetou folklorní tradicí pořádají ve Strážnici (www.straznice-mesto.cz) 8. 9. 2007, na víno do Litoměřic (http://info.li­tomerice.cz) se vydejte 22. 9. 2007 a na burčák do Znojma 28.–29. 9. 2007 (www.znovin.cz). Rovněž v Praze se chtějí vinaři pochlubit svými výtvory, třeba 15.–16. 9. 2007 při Trojském vinobraní v botanické zahradě (www.botanicka­.cz).

Vinařská oblast jižní Moravy nabízí také možnost poznat víno a kraj na kole. Deset velkých vinařských oblastí je spojeno sítí tzv. Moravských vinařských cyklostezek (www.vinarske­.stezky.cz, www.nadacepar­tnerstvi.cz), které znaveným cyklistům nabízejí nespočet příjemných zastavení ve vinných sklípcích. Komplexní informace o českých a moravských vínech najdete na stránkách www.wineofczechre­public.cz.

Doporučené články