Poznejte nejkrásnější pláže Kréty


Možná víte, že Kréta je největším z ostrovů Řecka. Pokud jste v této zemi již byli, jistě víte, jak temperamentní jsou její obyvatelé a jak skvělou kuchyni mají. A pokud ne, určitě byste to měli na vlastní kůži vyzkoušet. Ideální příležitostí bude dovolená na Krétě last minute! Navíc je velmi rozmanitá. Zajímá vás příroda? Chcete spíš rozlehlé pláže? Anebo vás láká kultura? To vše tu najdete.

Pláže s modrou vlajkou EU

Pobřeží Kréty má téměř tisíc kilometrů. Najdete na něm více než 300 opečovávaných pláží, z nichž třetina každoročně získá ocenění za čistotu a skvělý servis – modrou vlajku EU. Pláže tvoří písek nebo oblázky. Už nyní je moře dost teplé pro první turisty a láká ke koupání, v létě se vyhřeje na ještě příjemnější teplotu. Kromě pláží zde navštivte kupříkladu dlouhou průchozí rokli Samaria. Za vidění určitě stojí i krásné zálivy s rybářskými osadami. Vydáte-li se do hor, budete moci narazit na těžko dostupné vesničky. Z kultury zmiňme například palácový komplex Knóssos v Herakleionu. Díky všem zmíněných důvodům patří Kréta právem mezi 10 nejlepších míst v Řecku.

Nejkrásnější pláže na Krétě

K nejhezčím plážím Kréty řadíme bezesporu pobřeží u letoviska Plakias. Patří k těm největším na ostrově, je písčitá, vždy skvěle čistá a upravená – získala zmiňovanou modrou vlajku EU. Využít budete moci sprchy, pronájem lehátek, slunečníků. Nedaleko se nachází nudapláž, což potěší všechny, kdo rádi odhodí svršky a vystaví tělo slunci i větru jen tak. Menší a tišší pláž, budete-li si přát, najdete v těsné blízkosti. Dalším jedinečným letoviskem je Paleochora. Jde o písečný záliv s několika plážemi, mezi nimž najdete ty nejkrásnější na Krétě. Část z nich je nudistická. Zajímavá je např. pláž Pachia Ammos, kterou lemují tamaryšky. Dalším úchvatným letoviskem je Damnoni. Čeká vás pláž tvořená pískem. Využít budete moct pronájem slunečníků, lehátek, vyzkoušet vodní sporty, osvěžit a napít se budete moci v tavernách, kavárnách, baru či obchodě. Zapomenout nesmíme ani na Falassarna. Jde o pět písčitých pláží oddělených skálami a dunami. Opět si můžete vypůjčit lehátka, slunečníky, nechybí hřiště pro plážové sporty a možnost občerstvení se v plážových barech. Slyšeli jste o plážích s narůžovělým pískem? Najdete je v letovisku Elafonisi. Jeho pláže jsou bezesporu nejkrásnější. Barva moře je tyrkysová, voda je teplá a mělká. Západní část pláže je divočejší, nabízí soukromí, východní klasicky poskytne výpůjčku lehátek i slunečníků. Dá se tu výborně šnorchlovat díky plytké hloubce moře. Řecká Kréta vás vážně nadchne. Ať už pojedete ve dvou, s rodinou, partou přátel, nezklame vás. Příjemné, čisté prostředí, nádherné pláže, skvělý servis… vaše dovolená bude nezapomenutelná.

Doporučené články