Nenechte se zaskočit komplikacemi při cyklovýletu a přibalte správnou výbavu

Jste milovníci cyklovýletů? I na krátké vyjížďce vás může překvapit déšť nebo píchlá duše. Nemusíte mít narvaný batoh k prasknutí, ale buďte připraveni. Na co nezapomenout?

Povinná výbava na kolo? Musíte být vidět ve dne i v noci

Podle zákona rozdělujeme cyklo výbavu na povinnou a doporučenou. Kolo musí obsahovat dvě na sobě nezávislé brzdy. Také musíte být vidět, proto jsou odrazky základ. Do povinné výbavy patří odrazka přední v bílé barvě, zadní červená a oranžové na šlapkách (případně na obuvi a nohavicích). Nutné jsou také odrazky v oranžové barvě na bocích, myšleno na rámu, pláštích nebo v drátech. S touto výbavou si ve dne vystačíte, v noci nebo za snížené viditelnosti si ale připravte bílou a červenou blikačku. Praktické jsou například odnímatelné na baterky.

Doporučené jsou blatníky, zámek, hustilka, kvalitní pláště, nosič nebo brašna, stojánek, kryt na řetěz a zvonek. Nošení helmy je sice od 18 let nepovinné, zranění hlavy u cyklistů ale patří k nejčastějším úrazům, často bohužel s tragickými následky. Seženete ji i za pár stovek, v tomto případě ale opravdu nešetřete. Kvalitní helma s propracovaným upínacím mechanismem a několika vrstvami polystyrenu vám může zachránit život.

(Nejen) při delším putování oceníte praktická zavazadla a kvalitní oblečení

Nezapomeňte si láhev s pitím, většina kol má pro ně přímo uzpůsobený stojan. Ideální jsou láhve s ventilem, který otevřete za jízdy pomocí zubů. Svačinu můžete sbalit do menšího batohu. Při nákupu vybírejte ten nejlehčí s vhodnými popruhy, abyste po celodenním výletu nepřijeli s bolavými zády. Ideální je, když se jich batoh dotýká co nejméně, předcházíte tím nadměrnému pocení. Na trhu najdete batohy se speciální konstrukcí, která se zachováním prostoru mezi jeho spodní stranou a vašimi zády, pomůže ještě víc.

Při delším putování už si ale s malým batohem nevystačíte. Řešením jsou brašny na předním kole a nosič na zadním. Mimo hygienické potřeby se vám bude hodit například náhradní oblečení a základní zdravotnické pomůcky, jako je dezinfekce, náplast a obinadlo.

Jedete v partě nebo s rodinou? Připravte si alespoň jednu rezervní duši o správném rozměru a patřičném ventilku pro každé kolo. K tomu už zmiňovanou hustilku, lepení a montpáky. Můžete samozřejmě přibalit i další nástroje pro případnou opravu kola, pokud ale jezdíte po České republice, většinou vás zachrání poměrně široká síť cykloprodejen a servisů.

Nezáleží na tom, jestli jste profesionální cyklista nebo jen nadšenec, který občas sedne do sedla. Kvalitní oblečení je důležité pro každého. Správně vybrané cyklo dresy vám rychle uleví od potu a udrží tělo bezpečně v suchu. Na internetu najdete širokou nabídku pánských i dámských cyklistických dresů. Zvažte také slabou cyklistickou bundu nebo větrovku, která při nepříznivých venkovních podmínkách přijde vhod.   Tak hurá do sedla!

Doporučené články