Nejčastější příčiny dopravních nehod se mohou týkat i vás. Chraňte se

„Hlavně jeďte opatrně,” říkají rodiče svým dětem a po nějaké době i děti svým rodičům. Tuto větu si každý řidič za svůj život poslechne tisíckrát. Ale kdo ji bere opravdu vážně? Kdo se podle ní skutečně řídí? Statistiky nehodovosti ukazují, že pro mnoho řidičů jsou to jen prázdná slova. Minulý rok v České republice došlo k 93 067 bouračkám. A jaké byly důvody? Čtěte dál.

Haló?

15 311 dopravních nehod se stalo kvůli jedné věci – řidič se nedostatečně věnoval řízení vozidla. Co to znamená v praxi? Telefon, jídlo, líčení se za volantem a možná i sex. Zkrátka všechny činnosti, které při řízení provádíte místo toho, abyste se plně soustředili na jízdu. Jedná se o nejčastější příčinu všech dopravních nehod v roce 2015.

Jeď, pospíchám

Jaká aktivita se umístila na druhém místě? Nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Tento nešvar měl na svědomí 7 514 případů nehod. Znáte to. Opatrný řidič před vámi jede šnečím krokem a vy šíleně pospícháte. Trochu se na něj “namáčknete”, aby si všiml, že vás zdržuje. A bum. Zrovna pouštěl chodce, vy jste nestihli zabrzdit a rázem tak navyšujete číslo ve statistice.

Dobrý, couvej

Třetí důvodem, proč dochází často k dopravním neštěstím, je nesprávné otáčení nebo couvání. Minulý rok jich bylo 7 199. Část těchto nehod má zřejmě na svědomí tzv. mrtvý bod, kdy ve zpětném zrcátku nevidíte jedno konkrétní místo. A zde je přehled dalších příčin nehod:

– jiný druh nesprávného způsobu jízdy – nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky – nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky – nezvládnutí řízení vozidla – nedání přednosti proti příkazu dopravní značky “DEJ PŘEDNOST” – vyhýbání bez dostatečného bočního odstupu – jízda po nesprávné straně vozovky, vjetí do protisměru

A co když budete na straně viníka vy?

Nikdy nevíte, kdy se právě vy ocitnete na straně viníka a třeba jen při couvání ťuknete sousedovi do zaparkovaného auta, nebo si během telefonátu s babičkou nevšimnete, že se do té uličky oběma zrcátky prostě nevejdete. Doporučujeme vám právě kvůli těmto případům nepodceňovat havarijní pojištění. Povinným pojištěním chráníte ostatní, ale kdo ochrání vás? Udělejte to sami.

Připadá vám, že jste za havarijní pojištění doposud platili nesmyslně moc peněz? Možná máte pravdu. Podívejte se na některý ze srovnávačů a porovnejte si různé nabídky pojišťoven. Lehce si během pár minut dohledáte tu nejvýhodnější, např. na iPojištění.cz.

Doporučené články