Na pobřeží Rudého moře

Letovisko Ain Soukhna v Egyptě


Ain Soukhna je jedním z nejnovějších turistických letovisek na pobřeží Rudého moře, vzdálené asi 120 km od Káhiry a asi 60 km od Suezského průplavu. Díky své poloze by se dalo nazvat skutečnou oázou uprostřed pouště. Kromě průzračného moře lemovaného zlatým pískem soukromých pláží, nabízí i léčivou sílu horkých minerálních pramenů.

Právě díky tomu se stal z nepříliš vyhledávané oblasti rázem turistický cíl číslo jedna, přestože Egypťané sem jezdí z hlavního města trávit své “relax“ víkendy už dávno. Dnešní lázeňské atmosféře luxusních hotelových komplexů a úžasným podmínkám pro vodní a plážové sporty také není proč odolávat. V Ain Soukhna rozhodně neplatí tvrzení, že egyptský luxus většinou nedosáhne ani na evropský standard.

Resort Stella di Mare – „Hvězda Rudého moře“

Stella di Mare je jedním z mnoha místních hotelových komplexů a už z názvů jednotlivých hotelů vyplívá, že si tu přijdou na své i úplně odlišné typy turistů. Stella Grand Hotel je přirozeně největší a vyhledávaný rodinami s dětmi. Najdete tu soukromou pláž, obrovský přírodní bazén, Spa centrum, několik restaurací, ale i večerní bary, diskotéku a spoustu zábavných programů pro děti. Stella Golf Hotel nabízí k tomu všemu krásná golfová hřiště a kurzy, chlubí se navíc nádhernou podívanou přímo ve vstupní hale, která díky efektu slunečního světla na mramorový a alabastrový strop mění barvu v průběhu dne. Stella Sea Club Hotel nabízí ubytování v komplexu vilek s bazény, obklopených zahradami s úžasnou zelení. Několik dalších hotelů je stále ve výstavbě, protože díky oblibě a růstu návštěvnosti se celá oblast neustále rozrůstá.


Termální prameny v Ain Soukhna

Nedaleké horké minerální prameny, objevené v devadesátých letech, daly název celé této oblasti a jsou zajištěním její prosperity, návštěvníkům se tu však nabízí mnohem víc. Výlety do starobylých klášterů v horách nebo na posvátnou horu Sinaj jsou požitkem pro milovníky historie i dobrodružství. Kláštery sv. Antonína a sv. Pavla patří k nejstarším na světě a dodnes tu přežívají dávné rituály a přísná pravidla, nutná dodržovat i turisty. Pokud vám nebude vadit asi 1,5 hod trvající a celkem nezáživná cesta pouští, (většinou v klimatizovaných minibusech zajištěných cestovní agenturou), můžete se vypravit i do Káhiry. Tam si rozhodně nenechte ujít třeba Egyptské národní muzeum nebo Sfingu obklopující pyramidy v Gize.

Volný čas a zábava

Dalo by se říct, že v porovnání s egyptskými letovisky jako je Hurghada nebo Sharm El Sheikh, Ain Soukhna není ještě mezi českými turisty tak “profláknuté“. Přesto je nejlepší dorazit sem třeba jen pár týdnů před sezónou, kdy nejlépe oceníte zdejší pohodovou, téměř rodinnou atmosféru. Kdo chce jet do Egypta kvůli potápění nebo za noční zábavou, měl by se ovšem poohlédnout jinde. V tomto směru toho Ain Soukhna příliš nenabízí. V hotelu si sice můžete zaplatit potápěčské kurzy, organizované potápění ve vodním centru i výbavu pro šnorchlování, ale ideální podmínky na otevřeném moři nejsou. Oblíbenější jsou tu proto výlety na lodích s proskleným dnem nebo zdejší krásné vodní parky. Co se týče nočních radovánek, žádné bulváry, kde se večer rozzáří neony nočních klubů, tady nečekejte. Ain Soukhna je uzavřená a přísně zabezpečená oblast hotelů, kam jejich ostraha nepustí ani cizí taxík, veškerou dopravu si sjednávají sami spolu s vaším cestovním agentem, který je za vás po dobu pobytu zodpovědný a jakékoliv výlety a vyjížďky za zábavou vám zorganizuje.


Z prachu pouště do smogu Káhiry

Výlet do Káhiry byl pro nás při návštěvě Egypta samozřejmostí, i přes téměř dvouhodinovou cestu prachem pouště a během ní téměř ničím zajímavým k vidění. První mrakodrapy brzy ustoupily rozpadlým stavbám a špinavým “fast foodům“ a mě napadlo, že tohle asi v mnohém překoná moje představy, bohužel v negativním slova smyslu. Pyramidy v Gize určitě stojí za váš čas, ale jejich blízkost k přeplněným ulicím města (takřka přes ulici) uvádí trochu do rozpaků, stejně jako neodbytní trhovci a dokonce i policisté na velbloudech loudících “bakšiš“, tím nejdrzejším možným způsobem. Doprava prakticky bez silničních pravidel je kapitola sama o sobě a zácpám polorozpadlých, troubících vraků, ve kterých nejspíš strávíte půl dne, se dá vyhnout jen těžko. Uspěchaný jednodenní výlet v úmorném vedru a špíně “méně udržovaných“ čtvrtí egyptské metropole byl tak jedním z těch “méně okouzlujících“ zážitků, i když slavná mešita Al-Azhar a večerní jízda lodí po Nilu můj dojem trochu vylepšily. Investujte proto do slušného hotelu, připlaťte si za pohodlný způsob dopravy a nechte si na poznávání Káhiry aspoň dva až tři dny, ať je ta vaše zkušenost o něco příjemnější.

Sahara a písečná bouře

Ne, nemám osobní zkušenost s nefalšovanou písečnou bouří v její plné síle uprostřed Sahary a nejsem natolik dobrodružný typ, abych po něčem takovém toužila. (Přesto jsem si cestou po “matce pouští“ prostě musela několikrát vzpomenout na pouštní scény z filmu Anglický pacient a jeho děj z předválečného Egypta, přestože se tu ve skutečnosti nenatáčel.) Nejsou tu ani pověstné písečné duny úžasně souměrných tvarů, ani nekonečnost jemného písku, jak to známe z mnohých filmů. Sahara je prašná, většinou kamenitá, občas připomínající vyschlé zorané pole nebo řečiště, někdy se na jejím obzoru vynoří z prachu obrysy hor, skal a ztichlých vulkánů. Žádná romantika, jen nudné, až hrozivé osamění, smrtící síla žáru slunce a sem tam benzinová pumpa, vábící na přítomnost života, civilizace a na nehorázně předraženou vodu.

Menší písečná bouře nás zastihla jen okrajově a uprostřed noci, na cestě z výpravy na horu Sinaj. V bezpečí bytelného stavení zdejších obyvatel se mi ji podařilo celou zaspat. Následující tropické ráno a blankytně modrá obloha budily dojem, že se nám živel asi milosrdně vyhnul. Teprve návrat do hotelu, kde ještě vytahovali slunečníky a lehátka napadaná do bazénu a vymetali písek z balkonů, mě vyvedl z omylu.


Do lázní a wellness v Ain Soukhna

Ain Soukhna nabízí jedny z největších lázní a terapeutických center na Středním východě. Výběr vířivých bazénů, léčivých koupelí a masážních stylů je tu skutečně nekonečný. Většina kosmetických a dalších služeb je přizpůsobena evropským normám a poptávka po nich stoupá spíš díky atraktivním exotickým názvům, většinou se jmény egyptských bohů a králů. Za zkoušku ale určitě stojí oblíbené aromaterapeutické koupele, nebo masáže pomocí medu, vonných parfémů a bylin. Dámy bývají většinou zvědavé na tzv. Kleopatřinu lázeň – ta obsahuje mléko a ovocné šťávy a podle všeho je velmi osvěžující a blahodárná.

Proč se (ne)bát „faraónovy pomsty“?

Egypťané mají smysl pro humor a někdy si z nás, chudáků turistů, rádi tropí nemístné žerty. Zmiňují se například o hrozbě tzv. “Faraónovy pomsty“, která sužuje někdy i celé turistické skupiny a kdo se jí vyhne, může skutečně mluvit o štěstí. Nejedná se ovšem ani o písečnou bouři, ani o záhadnou ztrátu zavazadel, ale o těžší průběh střevních potíží, způsobených vlivem změny klimatu, stravováním ale i jinou úrovní hygienických norem. Není však nutné předem propadat panice a vézt s sebou kufr plný léků, stačí řídit se několika pravidly:

  • používat jen balenou vodu z lahví, na pití i pro osobní hygienu, nepít vodu z kohoutku nebo při sprchování,
  • nepřehánět to s konzumací mořských plodů a raději se vyhnout veškerému stravování na ulicích a v tržnicích,
  • včas se informovat o dostupnosti a úrovni lékařské péče ve vašem hotelu.


Suezský průplav

Suezský průplav spojující Středozemní a Rudé moře je vzdálený necelých 60 km od centra Ain Soukhn,a a proto se i sem můžete vypravit, když vás přestane bavit chytat bronz na pláži nebo u bazénu. Je důležitou tepnou lodní dopravy, umožňuje lodím cestovat mezi oběma moři bez nutnosti obeplouvání celého kontinentu. Šířka a ponor lodí však musí splňovat jistá omezení, kanál je příliš úzký a mělký například pro obrovské cisternové lodě (supertankery), které musí Afriku objíždět. Pod průplavem vede od roku 1995 nový silniční tunel postavený uvnitř původního, který prosakoval. Od roku 2001 vede přes průplav silniční i železniční most.

Současná situace v Egyptě a její vliv na cestovní ruch

Egypt byl v posledních letech jednou z nejoblíbenějších destinací českých turistů, snadná dostupnost exotiky cizího kontinentu (délka letu asi 3,5 – 4 hod) zlákala skoro 200 000 Čechů ročně. Nedávné vyostření politické situace budí samozřejmě obavy a nechuť k cestování do Egypta a bude mít rozhodně negativní dopad na zdejší turistiku, hlavně v letošní sezóně. Cestovní kanceláře nyní však znovu nabízejí zájezdy do nejznámějších přímořských letovisek, kde se dosud napjatá atmosféra podle všeho nijak znatelně neprojevuje. Krásy, památky a unikáty Egypta, které jinde na světě nenajdeme, by bylo určitě škoda do budoucna zavrhnout.

Letovisko Ain Soukhna v Egyptě


Ain Soukhna je jedním z nejnovějších turistických letovisek na pobřeží Rudého moře, vzdálené asi 120 km od Káhiry a asi 60 km od Suezského průplavu. Díky své poloze by se dalo nazvat skutečnou oázou uprostřed pouště. Kromě průzračného moře lemovaného zlatým pískem soukromých pláží, nabízí i léčivou sílu horkých minerálních pramenů.

Právě díky tomu se stal z nepříliš vyhledávané oblasti rázem turistický cíl číslo jedna, přestože Egypťané sem jezdí z hlavního města trávit své “relax“ víkendy už dávno. Dnešní lázeňské atmosféře luxusních hotelových komplexů a úžasným podmínkám pro vodní a plážové sporty také není proč odolávat. V Ain Soukhna rozhodně neplatí tvrzení, že egyptský luxus většinou nedosáhne ani na evropský standard.

Resort Stella di Mare – „Hvězda Rudého moře“

Stella di Mare je jedním z mnoha místních hotelových komplexů a už z názvů jednotlivých hotelů vyplívá, že si tu přijdou na své i úplně odlišné typy turistů. Stella Grand Hotel je přirozeně největší a vyhledávaný rodinami s dětmi. Najdete tu soukromou pláž, obrovský přírodní bazén, Spa centrum, několik restaurací, ale i večerní bary, diskotéku a spoustu zábavných programů pro děti. Stella Golf Hotel nabízí k tomu všemu krásná golfová hřiště a kurzy, chlubí se navíc nádhernou podívanou přímo ve vstupní hale, která díky efektu slunečního světla na mramorový a alabastrový strop mění barvu v průběhu dne. Stella Sea Club Hotel nabízí ubytování v komplexu vilek s bazény, obklopených zahradami s úžasnou zelení. Několik dalších hotelů je stále ve výstavbě, protože díky oblibě a růstu návštěvnosti se celá oblast neustále rozrůstá.


Termální prameny v Ain Soukhna

Nedaleké horké minerální prameny, objevené v devadesátých letech, daly název celé této oblasti a jsou zajištěním její prosperity, návštěvníkům se tu však nabízí mnohem víc. Výlety do starobylých klášterů v horách nebo na posvátnou horu Sinaj jsou požitkem pro milovníky historie i dobrodružství. Kláštery sv. Antonína a sv. Pavla patří k nejstarším na světě a dodnes tu přežívají dávné rituály a přísná pravidla, nutná dodržovat i turisty. Pokud vám nebude vadit asi 1,5 hod trvající a celkem nezáživná cesta pouští, (většinou v klimatizovaných minibusech zajištěných cestovní agenturou), můžete se vypravit i do Káhiry. Tam si rozhodně nenechte ujít třeba Egyptské národní muzeum nebo Sfingu obklopující pyramidy v Gize.

Volný čas a zábava

Dalo by se říct, že v porovnání s egyptskými letovisky jako je Hurghada nebo Sharm El Sheikh, Ain Soukhna není ještě mezi českými turisty tak “profláknuté“. Přesto je nejlepší dorazit sem třeba jen pár týdnů před sezónou, kdy nejlépe oceníte zdejší pohodovou, téměř rodinnou atmosféru. Kdo chce jet do Egypta kvůli potápění nebo za noční zábavou, měl by se ovšem poohlédnout jinde. V tomto směru toho Ain Soukhna příliš nenabízí. V hotelu si sice můžete zaplatit potápěčské kurzy, organizované potápění ve vodním centru i výbavu pro šnorchlování, ale ideální podmínky na otevřeném moři nejsou. Oblíbenější jsou tu proto výlety na lodích s proskleným dnem nebo zdejší krásné vodní parky. Co se týče nočních radovánek, žádné bulváry, kde se večer rozzáří neony nočních klubů, tady nečekejte. Ain Soukhna je uzavřená a přísně zabezpečená oblast hotelů, kam jejich ostraha nepustí ani cizí taxík, veškerou dopravu si sjednávají sami spolu s vaším cestovním agentem, který je za vás po dobu pobytu zodpovědný a jakékoliv výlety a vyjížďky za zábavou vám zorganizuje.


Z prachu pouště do smogu Káhiry

Výlet do Káhiry byl pro nás při návštěvě Egypta samozřejmostí, i přes téměř dvouhodinovou cestu prachem pouště a během ní téměř ničím zajímavým k vidění. První mrakodrapy brzy ustoupily rozpadlým stavbám a špinavým “fast foodům“ a mě napadlo, že tohle asi v mnohém překoná moje představy, bohužel v negativním slova smyslu. Pyramidy v Gize určitě stojí za váš čas, ale jejich blízkost k přeplněným ulicím města (takřka přes ulici) uvádí trochu do rozpaků, stejně jako neodbytní trhovci a dokonce i policisté na velbloudech loudících “bakšiš“, tím nejdrzejším možným způsobem. Doprava prakticky bez silničních pravidel je kapitola sama o sobě a zácpám polorozpadlých, troubících vraků, ve kterých nejspíš strávíte půl dne, se dá vyhnout jen těžko. Uspěchaný jednodenní výlet v úmorném vedru a špíně “méně udržovaných“ čtvrtí egyptské metropole byl tak jedním z těch “méně okouzlujících“ zážitků, i když slavná mešita Al-Azhar a večerní jízda lodí po Nilu můj dojem trochu vylepšily. Investujte proto do slušného hotelu, připlaťte si za pohodlný způsob dopravy a nechte si na poznávání Káhiry aspoň dva až tři dny, ať je ta vaše zkušenost o něco příjemnější.

Sahara a písečná bouře

Ne, nemám osobní zkušenost s nefalšovanou písečnou bouří v její plné síle uprostřed Sahary a nejsem natolik dobrodružný typ, abych po něčem takovém toužila. (Přesto jsem si cestou po “matce pouští“ prostě musela několikrát vzpomenout na pouštní scény z filmu Anglický pacient a jeho děj z předválečného Egypta, přestože se tu ve skutečnosti nenatáčel.) Nejsou tu ani pověstné písečné duny úžasně souměrných tvarů, ani nekonečnost jemného písku, jak to známe z mnohých filmů. Sahara je prašná, většinou kamenitá, občas připomínající vyschlé zorané pole nebo řečiště, někdy se na jejím obzoru vynoří z prachu obrysy hor, skal a ztichlých vulkánů. Žádná romantika, jen nudné, až hrozivé osamění, smrtící síla žáru slunce a sem tam benzinová pumpa, vábící na přítomnost života, civilizace a na nehorázně předraženou vodu.

Menší písečná bouře nás zastihla jen okrajově a uprostřed noci, na cestě z výpravy na horu Sinaj. V bezpečí bytelného stavení zdejších obyvatel se mi ji podařilo celou zaspat. Následující tropické ráno a blankytně modrá obloha budily dojem, že se nám živel asi milosrdně vyhnul. Teprve návrat do hotelu, kde ještě vytahovali slunečníky a lehátka napadaná do bazénu a vymetali písek z balkonů, mě vyvedl z omylu.


Do lázní a wellness v Ain Soukhna

Ain Soukhna nabízí jedny z největších lázní a terapeutických center na Středním východě. Výběr vířivých bazénů, léčivých koupelí a masážních stylů je tu skutečně nekonečný. Většina kosmetických a dalších služeb je přizpůsobena evropským normám a poptávka po nich stoupá spíš díky atraktivním exotickým názvům, většinou se jmény egyptských bohů a králů. Za zkoušku ale určitě stojí oblíbené aromaterapeutické koupele, nebo masáže pomocí medu, vonných parfémů a bylin. Dámy bývají většinou zvědavé na tzv. Kleopatřinu lázeň – ta obsahuje mléko a ovocné šťávy a podle všeho je velmi osvěžující a blahodárná.

Proč se (ne)bát „faraónovy pomsty“?

Egypťané mají smysl pro humor a někdy si z nás, chudáků turistů, rádi tropí nemístné žerty. Zmiňují se například o hrozbě tzv. “Faraónovy pomsty“, která sužuje někdy i celé turistické skupiny a kdo se jí vyhne, může skutečně mluvit o štěstí. Nejedná se ovšem ani o písečnou bouři, ani o záhadnou ztrátu zavazadel, ale o těžší průběh střevních potíží, způsobených vlivem změny klimatu, stravováním ale i jinou úrovní hygienických norem. Není však nutné předem propadat panice a vézt s sebou kufr plný léků, stačí řídit se několika pravidly:

  • používat jen balenou vodu z lahví, na pití i pro osobní hygienu, nepít vodu z kohoutku nebo při sprchování,
  • nepřehánět to s konzumací mořských plodů a raději se vyhnout veškerému stravování na ulicích a v tržnicích,
  • včas se informovat o dostupnosti a úrovni lékařské péče ve vašem hotelu.


Suezský průplav

Suezský průplav spojující Středozemní a Rudé moře je vzdálený necelých 60 km od centra Ain Soukhn,a a proto se i sem můžete vypravit, když vás přestane bavit chytat bronz na pláži nebo u bazénu. Je důležitou tepnou lodní dopravy, umožňuje lodím cestovat mezi oběma moři bez nutnosti obeplouvání celého kontinentu. Šířka a ponor lodí však musí splňovat jistá omezení, kanál je příliš úzký a mělký například pro obrovské cisternové lodě (supertankery), které musí Afriku objíždět. Pod průplavem vede od roku 1995 nový silniční tunel postavený uvnitř původního, který prosakoval. Od roku 2001 vede přes průplav silniční i železniční most.

Současná situace v Egyptě a její vliv na cestovní ruch

Egypt byl v posledních letech jednou z nejoblíbenějších destinací českých turistů, snadná dostupnost exotiky cizího kontinentu (délka letu asi 3,5 – 4 hod) zlákala skoro 200 000 Čechů ročně. Nedávné vyostření politické situace budí samozřejmě obavy a nechuť k cestování do Egypta a bude mít rozhodně negativní dopad na zdejší turistiku, hlavně v letošní sezóně. Cestovní kanceláře nyní však znovu nabízejí zájezdy do nejznámějších přímořských letovisek, kde se dosud napjatá atmosféra podle všeho nijak znatelně neprojevuje. Krásy, památky a unikáty Egypta, které jinde na světě nenajdeme, by bylo určitě škoda do budoucna zavrhnout.

Doporučené články