Na kole po ostrově Pag

Pouze málo míst v Chorvatsku se může pochlubit takovou spoustou architektonických, přírodních a turistických zajímavostí jako ostrov Pag. Severo dalmatský, někdy označován též jako kvarnerský ostrov má své jedinečné kouzlo, které jsme si letos chtěli užít jinak a tak trošku netradičněji. Na Pag každoročně míří tisíce turistů s jediným cílem – strávit celé dny na lehátku před čtyř hvězdičkovým hotelem a domů si odvézt nejen spálenou kůži, ale také nějaké to kilo navíc. Proto jsme letos vsadili na cykloturistiku. Pro milovníky této sportovní aktivity je Pag doslova jako stvořený.

Kdy je Pag pro cyklisty nejvhodnější?


Klasickým turistům i cykloturistům má ostrov opravdu co nabídnout. Ať už jde o celou řadu historických památek, stop dávných osídlení, místní folklór nebo přírodní zajímavosti. Připravte se však na to, že řada cyklostezek je určena zejména zkušenějším cyklistům, kteří před prvním kopcem (a že jich na Pagu rozhodně není málo) neodhodí kolo do nejbližšího příkopu. Dovolenou jsme si naplánovali na polovinu měsíce května, kdy jsou místní teploty příjemné, avšak ne nesnesitelné, jako tomu je v hlavní letní sezoně. Nic určitě nepokazíte, pokud se na cyklovýlet Pagem vydáte v průběhu června nebo v polovině září. Během července a srpna se tato sportovní aktivita vzhledem k vysokým teplotám a hustému provozu na hlavních i vedlejších komunikacích příliš nedoporučuje.

Předtím, než vyrazíte

Ještě před samotným odjezdem jsme si potřebovali opatřit nějakou cyklomapu ostrova, na které by byly vyznačeny trasy dle jejich délky a obtížnosti. Jelikož se nám s sebou nechtělo vozit knižní průvodce, zamířili jsme do chorvatské centrály, která se nachází na Krakovské ulici v Praze, kde nám velmi ochotně poradili s výběrem konkrétní trasy a kromě toho nás vybavili také dostatečnou zásobou cyklo mapek. Po prostudování obdržených dokumentů jsme se rozhodli pro trasu střední částí ostrova.

Nasedáme!


Naše cesta začínala v letovisku Madre, které je v hlavní letní sezóně obleženo turisty. My jsme však měli štěstí, v květnu se zde koupalo pouze pár odvážlivců. Madre se nachází přibližně 20 kilometrů od hlavního města Pagu mezi vesničkami Šimuni a Gajac. Naše trasa začínala v místě, jehož nadmořská výška se shodovala s hladinou moře, hned v úvodu jsme si dali pořádně do těla. Stoupání bylo v některých místech opravdu neúnosné a tak jsme pořádali pravidelné zastávky.

V nadmořské výšce 70 metrů se nachází vesnička Lisičnjak s ne příliš lichotivým vysílačem. A kopcům bohužel nebyl ani zdaleka konec. Táhlejší stoupání vystřídal prudší sjezd do údolí, kde nás upoutala první netradiční rarita ostrova – římské studny. Římské studny v období 1. století našeho letopočtu zásobovaly vodou 10 kilometrů vzdálený obchodní přístav ve známém městečku Novalja. Zde si můžete prohlédnout zbytek římského viaduktu i pozůstatky kamenných koryt.

Za tajemstvím vyhlášeného pažského sýru

Naše trasa pokračovala údolíčkem směrem na osadu Caska. Zde se nachází válcová věž, která kdysi dříve sloužila k pozorování hejn tuňáků, které sem nalákali rybáři. Ve vhodnou chvíli jim zahradili únikovou cestu zpět na volné moře a mohli začít s výlovem. V osadě je několik pizzerií a typických chorvatských taveren. Malé občerstvení vám v tuto chvíli určitě přijde vhod. Pokud budete pokračovat podél stejnojmenné pláže, dostanete se k rozsáhlému zábavnímu centru – největšímu na ostrově – Zrče. My jsme však pokračovali ještě dál až k výrobně typického pažského sýra.

Sýrárna Gligora se nachází ve vesničce Kolan. Místní sýr, vyráběný pouze z mléka zde chovaných ovcí, rozhodně stojí za vyzkoušení. Pažský sýr je držitelem několika prestižních ocenění a vyváží se takřka do celého světa. Překonejte proto počáteční ostych nebo obavy a specialitu ostrova určitě vyzkoušejte.

Sláva, nazdar výletu

Sýrárnou náš dnešní cyklo-výlet končil. Přeci jen jsme nechtěli přepálit start a také jsme nevěděli, co s námi úvodní prudké stoupání během noci udělá. Proto jsme využili nabídky místních a přijali jejich pozvání na lahodnou večeři včetně ubytování. Pag se v současné době může pochlubit 16 cyklostezkami. Většina z nich je však určena zkušeným cyklistům nebo těm, kteří zvládnou kopečky a prudší stoupání bez větších potíží. Pokud k nim patříte, na nic nečekejte a vydejte se po stopách dávných kultur i vynikajícího pažského sýru.

Doporučené články