Mekka – svaté město

Pouť muslimů do svatého města

Miliony poutníků se každoročně vydávají na pouť do Mekky zvanou hadž. Hadž je jedním z pěti pilířů Islámu a každý muslim by ho měl aspoň jednou za život vykonat. Mekka je rodištěm proroka Mohameda. Po vykonání pouti hadž se smývají všechny hříchy, které muslim až do té doby spáchal. Mekka samotná je tím známa po celém světě. Ale jak to vlastně vypadá v samotném městě?

Pravdou je, že jako celá Saúdská Arábie je Mekka velmi horkým místem na zemi. Obyvatelé, pracovníci z jiných zemí i samotní poutníci proto většinu času tráví v klimatizovaných domech, hotelích, autech. Teploty kolem 45 stupňů jsou tu na denním pořádku. Saúdská Arábie není turisty příliš navštěvována pro svá velmi přísná islámská pravidla.



Vstup pouze pro muslimy

Při příjezdu do města vás uvítá obrovský nápis „vjezd povolen pouze pro muslimy“ a šipka k objezdu města vpravo pro nemuslimy. V samotném městě vyrostla spousta nových hotelů, aby mohly pojmout všechny poutníky, kteří se sem sjíždějí z celého světa. Podle oficiálních údajů jich je každoročně okolo třech milionů.

Uprostřed města je velká mešita al-Masjid al-Haram se sedmi minarety, která je tím nejdůležitějším místem. Působí opravdu skvostně. Uprostřed této mešity se nachází krychlovitá stavba Kaaba, nejposvátnější stavba postavená Abrahamem. V ní se nachází černý kámen-meteorit. Podle tradičního islámského práva nesmí žádný nevěřící vstoupit na půdu Mekky a ani se zdržovat v její blízkosti po dobu delší než tři dny. Porušení tohoto se trestá smrtí.



Očista před cestou

Věřící se na cestu dlouho připravují. Měli by před ní očistit své tělo i mysl. Rituál posvátné pouti je daný a neměnný po celá staletí. Každý muslim musí sedmkrát Kaabu obejít, dotýkat se jejích zdí, líbat její kameny, rituálně postát na planině Arafát, kamenovat satana v Mina, obětovat ovci nebo kozu. Přitom by měl mít na sobě bílé roucho skládající se ze dvou kusů nesešité látky. Žádný make up ani parfém není povolen. Islám nevyžaduje, aby se poutníkem stal člověk bez prostředků nebo nemocný. Nemocní lidé mohou za sebe poslat prostředníka, pokud si to mohou dovolit.


Autorka článku Sakina Haider nedávno vydala svoji knihu Hotýlek v centru Prahy. Hotýlek odkrývá svá tajemství. Skutečné příběhy, které se staly za zdmi turisty vyhledávaného hotelu na Praze 1. Občas humorné, často dramatické a skoro vždy nečekaně překvapivé. Personál hotýlku Vás vítá a zve k příjemnému pobytu na stránkách této knihy. Více informací na stahuj-knihy.cz.

Cestování po Saudské Arábii

Pokud se do Saúdské Arábie přece jen z jakéhokoliv důvodu vypravíte, dávejte pozor na úpal, dehydrataci či spálení kůže. Služby jsou na velmi dobré úrovni, ale nečekejte nic levného. Alkohol je v zemi přísně zakázán. K pití dostanete většinou ovocné drinky a velmi silnou arabskou kávu. Ve 14. století se právě tady začala pít káva dovážená z Jemenu. Vznikaly tu první kavárny. Slovo káva pochází z arabsko-tureckého názvu kahve, což znamená omamný nápoj.

Nejčastěji se tu jí jehněčí a kuřecí maso, hovězí je spíše výjimkou. Vepřové je přísně zakázané. Kuchyně je velmi kořeněná. Ke každému jídlu se podává arabský chléb pitta. Nejznámějším jídlem je hummus, který se skládá z rýže, čočky a kuřecího masa.


Pokud budete řídit vůz, buďte velmi opatrní. Pro dopravní nehodu můžete skončit ve vězení. Autobusová doprava není moc rozšířená, ale neustále se zdokonaluje. V autobusech jsou sekce pouze pro ženy, aby nebyly obtěžovány muži. Když se rozhodnete vzít si taxi, je dobré si cenu předem domluvit. Taxi jsou předražené a nemají taxametry. Bezpečnost je velmi vysoká. Kriminalita téměř neexistuje.

Na ulicích je skritně vyžadováno oblečení, které zahalí celou postavu. Ženy nosí abayi, ke které se automaticky prodává šátek ve stejném stylu a ladící k šatům. V obchodních domech se však prodává evropské oblečení a ženy nakupují v obchodech zvučných jmen jako Prada, Gucci, Yves St. Laurent, Hugo Boss. Dají se koupit i levnější značky jako Gap, HM, American Eagle, Zara. Toto oblečení nosí pouze doma za pečlivě zavřenými dveřmi veřejnosti. Pokud do domu vstoupí cizí muž, žena se zahalí stejně jako na ulici.



Ramadán v arabské zemi

Během postního měsíce ramadánu je v Saúdské Arábii všechno vzhůru nohama. Den se mění v noc a město je téměř vylidněné a poklidné, jak se každý, kdo může, snaží spát. Opakem je noc, kdy všechno ožívá. Po setmění si Saúdové dopřávají a hodují, protože po celý den hladověli. Obchody jsou otevřené do 3,00 ráno. Pracovní doba je po tento celý měsíc zkrácena a přizpůsobena tomu, aby lidé měli možnost ramadán držet. Ve dne se o ramadánu nesmí nic jíst ani pít, ani provozovat sex. Půst o ramadánu má muslimům přiblížit pocity hladovějících a přimět je nezůstat lhostejnými a rozdávat almužny. Všichni jsou v tom čase velmi štědří a nikdo nehladoví. Bohatí lidé pořádají velkolepé hostiny pro celé mešity, kam se scházejí chudí lidé.

Saúdové jsou většinou velmi milí, slušní a mají velmi vytříbený smysl pro humor. Existují tu ovšem jistá specifika známá z arabských států jako, že nikdo nechodí včas na schůzky, čas je relativní a co není urgentní se odkládá, zítra je taky den. Lidé pracují, aby zabezpečili své rodiny, ale práce je tu jaksi pozvolnější. Nikdo příliš nespěchá, nestresuje se. Životní styl zdá se být rozumější než v uspěchané Evropě, kde jsou všichni neustále pod tlakem a ve spěchu i jí.