V zimě do Alp, v létě k moři. Kde si to letos doopravdy užijete?


Zima naplno projevila svou sílu a to pro mnohé z nás znamená jediné. Oprášit lyže a běžky, vytáhnout boby nebo sáňky a vydat se vstříc zimním sportům. Už dlouhodobě jsou obrovským fenoménem Alpy. Víte, kam zamířit? Pokud je pro vás naopak zima obdobím, kdy pokukujete po letní dovolené, ani vy nepřijdete zkrátka.

Rakouské Alpy

  Jedno z nejlepších a zároveň také nejdražších alpských středisek najdete v Rakousku. Jde o areály St. Anton a Lech Zürs. Zóna St. Anton má 133 km tratí a také neuvěřitelně rozlehlé a báječné terény pro freeride. Naopak Lech Zürs, které se ne nadarmo přezdívá pýcha alpského lyžování, přidává dalších 110 km propojených sjezdovek. Zajímavostí tohoto střediska je i skutečnost, že je zde omezena ubytovací kapacita hostů. To pro jejich maximální komfort.

Švýcarské Alpy

  Když se řekne Švýcarsko, asi každý si hned na „první dobrou“ vybaví středisko St. Moritz. To není pouze doménou drahých obchodů s klenoty, kožešinami a hodinkami, ale také místem, které nabízí tři propojené zóny nabízející 350 km lyžování. To si můžete užít dokonce až ve třítisícových výškách s úžasnými scenériemi mnoha tří až čtyřtisícových vrcholů.

Francouzské Alpy

  Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na Francii. Tady si lyžaři pochvalují především tzv. „Tři údolí“, které jsou tvořena letovisky Les Menuires, Val Thorens, Meribel, La Tania a superluxusním Courchevel. Tři údolí nabízejí celkem 600 kilometrů skvělých dlouhých a upravených sjezdovek s hotely a apartmány přímo na svazích. Pokud byste chtěli všechny trasy vyzkoušet během jediného dne, nemáte šanci to stihnout. Proto je dobré ubytovat se někde ve středu, ideálně tedy ve středisku Meribel a odtud během následujících dnů putovat na sever anebo na jih.

Chorvatsko

  A od zimních sportů se ladně přeneseme k těm letním. Hledáte-li ideální místo pro pohodovou letní dovolenou, pak rozhodně nezapomeňte na Chorvatsko. Samozřejmě i zde existují rušnější místa a místa, kde si budete užívat náležitého soukromí. Dáváte-li přednost luxusním hotelům, rodinným vilkám, obchůdkům, barům a nikdy nekončícímu nočnímu životu, pak zamiřte do letovisek Makarská, Podgora, Rovinj nebo Brela. Pokud upřednostňujete klidnější dovolenou, vydejte se na některý z chorvatských ostrovů. Zmínit můžeme třeba Brač, Bol nebo Ráb.

Řecko

  Letadlem se sem dostanete za 1,5 – 2,5 hodinky, proto jde o destinaci, která je vhodná také pro rodiny s menšími dětmi. Mnozí si jistě zamilují pevninské Řecko s mnohými památkami a tradiční atmosférou. Pokud dáváte přednost ostrovům, pak zamiřte na jeden z nejsevernějších z nich – ostrov Korfu, který vás dostane svou bujnou vegetací, překrásnými plážemi a průzračným mořem. Zapomenout nesmíme ani na Lefkadu, která je podle mnohých cestovatelů tím vůbec nejkrásnějším ostrovem. Chcete-li si užít dostatek toho pravého řeckého slunce, pak je pro vás doslova jako stvořená Kréta.  

Turecko

  O Turecku panuje mnoho neopodstatněných představ a předsudků. Ve skutečnosti jde o bezpečnou zemi s evropským nádechem. Ačkoli sousedí s Asií, blíže má k Evropě. Turecko je synonymem pro krásné a dlouhé písčité pláže, bujnou vegetaci, služby na velmi vysoké úrovni a luxusní hotely se stravováním typu all inclusive. Z oblíbených letovisek můžeme zmínit například Side s jeho historickým centrem, Alanyi anebo Kemer.

Doporučené články