Moderní horolezectví a bezpečnost: Proč se na horách stále umírá?

Horolezectví nepatří k bezpečným koníčkům a každou chvíli se v médiích objeví zpráva o smrti či vážném zranění někoho nezodpovědného či nezkušeného. A protože takových případů přibývá, postupně se formuje i vnímání laické veřejnosti. Ale skutečně je horolezecké riziko tak vysoké?

Horolezectví sice není tak bezpečné jako šachy, ale existují i „statisticky nebezpečnější“ sporty. Kdo by to byl řekl, že na seznamu nejnebezpečnějších sportů nechybí fotbal (vážné zlomeniny i úmrtí) a golf (poměrně velká šance zasažení bleskem). Za zmínku stojí také roztleskávání, a to kvůli náročné choreografii. Dívky údajně čelí většímu riziku zranění než fotbalisté.

Horolezectví je bezpečnější než v minulosti

Vraťme se však k horolezectví, které je rok od roku bezpečnější. Podle Pita Schuberta (odborník na bezpečnost) je v současné době mnohem větší šance na přežití než před čtyřiceti lety, kdy se účastnil extrémních výstupů. Ví, o čem mluví, protože sám má amputované prsty na nohou.

Podle statistik je počet smrtelných úrazů dlouhodobě stabilní. Podstatnou roli však hraje zvýšený zájem o horolezectví – vždyť dnes horám holduje mnohonásobně více nadšenců než v minulosti. Relativně děsivá může být statistika smrtelných nehod na Mont Blancu. Ročně zde zemře zhruba stovka lidí, což na nejvyšší evropský vrcholek nevrhá dobré světlo. Ale jestlipak víte, že hlavní sezóna trvá ani ne čtvrt roku a během ní se na cestě vystřídá několik desítek tisíc lidí?


Zajímavá je také situace ve Vysokých Tatrách , ze kterých se ročně nevrátí deset až dvacet turistů a horolezců. Stejná čísla však objevíte také ve statistikách z osmdesátých let, kdy tatranský turismus zažíval boom a proudily zde doslova davy lidí. Nyní je jich o polovinu méně, ale nehodovost zůstala na stejné úrovni.

Mohou za současnou pověst horolezectví média?

Proč se však jeví, že počet smrtelných úrazů na horách přibývá? Důvody jsou dostupnost a rychlejší šíření informací. Ještě relativně nedávno trvalo celé dny, než se zpráva o tragédii dostala do světa. Nyní je na internetu pár hodin poté, co k tragédii dojde. Horolezci mají k dispozici satelitní telefony s připojením na internet či alespoň mobilní telefony a mohou tak informovat bez zbytečných průtahů. A pak jsou zde reportéři, jejichž snahou je událost rozmazat do nevídaných rozměrů.

Náhody a nedostatek zkušeností

Přesto se nabízí otázka, proč stále dochází k tolika smrtelným úrazům i navzdory špičkovému vybavení a technologiím. Moderní stany a oblečení chrání i v extrémních podmínkách, speciální lepidla drží skoby jako přibité a dvojitá lana nepřetrhne téměř nic… Tak v čem tkví největší problém?

Příčinou většiny smrtelných úrazů je laxní přístup nezkušených horolezců a často i náhoda. Dalším faktorem je velké ego začátečníků, kteří nemají ponětí o základních pravidlech bezpečnosti na horách. A konečně i snaha o vysoké výkony bez ohledu na aktuální podmínky.


Měli byste se na horolezectví zanevřít?

Horolezectví je srdeční záležitost, a jakmile se vám vryje pod kůži, není cesty zpět. V případě dodržování základních bezpečnostních pravidel k tomu ani není důvod.

Tak či tak byste si měli vždy sjednat kvalitní pojištění na cesty do zahraničí s odpovídajícím rozsahem rizik. Zda je horolezectví zahrnuto v základu, nebo si musíte připlatit rizikovou přirážku, se dočtete ve VPP k pojištění do zahraničí .

A kolik vás bude stát? Spočítat cestovní pojištění on-line vám pomůže kalkulátor, který pro vás připravila pojišťovna ERGO.

Doporučené články