Holi – žhavé a pestrobarevné orgie v Indii

Když se v Indii koná Holi, hinduistický festival vítající jaro, jdou všechny předsudky stranou. Lidé vyrážejí do ulic vybaveni bezednými zásobami barev a lásky. Obě suroviny pak bezprostředně rozhazují na všechny a všechno kolem sebe. Na kasty se nehraje. Přítel nebo nepřítel, chudý nebo bohatý, muž nebo žena, dítě nebo dospělý – všichni jsou si rovni…


Válka plná lásky

Pro „láskyplné války“ se používají práškové i tekuté barvy. Nechybí plněné balonky, kterými se přece jen lépe míří. Indové se navzájem vůbec nešetří a nešetří ani turisty. Takže se jedná spíše o zábavu pro otrlejší, ale za ten zážitek to jistě stojí. No ne? Jen malé upozornění pro ženy, Indové si rádi sáhnou. Pokud tedy chcete Holi zažít na vlastní kůži, však ne doslova, vybavte se svalnatým partnerem nebo notnou dávkou trpělivosti a tolerance.

Kromě barev a lásky je ve vzduchu cítit také kouř. Ohně hoří všude možně a výjimkou tak není ani vatra uprostřed křižovatky.

Plameny symbolicky připomínají příběh z indické mytologie, který vypráví o Prahladovi, následníku boha Višnu. Prahlad neměl lehký život – chtěl jej zavraždit vlastní otec. Zkoušel to všemožnými způsoby, ale bezúspěšně. Nakonec ho napadlo, že by mohl syna upálit na hranici. Aby Prahlad z hranice nepláchl, držela jej tam jeho teta Holika, která byla díky božskému daru vůči ohni imunní. Ale co se nestalo… Prahlad díky své pevné víře přežil a z ohně vyšel nedotčen. Uhořela naopak Holika, která zneužila dar bohů k nepěknému účelu.

Festival Holi

Odtud vychází i podstata i název festivalu Holi. Je to oslava okamžiku, kdy něco špatného končí a něco lepšího začíná (končí zima, přichází jaro). Holi je indickým státním svátkem a Indové volna využívají naplno. Veselí se, zpívají, tancují, rozpravují, smějí se, navzájem se navštěvují a hostí.

Datum konání Holi není stálé. Připadá na březnový úplňkový den.


Holi v České republice

Holi už dnes není pouze výsadou hinduistických národů. Pestrobarevných bojů se můžete zúčastnit například i v České republice. Pokud si však tuhle zábavu s radostí necháte ujít, ale přesto byste rádi nasáli indickou atmosféru v poklidnějším tempu, máte i tak možnost.

Multikulturní festival Culturea, jehož druhý ročník se uskuteční ve Zlíně, nabídne návštěvníkům kromě Indie také kulturní tradice a zajímavosti z Velké Británie. Připraveny jsou dva dny plné zábavy, poznání a kulturních zážitků.

Festival se koná 8. a 9. dubna v prostorách 14|15 Baťova institutu. Pro více informací navštivte www.culturea.cz.

Doporučené články