Hledáte větší jistotu, než jsou peníze? Volte zlato!

Na dveře klepou volby, ale rozhodně bychom neměli čekat na to, co jejich výherce dokáže, pokud jde o zastavení rostoucí inflace. Asi bychom se načekali, navíc žádný zázrak čekat ani nelze. Poradit si musíme sami. Řešením je chytře investovat. Ptáte se do čeho? Jednoznačně do zlata.

Každý dobrý investor má ve svém portfoliu zlato. Nejde o to, nakoupit manželce dostatek zlatých šperků a třeba je ještě okořenit nějakými těmi osazenými diamanty. Řeč je o investičním zlatu. Ano, o tom symbolu bohatství, kterým jsou zlaté cihly. Takto na ně sice nahlížíme, ale již dlouho neplatí, že to není investice pro normálního člověka, jako jsem já nebo vy. Zlato je vhodné pro dlouhodobé udržení hodnoty majetku a zamezení úbytku našich úspor kvůli inflaci. Peníze uložené do zlata navíc nejsou nijak vázané. Přestože se do zlata oplatí investovat dlouhodobě, nic vám nebrání jej prodat dříve.

„Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého,“ říká Pavel Trtík, majitel firmy Zlaté mince, které se specializuje jak na prodej investičního zlata, tak na numismatický sortiment. Pobočky má firma v pražském Obecním domě, ve Vsetíně a na Slovensku v Bratislavě (Dunajská ulice 68).

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ dodává Trtík.

Zlato, stříbro, paladium a platina – neinvestovat do všech?

Drahé kovy jsou na investování obecně vhodnými. Drobní investoři si nejčastěji vybírají zlato, někdy i stříbro. Zájem o něj je však menší. To proto, že jedině zlato je zvýhodněné zákonem. Nakupovat jej totiž lze bez daně z přidané hodnoty. A na DPH tak hned ušetříte 21 %. Pro malé investory je zásadní zvýhodnění, a proto jednoznačně preferují investiční zlato.

Investujte do zlata správně

V první řadě nepodlehněte tlaku různých prodejců finančních produktů, kteří vás budou přesvědčovat o výhodách investice do zlata bez toho, abyste jej vlastnili. Zlato v ruce je rozhodně větší jistota než jenom finanční produkt, který se zlatem spekuluje. Dokonce i spořicí program zaměřený na zlato pro vás nebude znamenat zlato fyzicky vlastnit. To bude vlastnit někdo jiný a vám budou náležet jen určité výnosy.

Investiční zlato si lze pořídit jako zlaté investiční slitky od 1 g až po 1 kg (výjimečně větší). Cena kilogramu zlata je dnes kolem 1,3 milionu, ale 5g slitek si zvládnete koupit i z každé výplaty. Přímo pro menší investování je pak připravena druhá forma investičního zlata – zlaté investiční mince.

U obou se oplatí vsadit též na dobrou značku. Pokud jde o mince, uznávané a u nás dobře dostupné jsou rakouské zlaté investiční mince Wiener Philharmoniker. Pokud jde o zlaté slitky, perfektní volbou jsou slitky švýcarské rafinerie Argor Heraeus.

Žádná česká ani slovenská mincovna investiční zlato nevyrábí. Proto se nakupují zahraniční slitky a investiční mince. Někdo však rád investuje i do numismatických mincí. Tradičně je zájem o svatováclavské dukáty. Ty se dnes v limitovaných edicích razí jako sběratelská rarita ve stejné hmotnosti a ryzosti, jaké stanovil český král a římský císař – Karel IV. Rozhodně je to zajímavá investice a prestižní dárek.

Zlato je bezpečné nakupovat i online

Naučte se zlato nakupovat pravidelně a nenechávat zbytečně své peníze ležet na účtu, kde z nich rychle užírá inflace. Nejznámější český e-shop s investičním zlatem, Zlate-mince.cz, za kterým stojí Pavel Trtík, naučil Čechy nakupovat investiční zlato online. Je to snadné a bezpečné.

Doporučené články