Drobná recenze turistických průvodců

Jak asi každý ví, pokud člověk cestuje do zahraničí, je velice užitečné si před cestou pořídit turistického průvodce. Protože je na trhu poměrně široký výběr (myslím, že Česko je na tom v konkurenci s ostatními státy výborně), rád bych zde provedl drobnou recenzi turistických průvodců do zahraničí dostupných na trhu.

Začal bych průvodci z edice Lonely Planet, které jsou asi nejznámější. Přestože jsou tyto průvodce originálně v angličtině, nakladatelství Svojtka se před pár lety pustilo do vydávání českých překladů těchto světoznámých průvodců a podle mých zkušeností se jim to velmi daří. Samozřejmě zatím nemají takový výběr jako originály v angličtině, ale každý rok vydávají další přírůstky (nově např. Sicílie, Švýcarsko), nicméně je pravda, že se soustřeďují zejména na Evropu. Pokud se tedy chystáte dál, většinou vám nezbyde nic jiného, než zakoupit průvodce v angličtině. Jaká jsou pozitiva průvodců Lonely Planet? Jejich největší výhodou je bezpochyby značná obsáhlost a podrobnost, ale pokud cestujete převážně individuálně (bez pomoci cestovní kanceláře) tak určitě především oceníte jejich zaměření na právě takový typ cestování. S tím je samozřejmě spojená velmi široká nabídka ubytování od kempů po 5-ti hvězdičkové hotely a restaurace. Pokud jste zaměřeni na (cyklo)turistiku, do spousty oblastí existují speciálně zaměřené Lonely Planet (např. Trekking in East Africa, Walking in Scotland, Cycling Australia apod.), kde najdete jednotlivé trasy s podrobnými popisy. Pokud preferujete spíše městký život, tak můžete využít průvodce městy (např. London, Best of London apod.). Jediná nevýhoda těchto průvodců je vyšší cena, jež je ovšem vyvážena výše uvedenými fakty.

{{reklama()}}

Český překlad známých průvodců Rough Guide je dílem nakladatelství Jota a tyto průvodce jsou vážným konkurentem průvodců Lonely Planet. Za poslední roky si tyto průvodce vybudovaly velkou popularitu, přestože se jejich cena téměř neliší od průvodců Lonely Planet (často je i vyšší). Stejně jako průvodce Rough Guide jsou tyto průvodce velmi zaměřeny na individuální cestovatele a nabízejí podobné informace jako průvodce Lonely Planet, navíc přinášejí některé specifické informace pro vyloženě české cestovatele, jako např. spojení z ČR do cílového státu apod. Podle mého názoru jsou asi jedinou nevýhodou těchto průvodců občas trochu nepřehledné mapy a také to, že některé průvodce, které jsem používal při svých cestách (např. Východ USA), se na můj vkus hodně orientovala na města a neobsahovala téměř žádné informace o pěších tůrách.


O obchodě LevnéPrůvodce.cz

Internetový obchod Levnéprůvodce.cz (www.levnepru­vodce.cz) vznikl jako reakce na vysoké ceny průvodců jak v knihkupectví tak i často na internetu. Nabízíme kompletní sortiment turistických průvodců edic Lonely Planet, Rough Guide, Nelles Guide, Freytag & Berndt, Rother a široký výběr map a atlasů.

Poslední edicí, která se snaží konkurovat předchozím dvěma co se týče podrobnosti a orientací na individuální cestovatele, jsou průvodce řady Nelles. Tyto průvodce jsou v češtině a obsahují podrobné informace o dané zemi a informace pro cestovatele na velmi dobré úrovni. Jejich zásadní nevýhodou je jejich malá rozsáhlost (např. průvodce Austrálií obsahuje pouze 256 stran, což je na tak malý kontinent zoufale málo, zejména pokud to srovnáme s výše uvedenými edicemi, které mají přes 1000 stran) a také velmi omezený výběr destinací. Nicméně, pokud cestujete např. na týden a nechcete utrácet moc za průvodce (jejich cena je často poloviční oproti Lonely Planet/Rough Guide), jsou tyto průvodce ideální volbou pro Vás.

Další průvodce (např. Freytag & Berndt, Merian, Berlitz) jsou podle mého názoru spíše pro cestovatele, kteří cestují s cestovní kanceláří a chtějí se jen něco zajímavého dozvědet o dané zemi + nějaké základní informace. Rozsah těchto průvodců je většinou do 200 stran, čemuž ovšem odpovídá velmi příznivá cena. Jejich velkou výhodou je velké množství fotografií. Zajímavou vyjímkou mezi těmito typy „tenkých“ průvodců jsou průvodce řady Rother, které jsou vyloženě zaměřeny na pěší turistiku a obsahují několik desítek turistických tras včetně podrobného popisu (délka trasy, doba trvání treku atd.) a mapy. Úroveň těchto průvodců je přes jejich velmi nízkou cenu dobrá.

Doporučené články