Do Amazonie za šamanem a nápojem Ayahuasca

Nedílnou součástí Jižní Ameriky je nepochybně Amazonský prales! Amazonie je největší doposud zachovalý tropický deštný prales světa, kterým se neodmyslitelně klikatí řeka Amazonka. Rozkládá se na území několika států, největší částí samozřejmě v Brazílii a Peru.

Magický nápoj z liány yagé – Ayahuasca


V pralese roste liána zvaná yagé či také caapi, ze které se vyrábí zázračný odvar zvaný ayahuasca. Proč mluvím o zázraku? Nápoj ayahuasca připravovaný šamanem má mnoho magických účinků. Nápoj se připravuje jako odvar z liány a dalšího množství pralesních bylin, které způsobují léčivé účinky ayahuascy. Ayahuasca léčí tělo i duši. Odvar má psychoaktivní a farmakologické účinky, také se pije z náboženských rituálů.

I přes to, že ayahuasca je halucinogenní, paradoxně se jí léčí drogová závislost. Existuje mnoho studií o účincích ayahuascy, prokazujících naprosté vyléčení z drogové závislosti. Díky dlouhodobé kúře a čištění těla a duše, se drogové závislosti zbavilo velké množství lidí. Ayahuasca vám umožní náhled do vlastního nitra, pomůže vám vyřešit duševní bloky a traumata či bolest. Mnoha lidem ukazuje životní cestu a pomáhá k osobnostnímu růstu. Prohlubuje naše abstraktní vidění a myšlení, a díky tomu jsme schopni vidět svět v neskutečných barvách a tvarech.

Ayahuasca jako lákadlo pro turisty

Liána duše či smrti, tak se také mluví o endemitickém druhu liány peruánského pralesa, za kterou se do Peru začínají sjíždět zvědaví turisté z celého světa. Tento fakt nepochybně snižuje tradici samotné seance, kdy se ayahuasca pije za dozoru samotného šamana. Ayahuascu připravují v dnešní době nejen šamani, léčitelé, ale i různí lidé s vidinou rychlého zbohatnutí na turistech. Jistě, my jsme schopni za tento nevšední zážitek zaplatit nemalé peníze, ale měli bychom si dávat pozor, špatně připravený odvar může být i velmi nebezpečný!

Seance s Ayahuascou v Iquitos


Je důležité si uvědomit, že pokud přemýšlíme nad seancí s ayahuascou, měli bychom o tom být zcela přesvědčeni! Kdo má pochybnosti a nezná důvod, proč by se chtěl setkat se svým nitrem a fantazií, rozhodně by to neměl zkoušet. Výběr šamana či léčitele, také není zanedbatelný, je dobré se s ním předem sejít, popovídat si o průběhu seance, očekáváních a předchozím půstu. V Peru je ideálním výchozím místem pralesní město Iquitos, kam se dostanete například letadlem z Limy.

Příprava na seanci vám zabere minimálně týden. Je nutné dodržovat omezení potravinové, sexuální, ale i sociální. Tělo by se mělo uvést během týdne do určitého klidu a pročistit se.

Ayahuasca se pije v noci. Seance začíná vždy až po setmění. Každý účastník seance musí mít pohodlné místo ke svému blouznění a také soukromí. Šaman nejprve promlouvá k odvaru a vyvolává ducha liány, aby pouze čistil a pomáhal. Pije se pouze malé množství odvaru, které vám odměří sám šaman. Těsně před vypitím je důležité se pomodlit a myslet intenzivně na to, co byste rádi ve svých „snech“ viděli. Připravte se na velmi hořkou a nedobrou chuť tekutiny.

Ayahuasca nejprve léčí! Jak to vypadá? Ucítíte, jak vám prostupuje do žaludku a léčí. Ve chvíli kdy je tělo vyléčené, vyzvracíte vše špatné a nastupují halucinace. Vy sami si řídíte své halucinace, které po pár hodinách pomalu odezní a vy upadáte vyčerpáním do spánku či hlubokých myšlenek ze silného prožitku.

Doporučení z vlastní zkušenosti

Seanci nikdy nepodceňujte, ani místní lidé jí v mnoha případech z respektu nevyzkoušeli. Čím déle člověk ayahusascu užívá, tím menší dávky potřebuje. Šamani a někteří místní lidé tento rituál podstupují pravidelně, aby se očistili a prohloubili svůj osobní růst. Po samotné seanci je dobré mít ještě alespoň jeden či dva dny volné, protože celý zážitek je neskutečně emočně, ale i fyzicky náročný. Po seanci se doporučuje dlouhá sprcha pro spláchnutí všeho špatného. Nemůžete samozřejmě hned sníst guláš s pěti a vyrazit do víru nočního života, je potřeba pomalého návratu do normálního života. Ale po seanci s ayahuscou otázkou je, co je to vlastně normální život?

Autor: Linda Paterová, průvodkyně cestovky Mundo, která organizuje zájezdy do exotických destinací a pořádá cestovatelská promítání.

Doporučené články