Cestovní pojištění: Na co si dát pozor?

Vyrážíte-li za hranice naší republiky, měli byste mít řádné cestovní pojištění. Bez něj riskujete velké problémy, a to třeba i v podobě celoživotních dluhů v řádech milionů korun. Pokud si myslíte, že se vám nic nestane, jste na velkém omylu, nebezpečí číhá de facto na každém rohu. Do problémů se navíc můžete dostat i cizím zaviněním. Příjemnou skutečností u cestovního pojištění je, že si jej můžete sjednat už od několika korun na den. Buďte zodpovědní! Poradíme, na co vše si musíte dát pozor, a pro šetřílky máme tip, jak na cestovním pojištění ušetřit.

Co musí dobrá pojistka zahrnovat?

Cestovní pojištění musí odpovídat povaze vaší cesty. Pojišťovny aktuálně nabízí specifické pojistky pro aktivní či klasickou dovolenou, pro služební cesty apod. Důležité je, aby vás pojištění krylo ve všech aktivitách a pokrývalo všechny potencionální hrozby. Budete-li například sportovat, musí být součástí pojistky připojištění pro danou sportovní aktivitu apod.


Vždy je třeba sledovat hlavně výši pojistných limitů. Platí, že čím vyšší pojistné limity jsou, tím lépe pro vás. Pro běžné léčebné výlohy je ideální limit 3 000 000 Kč a vyšší, pro zubní ošetření minimálně 5 000Kč atd. Dobrá pojistka by měla zahrnovat i úrazové pojištění a vhodným doplňkem je i pojištění odpovědnosti. To je vaší jistotou v případě, pokud způsobíte škodu na zdraví či na majetku druhé osobě. Vyplatí se také mít pojištění zavazadel, vztahuje se na jejich poničení ztrátu i odcizení.

Rada: Pokud se v zahraničí dostanete do problémů, musíte vědět, jak se správně zachovat. Několik důležitých rad na toto téma najdete v tomto článku.


Neplaťte více, než musíte

Pokud nechcete platit více, než je třeba, nespoléhejte se v případě cestovního pojištění jen na jednu pojišťovnu. Určitě se vyplatí, pokud si provedete srovnání cestovního pojištění. Využít k tomu můžete online srovnávače. Proč to udělat? Jednoduše z toho důvodu, že se ceny u stejného typu pojištění mohou lišit i o stovky korun. Z hlediska ceny i časové úspory je výhodnější cestovní pojištění sjednat online. Pojišťovny nabízejí u online pojištění různé bonusy a slevy.

Doporučené články