Cestování letadlem: balení zavazadel a cesta na letiště

Letenku máme dávno zakoupenou, čas odletu se nekompromisně blíží a zavazadla jsme již zabalili. Pojďme si povědět pár informací o tom co mít a nemít v zavazadlech, abychom se vyhnuli nepříjemnostem. O vhodném čase příchodu na letiště – aby nám nezavřeli před nosem odletovou bránu a podobně.

Při balení zavazadel bychom neměli zapomínat na to, že na palubu letadla nepatří nebezpečné předměty, kupříkladu nůžky, manikúrová sada a větší množství tekutin. Co to přesně znamená? Jakákoliv tekutina, kterou chcete vzít na palubu letadla nesmí přesáhnout objem 100 ml a je potřeba ji mít zabalenou v průhledném pytlíku o objemu max. 1 litr na osobu.

Myslete proto na to, že je potřeba mít takto zabalenou vodu či jiné pití, polévky, sirupy, ale i kosmetiku čili sprchové gely, šampóny, parfémy či krémy. Kdyby se stalo, že si do příručního zavazadla vezmete svůj oblíbený flakón parfému a bude mít víc než 100 ml, můžete se s ním rovnou rozloučit. Páni v rukavičkách a uniformách na bezpečnostní kontrole k vám nebudou shovívaví a o svou oblíbenou vůni byste přišli.

Kufry máme zabalené tak šup na letiště. Kdy je ten správný čas přijet k odletu? Doporučený čas je vždy 2 hodiny před plánovaným odletem. V mnoha evropských destinacích vám často stačí hodina. Zbytečně neriskujte a ty 2 hodinky si najděte. Mnoho opozdilců si myslí, že s letenkou v ruce se jim nemůže nic stát. Check–in se většinou zavírá 40 minut před odletem a pak už vám nepomůžou žádné prosby ani slzy. Do rezervace dostanete tzv. „No show“, co značí, že jste nepřišli k odletu a letenka Vám propadá bez nároku na jakoukoliv náhradu a změnu. Pouze byznys letenky mají tu výsadu možnosti změnit datum a čas v případě, že jste se na odlet nedostavili.


Sérii článků přináší vyhledávač letenek Pelikán. Jako jediný zobrazuje kompletní nabídku aktuálních cen letenek se všemi poplatky od víc než 800 leteckých společností a všech dostupných lowcostů zároveň.

Věřím ale, že jste to všechno stihli. Koupili si s předstihem svoji letenku, zabalili si všechnu kosmetiku do zavazadel určených do zavazadlového prostoru a zbytečně jste nepřišli na poslední chvíli. Pak již vám přeji šťastný let třeba i s letenkou od www.pelikan.cz

Martin Horváth

Pelikán.cz

Doporučené články