Česká republika je součástí schengenského prostoru

Tolik očekávaný okamžik je tady. V noci z 20. na 21. prosince 2007 se Česká republika (ČR) připojí k zemím schengenského prostoru. Hraniční závory oddělující sousední země jsou minulostí a cestování po Evropě tak bude zase o něco snadnější. Společně s ČR dosavadní patnáctku schengenských států rozšířilo Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Maďarsko, Malta, Slovensko a Slovinsko.

Česká republika tímto krokem ruší pasové kontroly na svých pozemních hranicích, na mezinárodních letištích by měly být kontroly zrušeny až 30. března 2008. Po tomto datu už budou pasovou kontrolou procházet pouze cestující z /do zemí mimo schengenský prostor. Na mezinárodních letištích v Praze-Ruzyni, Brně-Tuřanech, Ostravě-Mošnově, v Pardubicích a Karlových Varech byly provedeny i stavební úpravy, které rozdělí cestující z/mimo schengenského prostoru. Na letišti Praha-Ruzyně už odbavování v tomto režimu probíhá od 28. 10. 2007 (při zachování pasových kontrol).

Schengen přináší také další pozitivní změny pro cestovní ruch. Především zjednodušení vízové politiky. Jednotné schengenské vízum, které umožňuje pobyt na území schengenského prostoru až po dobu 90 dnů, nyní platí i pro Českou republiku. Odpadá tak zdlouhavé vyřizování národních víz při návštěvě více evropských států. Žádost o vízum podává zájemce na velvyslanectví nebo konzulátu toho členského státu schengenského prostoru, který je jeho jedinou, hlavní, případně první vstupní destinací. Poplatek za vyřízení víza byl stanoven na 60 eur, pro občany Ruské federace na 35 eur.

Cesta volnému pohybu osob je otevřena, nezapomeňte ale, že povinnost prokázat svou totožnost na území jiného státu stále platí. Ať už tedy plánujete svou dovolenou v zahraničí kdekoli, platný doklad totožnosti vždy mějte u sebe!

Více informací o tom, co přináší vstup ČR do Schengenu, najdete na www.euroskop.cz/schen­gen či na stránkách Evropské komise http://ec.euro­pa.eu

Doporučené články