Benátský karneval, okamžik kdy se žebrák stává králem a král žebrákem

Všude kolem vás panuje velice uvolněná atmosféra. Co chvíli vám přistane na hlavě barevná konfeta. Tlačíte se mezi spoustou lidí, ale teď vám to nevadí. Vítejte na romantickém víkendu v Benátkách, kdy vrcholí zdejší tradiční karneval.



Nebuďte naštvaní a nechte se strhnout davem

Náhle to davem zašumí, lidé se zavlní a tlačí se o trochu víc. To se právě snaží vytvořit prostor některé z masek, která se prodírá davem. Je pozdě odpoledne. Lidé se radují, popíjejí na ulici. Kavárničky na nábřeží i na náměstí svatého Marka jsou teď plné do posledního místa. I kdybyste zavítali do vinárniček v okolí slavného náměstí, sotva byste našli volný stůl. Kdo má ruce a nohy, přišel si užít zábavu. Odhazuje všední starosti a dopřává si dobrého vínka. Dav lidí pak mezi sebou svádí souboj o nejlepší místa, jakmile se někde mihne výpravná maska. Pokud se vám ale podaří ukořistit pěkné místo, fotky stojí za to. Radujte se. Můžete poslouchat hudbu, klidně i tančit, koupit si hezkou masku jako suvenýr. Nebuďte naštvaní a nechte se strhnout davem.


Společenské rozdíly se stírají

Chcete-li mít masky sami pro sebe, vypravte se na karneval už ráno. První masky procházejí po osmé prázdným nábřežím a náměstím, a pokud vytáhnete fotoaparát, bez námitek vám zapózují. Opuštěné nábřeží navíc působí neodolatelně romanticky. Nechte se unést atmosférou, zapomeňte na každodenní starosti. Přijeli jste se sem radovat. Ostatně karneval je právě od toho. Teprve po desáté dopoledne začíná výrazněji přibývat turistů. Už od středověku (poprvé se karneval konal na konci 13. století) jde o jedinou příležitost, kdy se na pár chvil úplně setřel rozdíl mezi služebnou a benátským dóžetem – na chvíli si byli rovni. Zkrátka a jednoduše – král se stává žebrákem a žebrák králem. Využijte toho, vždyť kdy jindy se vám naskytne podobná příležitost…


Doporučené články