Beltine 2007 – keltské čarodějnice ve velkém stylu

V některých oblastech čech a moravy se v noci z dubna na květen „pálí čarodějnice“, tedy pořádají oslavy u ohňů. Tento zvyk pochází od Keltů, kteří těmto oslavám jara říkali Beltine. Stejně tak se jmenuje každoroční festival pořádaný Bratrstvem Keltů.

13. ročník mezinárodního festivalu „SVÁTEK KELTSKÉ KULTURY BELTINE 2007“ 30. dubna 2007 od 20:00 hodin až 1. května 2007 do 12:00 hodin v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu

Na tomto festiválku bude kromě keltské a irské hudby (vystoupí zde skupiny: 1st Bohemian Highland Pipers, Asonance, The Bottlewash Band, Celtic Cross, České srdce, Dagda, Hradišťan, Ostrá tráva, Roc´hann a Žalman & spol.) i další zajímavý program. Podtitulem letošní akce je „Keltové na návštěvě slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy“, protO zde budou kromě ukázek tradičních keltských řemesel, keltské vesnice i „Ľudoví výrobci fujár, píšťal a drotarstvo“. Keltská skupina MENHIR předvede divadelně-šermířské vystoupení „Tumultus Gallicus“ – zrada, láska a mystika na pozadí útoku Galů na Řím.Hnutí Brontosaurus připravilo VÝSTAVU kreslených vtipů Ekofór 2007 či VÝUKU IRSKÝCH TANCŮ, oblíbené MALOVÁNÍ NA TĚLO a EKOKVÍZ.Pro děti i dospělé připravuje Toulcův dvůr HRY NAŠICH PŘEDKŮ (Mlýn, Věž, Obruče, Chodící prkna). Velký herní TURNAJ „o cenu boha Belena“ a HUCULSKÉ KONĚ.

Co je to Beltine

Jeden ze dvou nejdůležitějších svátků ročních období, které dělily rok ostrovních Keltů na dvě stejně dlouhé poloviny, je beltene nebo beltine, beltain. Slovo se skládá ze slabiky „bel“ – „jasný, zářící“, a „tine“, „oheň“. Byl to nástup k letnímu období, letní pastvě a k bezstarostnějšímu životu danému snadným obstaráváním potravy pro ženy, děti a pastevce na výše položených letních lukách.

Jakkoli byl beltene den radostný, noc před ním patřila obyvatelům Jiného světa, vílám a čarodějnicím, proti nimž chránily ohně zapalované na návrších a větve jeřábu.

Zdroj: http://civili­zace.mysteria­.cz/view.php?…

Podrobnosti o programu, organizaci festivalu a zajímavostech ze světa keltů naleznete na stánkách sdružení Bratrstvo Keltů http://www.bel­tine.cz/. Místo letošního festivalu – Archeoskanzen Modrá u Velehradu má stránky http://www.ar­cheoskanzen.cz/.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články