3 tipy na Dachsteinu: Zažijte dlouhé treky, jednodenní výšlapy i ferraty

V Česku si horských aktivit moc neužijeme, milovníky hor ty naše kopečky prostě neuspokojí. Musíme do Tater nebo jižně do rakouských Alp. Ty jsou pro spoustu Čechů snáze dostupné, a navíc nabízí daleko více možností než Tatry.

Jednou z oblíbených destinací je masiv Daschstein spolu s městečkem Schladming. Tohle místo určitě stojí za návštěvu v létě i v zimě. A co tady podniknout právě přes léto? Máme tři tipy.

1. Dlouhý trek Schladminger Tauern

Rádi si sbalíte do krosny karimatky, stan, spacák i vařič a vydáte se do přírody rovnou na několik dní? Vyzkoušejte náročný a vyhlášený, ale přesto ne příliš turisticky navštěvovaný několikadenní trail Schladminger Tauern. V podstatě každý přechod Nízkých Taur bude stát za to, můžete si dohledat různé varianty tohoto treku, nebo absolvovat pouze jeho část. Spát se dá ve stanech, případně lze zajistit i noclehy v horských chatách.

2. Jednodenní výšlap po pěti chatách

Pokud sháníte spíš lehčí výšlap na jeden den, vynikající je trek, který najdete pod názvem „Five Huts Trail“ (německy 5 Hüttenweg). Jde o 14 km dlouhý okruh s výchozím bodem v Ramsau am Dachstein. Absolvovat se dá i za odpoledne, pět až šest hodin by vám mělo určitě stačit. Můžete se však zastavit na dobré jídlo v některé z chat a udělat si z toho lehčí celodenní výšlap. Výhodou této trasy je, že nebudete muset vydat velké úsilí, přesto budete odměněni nádhernými výhledy na jižní svahy masivu Dachstein, alpské pastviny, lesy a louky. Tak sbalte trekingové hole a vyrazte!

3. Ferrata na Hoher Dachstein

Raději si obléknete úvazky a vydáte se na ferratu? Na Dachsteinu je ferratový ráj. Patrně nejznámější je ferrata přímo na zdejší nejvyšší vrchol Hoher Dachstein. Ve spodní části je možná trochu náročnější, jinak jde o lehkou trasu hodnocenou A/B. Je však hodně navštěvovaná, počítejte s tím, že půjdete spíše ve frontě. A potkáte mnoho Čechů. Jelikož jde o velmi známý vrchol, chodí sem i lidé, co nemají s ferratami příliš zkušeností. Nedovřená karabina, nedostatečné rozestupy, absence helmy, to vše zde uvidíte běžně. Na masivu Dachstein ale existuje řada jiných krásných ferrat, například ta na Koppenkarstein s délkou 500 m a obtížností B/C.

Na Dachsteinu se nudit určitě nebudete!

Doporučené články